<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Épp a háború kitörésének napján írták alá a varsói volt Kereskedelmi Kirendeltség felújításával kapcsolatos műszaki ellenőrzésre szóló közbeszerzési szerződést a nyertes céggel, de azóta a lengyel-magyar barátság sem ugyanaz, sőt, egy magyar konzul lemondott az Orbán-kormány orosz-ukrán háború ügyében képviselt, szerinte védhetetlen álláspontja miatt.

Éppen február 24-én, az orosz-ukrán háború kitörésének a napján írta alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium a varsói volt Kereskedelmi Kirendeltség felújításával kapcsolatos projektmenedzseri és műszaki ellenőrzési feladatokra kiírt szerződést. A közbeszerzési kiírásra hét cég küldte el pályázatát, a 203 millió forintos tender győzteseként végül az ÓBUDA-ÚJLAK Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. került ki.

A varsói volt Kereskedelmi Kirendeltség felújítandó épülete. Forrás: Google Street ViewA varsói volt Kereskedelmi Kirendeltség felújítandó épülete. Forrás: Google Street View

A 83 főt foglalkoztató cég kiegyensúlyozott pénzügyi éveket tudhat maga mögött, ami nem is csoda, hiszen a cég nevéhez köthető például a 2017-es budapesti vizes vb óriás ugrótornyára és kapcsolódó létesítményeire vonatkozó összes terv elkészítése. Emellett mérnöki feladatokat látnak el a Budapesti Atlétikai Stadion kivitelezésében, a több mint húszemeletes Mol Campusnál fenntarthatósági tanácsadói szolgáltatást és minősítést végeznek, és hasonló feladatokat látnak el a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodóm munkálataiban is. De részt vettek a Párisi Udvar Hotel és a Graphisoft Park egyes épületeinek munkálataiban, csak hogy párat említsünk hatalmas portfóliójukból.

A varsói volt Kereskedelmi Kirendeltség épületének teljes körű, 4,52 milliárd forintos felújítását 2018-ban a MEGA-LOGISTIC Zrt. nyerte el. A cégnek nem ez az első külföldi beruházása, több magyar nagykövetség épületének a felújításában is részt vett, többek között a római, a zágrábi, vagy a pozsonyi külképviseletékében. A beruházás fő célja, hogy a Nagykövetség számára olyan épületet alakítsanak ki, mely kielégíti a modern kor igényeit, de a magyar külpolitikával szemben támasztott, és a külföldi elvárásoknak, törekvéseknek is megfelel.

A beruházással célul tűzték ki a kétoldalú kapcsolatok megerősítését és a reprezentációs célok hatékony érvényesítését is.

Kérdés, hogy a kétoldalú kapcsolatok merre tartanak, mivel időközben kitört az orosz-ukrán háború, és a lengyel lapok egyenesen hátbaszúrásról írtak, miután szerintük Orbán Viktor a lengyel érdekek helyett sokkal inkább az oroszok mellett állt ki, így kérdésessé vált a nagy lengyel-magyar barátság is, s ezzel Orbán Viktor bukhatja legfontosabb európai szövetségesét. Még a lengyel kormánypárti leginkább elkötelezett rajongói, a lengyel Gazeta Polska Klubok tagjai is lemondták részvételüket a tegnapi március 15-i állami ünnepségen és békemeneten, helyette az ukránok megsegítésére fordították a pénzt. 

Bár az időközben köztársasági elnökké választott Novák Katalin első külföldi útjára épp Lengyelországba szeretne menni "lengyel barátainkhoz", kérdés, hogy a hangsúlyeltolódás miatt vagy ellenére erre mikor kerül sor. 

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében pedig egy nagykövetségi levelezésre hivatkozva arról ír, hogy Artur Balázs szczecini tiszteletbeli magyar konzul lemondott, mert véleménye szerint a kormánynak egyértelműbben ki kellett volna állnia Ukrajna mellett és Vlagyimir Putyin ellen.

„A magyar kormány szégyene az ő saját megítélését is nagyban rontaná Lengyelországban” – mondta Artur Balázs, a háromszor is lengyel miniszteri posztot viselt egykori Szolidaritás-tag, többszörös képviselő és szenátor.  

Sőt, tegnap Orbán Viktor nem tartott Kijevbe Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnökkel, hogy Zelenszkijjel tárgyaljon. Az Ukrajnába utazó delegáció tagja volt még Jarosław Kaczyński, Lengyelország miniszterelnök-helyettese, a Fidesszel szövetséges Jog és Igazságosság párt elnöke is. A tárgyaláson a lengyelek felvetették NATO-békefenntartók küldését Ukrajnába, kormányfőjük pedig Kijevben kijelentette, hogy ha Ukrajna elesik, akkor Európa egy legyőzött, megalázott és szánalmas kontinens lesz.        

Tehát az építkezés kezdődik, a felújítás nyertese megvan, az idő és az események pedig eldöntik majd, hogy a szépen felújított épületben rendezendő programok mennyire tudják a jövőben elősegíteni, vagy éppenséggel visszaállítani a kétoldalú kapcsolatokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.