6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Konyhaművészetünk csúcsteljesítményeitől volt hangos az elmúlt néhány nap és erről szól majd a következő két hét is.

Trendek, kóstolók, díjözön - Mi a közös a kamrában és a könyvespolcban?

A legjobbaktól akkor sem lehet elvenni a dicsőséget, ha amúgy a vendéglátási ágazat komoly gondokkal küzd, és ahogyan a Magyar Vendéglátó Ipartestületének elnöke nyilatkozta a minap, újabb bezárások várhatók. A legnagyobb forgalmú vendéglátó helyek, a legdrágábbak, valamint a legolcsóbbak bizonyára nem húzzák le a rolót, ebben mindenki egyetért.  A szakma legjobbjainak tudását, eredményeit nem tudja beárnyékolni a sokszor kiszámíthatatlan gazdasági helyzet sem. (Persze ilyenkor nem esik szó az árakról sem, ez egyfajta művészi kiteljesedés is.)

Az étterem, ha szerethető

Május 22-én, hétfőn este tartották az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, melyet évről évre hatalmas várakozás előz meg.

Hajdanán is léteztek vendéglátós versenyek, de nem ennyire nagyszabásúak és elegánsak, és inkább a szakma berkein belül mérték össze tudásukat a legkiválóbb séfek és csapataik.

A Dining Guide hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja, - persze ezúttal a rendszerváltás utáni időszakra gondolunk - amely minden évben több száz vendéglátóhelyet tesztel. Ez alapján dől el a végső sorrend, mely idén is izgalmas fordulatok eredményeként alakult ki.  Újabban egyre nő a díjak száma, mint ahogyan a sehova be nem sorolható, de nagyszerű helyeké is. Van például olyan kitüntetés is, mint az Év Szerethető Étterme. Bekapcsolódtak idén a versenybe az ötcsillagos szállodák is.

Michelinek és hétköznapok

A hosszas trófealistából ezúttal csak szemezgetünk: Az Év Étterme díj nyertese a frissen 2 Michelin csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet Étterem lett, az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a miskolci Il BAFFO by Avalon. (Idén az alternatívnak nevezett éttermeket alaposabban vizsgálták, értékelték.) Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza, az Év Innovatív Konyhája címet pedig az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg. Az Év Szerethető Étterme a Casa Christa, az Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest érdemelte ki.

A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. A Michelinnél 36 évet eltöltő igazgató az élete folyamán több mint 10 000 étterem munkáját mérte fel, és ezernél is több Michelin csillag kiosztásában segédkezett.

Hogy a nagyközönség is megkóstolja az ínyencségeket – nem feltétlenül a fenti éttermek mindegyikének produkcióját persze – és megismerkedjenek a trendekkel, arra szolgál a hagyományosan a Millenárison rendezett és rendezendő Gourmet Fesztivál. Míg tavaly az „örökség” témáját járhattuk körül a hazai gasztronómia legátfogóbb eseményén, idén az „új generáció” kerül a középpontba június 2-4. között a Millenárison. A magyar vendéglátás legismertebb képviselőinek bemutatása, és a több mint száz kiállító változatos étel-, desszert- és italkínálata mellett, a különböző művészeti ágak és a gasztronómia közös metszéspontjainak világában is elkalandozhatunk.

A hazai gasztronómiában ma egyre nagyobb teret nyer egy markáns, magas szakmai színvonalat képviselő új generáció, legyenek séfek vagy cukrászok, borászok, baristák vagy akár bartenderek. Az idei Gourmet tematikájában ők kerülnek a középpontba, tágabb értelemben pedig a megújulás, az újdonságok, legyen szó friss trendekről, technológiákról, alapanyagokról vagy akár stílusról.

A baszkok tudnak valamit

A Gourmet lényegében továbbra is egy óriási szabadtéri sétáló kóstoló, ahol elveszhetünk a legjobb fővárosi és vidéki éttermek kínálatában, legyen szó fine-diningról, bisztrókonyháról vagy street foodról, hazai vagy nemzetközi fogásokról. Soha nem jelentkezett még ennyi új étterem a rendezvényre, az ötven kiállító több mint negyede új. A komplett menü – hogy stílusosak legyünk – a honlapjukon is természetesen megtalálható. Előadásokat és workshopokat is rendeznek.

A sok örömfőzés és kóstoló mellett megfér egy szakmai program is: a kutatás-fejlesztés és az innováció témakörét járja körül két külföldi séf: José Guerrero, a híres Bask Kulináris Központ-ban tanult, jelenleg az Arany Kaviár R&D séfje. Hozzá csatlakozik a világhírű Alchemist étterem volt R&D séfje, Diego Prado. A beszélgetésre a szakma hazai képviselőit is várják a szervezők.

A konyha meg a művészet

A szakmai bemutatókon túl olyan előadásokat is hallgathatunk, amelyekben a konyhaművészet közös metszéspontba kerül az irodalommal, a zenével vagy akár a festészettel is.  Nyáry Krisztián író például Segal Viktor séffel közösen járja körül, hogy mi a közös a kamrában és a könyvespolcban.

Ha vendéglátásról beszélünk, ritkán jut eszünkbe valamelyik nagykereskedelmi vállalat, pedig az alapanyagokon, a beszállítókon sok múlik. A METRO tevékenységének egyik vezérfonalát most a fenntartható gasztronómia ügyének felkarolása jelenti. 2022-ben indították útjára a METRO Fenntartható Gasztronómiai Díjat, amelyet minden évben három kategóriában ítélnek oda a gasztronómia ezen ágában élen járó személynek, vendéglátóhelynek és szervezetnek.

Alternatív fehérjeforrások, tiszta energiák

A hagyományteremtő kezdeményezés folytatásaként a budaörsi METRO Gasztroakadémián lesz majd szó az ágazta legfontosabb kérdéseiről. Az alternatív fehérjeforrások kapcsán szó esik majd arról, hogy kell-e nekünk bogarakat enni, kiderül, mit takar az upcycling kifejezés, megismerhetjük a fenntartható gyermekétkeztetés jó példáját, a jövő generációjának viszonyát a kérdéshez, valamint a tiszta energiák alkalmazásának lehetőségeit a gasztronómiában.

A tanácskozással és a díjátadóval párhuzamosan folyik a Gasztroakadémián a Séf the World környezetvédelmi vetélkedő záró főző-showja, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége szervezésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!