5p

Bár gyengék lettek az áprilisi kiskereskedelmi adatok, a lakossági vásárlások a 2021-es szint alatt vannak. Azért vannak kedvező jelek.

Hiába növekednek tempósan - két számjegyű mértékben - a fizetések, valamint a reálbérek is emelkedést mutatnak, a boltok áprilisi forgalmán ez nem igazán látszik.

A gyengébb adatok ellenére sincs minden veszve
A gyengébb adatok ellenére sincs minden veszve
Fotó: Pixabay
A kiskereskedelmi forgalom naptárhatással korrigált volumene - egyszerűbben fogalmazva a mennyiségi eladások - áprilisban 0,9 százalékkal elmaradt a márciusi szinttől, éves összevetésben 3,2 százalékos növekedést mutatott.

A havi csökkenés egyértelműen kedvezőtlen, de az alig több mint 3 százalékos éves bővülés is visszafogottnak mondható.

Mínuszban a forgalom

Ráadásul az úgynevezett hosszú távú adatok szerint kedvezőtlen fordulat történt. A 2021-es átlaghoz képest a szektor teljesítményét pontosabban mutató szezonálisan és naptárhatással tisztított adatok alapján a forgalom volumene a márciusi minimális, 0,3 százalékos többlet után áprilisban 0,6 százalékos mínuszba került. Ez pedig azt jelenti, hogy a lakosság mennyiséget tekintve kevesebbet vásárolt idén áprilisban, mint három évvel korábban.

Valamivel jobbak az idei összesített adatok. Az év első öt hónapjában az élelmiszer-forgalom 3,3 százalékkal nőtt a naptárhatással korrigált adatok szerint. A drágább, tartós fogyasztási cikkeket - bútorokat, elektronikai termékeket - is magában foglaló nem élelmiszerek esetében 0,7 százalékos volt a bővülés, ami lényegében stagnálást jelent.

Érdemes megnézni összegszerűen is a forgalom alakulását is. Az élelmiszerboltokban 5,4 százalékkal több, 2901 milliárd forint landolt az év első öt hónapjában. A nem élelmiszereket árusító üzletekben pedig 5,1 százalékkal, 2035 milliárd forintra nőtt a forgalom. Mindkét adat meghaladja a volumennövekedés mértékét. Tehát a mennyiség bővülését meghaladó mértékben emelkedett a termékekért kifizetett összeg. A nem élelmiszereknél rosszabb a helyzet: ahogy utaltunk rá, a 0,7 százalékos mennyiségi növekedés gyakorlatilag stagnálásnak felel meg, miközben bő 5 százalékkal többet kellett fizetni a termékekért. Másként fogalmazva: százmilliárdos nagyságrendű összegek hiányoznak a boltokból, amit a vevők nem költöttek el.

Van azért remény

A viszonylag gyenge adatokban főszerepet játszik, hogy a lakosság továbbra is óvatos, a fizetések emelkedéséből adódó többletből ugyanis sokan a tavalyi extrém inflációs helyzetben megcsappanó tartalékaikat töltik fel, ahelyett, hogy vásárolnának. Ezt az óvatossági motívumot emelték ki a friss kiskereskedelmi adatokat kommentálva az elemzők is.

A naptárhatással korrigált 3,2 százalékos éves növekedés sokkal rosszabb a várakozásoknál. "A hazai elemzők közül senki nem számított, jellemzően 4 százalék feletti volt a várakozás. A gyenge áprilissal a teljes értékesítési volumen megint becsúszott a 2021-es átlag alá, ugyanakkor az elmúlt három hónap ingadozásait egyben figyelve még mindig elmondhatjuk, hogy a kiskereskedelem teljesítménye javuló trendet mutat. Továbbra is erős növekedést látni az előző hónaphoz képest a használt cikkek esetében, de az illatszer üzletek forgalma is jelentősen nőtt. Ezzel szemben – amit már a részletes GDP adatok alapján is jeleztünk – a tartós fogyasztási cikkek forgalma meglehetősen gyér. A háztartások inkább élményeket vásárolnak és a napi fogyasztási cikkekre költenek többet. Ezzel összhangban az iparcikkeket, számítástechnikai termékeket árusító üzletek forgalma jelentősen visszaesett márciushoz képest. Amennyiben pedig az éves bázisú indexeket nézzük, ott is az látszik, hogy a nagyobb anyagi terhet jelentő cikkek forgalma még mindig visszaesésben van. Az üzemanyagforgalom pedig a csökkenő üzemanyagárak mellett 0,4 százalékkal bővült és éves bázison nézve is jelentősebb növekedést láthattunk" - értékelte az adatokat Virovácz Péter, az ING közgazdásza.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő szakembere szerint pedig a reálkeresetek dinamikus emelkedése ellenére a fogyasztás beindulása lassú – bár van éves alapon növekedés, de ez lehetne nagyobb is és havi alapon nem látszik növekvő tendencia. Ez azt jelenti, hogy az óvatosság és a magasan ragadt árszint továbbra is visszafogja a keresletet.

Bátrabb vásárlókra lenne szükség
Bátrabb vásárlókra lenne szükség
Fotó: Pixabay

Összességében Virovácz Péter szerint az áprilisi kiskereskedelmi adatok inkább gyenge második negyedévi kezdést jelentenek. Ugyanakkor a háztartások vélt fogyasztási mintázatára tekintettel, a kiskereskedelmi forgalom gyengébb teljesítménye még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fogyasztás bővülése is megtorpanna.

Regős Gábor is hasonlóan látja a kérdést. Szerinte a gyengébb áprilisi adatok ellenére nem lehet azt mondani, hogy a fogyasztás nem lesz az idei év húzóereje. Ugyanakkor azért az látszik, hogy a fogyasztás növekedési pályára állása egy lassú folyamat. Ez viszont az infláció szempontjából jó hír: ha ennyire érzékeny a kereslet, akkor csak mérsékelten lehet árat emelni.

A továbbra is magas reálbérnövekedés és az összességében erős munkaerőpiac miatt inkább azt várnánk, hogy a következő hónapokban folytatódik a kiskereskedelmi üzletek forgalmi volumenének trendszerű növekedése - közölte Virovácz Péter.

Tehát a háztartások óvatossági motívumának tovább kell enyhülnie, és a fogyasztói bizalomnak is újra erősödnie kell ahhoz, hogy a kiskereskedelem tartósan növekedési pályára kerülhessen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!