<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Míg Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, a napelemrendszerek drágulása miatt érdemes a pályázaton elnyert pénzek feletti részre hitelt felvenni, egy ellenzéki képviselői kérdésre Koncz Zsófia még ennyit sem tanácsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárának válasza kimerült a frázispuffogtatásban.

Egy hatalmas képzavarral élve „ordítóan semmitmondó” választ adott Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára arra az országgyűlési képviselői kérdésre, hogy a napelemárak drasztikus növekedése miatt a pályázók, pályázatot elnyerők számára

„van-e lehetőség az infláció okozta költségnövekmények központi forrásból történő kiegyenlítésére?”

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt követően nyújtotta be Miért nem nyújt értékét megtartó támogatást a kormány a lakossági napelemek telepítéséhez? című írásbeli kérdését Palkovics Lászlóhoz, a TIM tárcavezetőjéhez, hogy lapunk beszámolt a lakossági napelempályázatokat övező anomáliákról.

Mint megírtuk, a tavalyi év végén beadott, 100 százalékos támogatást ígérő pályázatok elbírálását a tárca tavaszra ígérte, azonban a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv RRF-6.2-höz benyújtottt 43 ezer folyamodványból – a kormányzat pályázati weboldalának tanúsága szerint – mindössze 25 ezret bíráltak el 83,6 milliárd forint értékben. Ebből a kormányzat 82,2 milliárd forintra kötelezettséget is vállalt, azonban tényleges kifizetés eddig nem történt.

Közben pedig egyrészt az alapanyagok árnövekedése, másrészt a megemelkedett kereslet miatt a beruházások ára is megugrott, így a már megítélt támogatási összegek sem elegendőek arra, hogy fedezzék a telepíteni szánt napelemek költségét.

A szeptember 27-én benyújtott kérdésre a válasznak nevezett valamit október 11-én adta meg az államtitkár, de abból gyakorlatilag semmi nem olvasható ki. Az államtitkári írásra használt dehonesztáló jelzőnk helytálló, ugyanis a költségnövekedéssel szembesülő családokat Koncz Zsófia csupán azzal próbálja nyugtatni,

„a Kormány azon dolgozik, hogy mihamarabb lezárja a lakossági napelemes pályázat első ütemét”,

valamint

„törekszik arra, hogy (...) biztosítsa plug-in napelemes rendszerek egyszerű és gyors telepítésének és üzembe helyezésének lehetőségét”.

Sokan nem tudják kifizetni a költségnövekedést, kormányzati segítségre hiába várnak (Fotó: Depositphotos)
Sokan nem tudják kifizetni a költségnövekedést, kormányzati segítségre hiába várnak (Fotó: Depositphotos)

Lapunk a legutóbbi, szeptember 29-i kormányinfón ettől függetlenül kérdezett rá ugyanerre a témára Gulyás Gergelynél. A kancelláriaminiszter válaszában megerősítette, a kötelezettségvállalás összegszerűen meghatározott, ugyanakkor azt is hozzáfűzte,

a kormányzat csak azt tudja vállalni, amit a kiírás tartalmazott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte,

a kifizetések még ebben az évben megtörténnek.

A tárcavezető tanácsa szerint a pályázóknak érdemes megnézniük, lehet-e bármilyen kedvezményes hitelprogramot társítani ehhez a programhoz. Azt is közölte, míg korábban havi 2-3 ezer, ma a megemelkedett energiaárak miatt havi 15-20 ezer forintot lehet megtakarítani napelemek telepítésével, ezért még mindig inkább megéri kifizetni a megítélt támogatáson felüli részt.

(A kormányinfó felvételén ez a téma 1:24:24-től tekinthető meg.)

A kancelláriaminiszter tehát hitelfelvételre buzdított. Az illetékes minisztérium államtitkárától viszont még erre sem tellett.