2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírus világszerte óriási gazdasági problémákat okoz az S&P szerint, emiatt több ország besorolását módosították. A hitelminősítő ezért az eddigi pozitívról stabilra rontotta a magyar besorolás kilátásait.

Kedd éjszaka tette közzé rendkívüli felülvizsgálatát az S&P, amelyben a hitelminősítő Magyarország kilátásait rontotta. Mint közleményükben fogamaznak, arra számítanak, hogy a magyar gazdaság 2020-ban 4 százalékkal csökken, a koronavírus járvány káros következményei miatt. Annak ellenére, hogy az idei évben erős visszaesést várnak, véleményük szerint ez nem lesz tartós, mert 2021-ben már 4,7 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság. Ugyanakkor a munkanélküliség is meglódul, ott a helyzet más országokhoz képest nem lesz tragikus, hiszen az S&P 7 százalékos rátát valószínűsít.

A Standard & Poor's New York-i székháza (Fotó: MTI/EPA)
A Standard & Poor's New York-i székháza (Fotó: MTI/EPA)

Mint írták, határozott intézkedéseket várnak a kormánytól. Az erős makrogazdasági alapoknak és a folyamatos politikai ösztönzőknek lehetővé kell tenniük az ország számára, hogy felszámolja a sokkot, foglamaztak a közleményükben. Amennyiben ez megvalósul, akkor azt várják, hogy a növekedés 2021-ben helyreálljon.

Azt is jelezték, hogy mindazonáltal nagy a bizonytalanság a világjárvány időtartama és az ebből következő gazdasági és költségvetési csapadék szempontjából. Összességében ezekkel indokolta a szervezet a besorolás felülvizsgálatát, és a magyarországi kilátásokat pozitívról stabilra módosították, de megerősítették az ország „BBB / A-2” szuverén hitelminősítését.

Magyarország persze erősen ki van téve a külső körülményeknek. Az S&P az Egyesült Államok és Németország esetében is nagyon súlyos visszaeséssel számol.

Hazánkkal kapcsolatban a Standard &Poor's azt jelezte még, hogy ha a gazdasági visszaesés az államháztartás tartósabb gyengülését eredményezi, és az államadósság határozott növekedési pályára állítja, az az adósbesorolás rontásával járhat. Szintén leminősítést eredményezhet, ha a magyar fizetésimérleg megborul, ez akkor következhet be a szervezet szerint, ha a külső likviditás a várakozásoknál jelentősebben romlik. De azt is kilátásba helyezték, hogy megfontolhatják a pozitív besorolást, ha az átmeneti sokk után Magyarország gazdasági teljesítménye visszatér korábbi erős növekedési pályájára, és a GDP anélkül tud bővülni, hogy külső vagy fiskális egyensúlyhiány keletkezne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!