<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 

"A célunk az állam feladatának elvégzése helyett az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar költségvetési átláthatóság hiányosságaira. Az adatokhoz ezért lábjegyzeteket, magyarázatokat fűztünk, amellyel nemcsak befogadhatóbbá válik a törvény tartalma, de az adatok érvényességének korlátai is világossá válnak"

- írják.

Az oldalon az elfogadott 2022-es költségvetés (november végén hatályos) mellékletének adatai láthatóak. Ennek tagolását a törvényben használt fejezeti szint felett egy, a navigációt segítő újabb szinttel egészítették ki, illetve néhány további ponton újracsoportosították, hogy könnyebben kereshetőek legyenek a költségvetés tételei.

A kiindulási pont a K-Monitor adatvizualizációján - forrás: koltsegvetes.k-monitor.hu
A kiindulási pont a K-Monitor adatvizualizációján - forrás: koltsegvetes.k-monitor.hu

Persze a "könnyebb" nem jelenti azt hogy "könnyű" -  ahogy a K-Minitor is jelzi, számos olyan eleme van a költségvetésnek, ami nem éppen az átlátható, elszámoltatható költségvetési gazdálkodást segíti. Ilyen az innen-onnan összelapátolt Gazdaság-újraindítási Alap, az 550 milliárdos, nem részletezett Beruházási Alap, vagy éppen a logikailag egy területhez tartozó kiadások széttagoltsága.

A 2022-es költségvetés bemutatása  interaktív adatvizualizáció formájában itt található >>

Szókimondó tanulmány arról, hogyan lehetetlenítik el az állampolgár dolgát

Hogy a probléma mekkora, a költségvetési gazdálkodás mennyire átláthatatlan, azt egy bravúros tanulmánnyal szemléltetik: Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője egy olyan egyszerű kérdésnek szeretett volna utánajárni, mint hogy a kormány többet és hatékonyabban költ-e az elfogadott költségvetés szerint felsőoktatásra, mint korábban - azt gondolnánk, ehhez néhány sort elég összehasonlítani pár excel-táblában.

A valóság ennél nem is lehetne távolabb: a szakember 14 oldalon keresztül mutatja be az átláthatatlanság három szintjét, aminek a végén - vigyázat: spoiler! - egyáltalán nem derül ki, hogy az eredeti kérdésre a válasz igen vagy nem.

A tanulmány itt található >>