<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az évi 100 millárd feletti forgalommal rendelkező élelmiszerláncok életét nehezítené a kormány. Több elképzelés is van. Adóemelés és beszolgáltatási kötelezettség a bevezetése azoknál az élelmiszereknél, amelyek minőségi-határideje közel van.

A telex.hu szerint a nagy élelmiszerláncok kiváló magyarországi pozícióit szeretné megingatni a kormány, amihez az ürügy az élelmiszerpazarlás megszüntetése lenne. Egy beszolgáltatási szabályt hoznának azokra az élelmiszerekre, amelyeknek közeledik a minőség-megőrzési határnapjuk. A határidő 48 óra lenne. Állítólag 50 ezer tonna élelmiszeripari hulladék keletkezik évente, de nem feltétlen azért, mert lejár a szavatosságuk, hanem mert előfordulnak balesetek, munka közben összetörnek üvegek, kifolyik a tej, stb.

A lejáró szavatosságú élelmiszereket szolgáltassák be a multik. fotó: MTIA lejáró szavatosságú élelmiszereket szolgáltassák be a multik. fotó: MTI

Az ügy kapcsán a cikk szerzője felhívja a figyelmet, hogy Áder János köztársasági elnök a hulladékgazdálkodási törvény kapcsán már kért egyszer alkotmányossági kontrollt. Akkor az volt a kérdés, hogy vajon elvonható-e a cégektől ellenszolgáltatás nélkül a hulladék, ami azért még ebben a formájában is rendelkezik valamilyen értékkel.

A telex.hu-nál úgy tudják, a kormány nagyon elszánt a nagy magyarországi élelmiszerkereskedőkkel kapcsolatban. Adóemelést is terveznek számukra egy munkaanyag szerint már februártól.

A cikk szerint a tervezett beszolgáltatási kötelezettség nemcsak alkotmányjogilag aggályos, hanem olyan adminisztratív kötelezettségekkel járna, amelyek erősen megnövelik a költségeket. Ráadásul az üzletek eddig sem dobták ki az érintett termékeket, hanem karitatív szervezetek bevonásával hasznosították azokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.