3p

Míg Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, a napelemrendszerek drágulása miatt érdemes a pályázaton elnyert pénzek feletti részre hitelt felvenni, egy ellenzéki képviselői kérdésre Koncz Zsófia még ennyit sem tanácsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárának válasza kimerült a frázispuffogtatásban.

Egy hatalmas képzavarral élve „ordítóan semmitmondó” választ adott Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára arra az országgyűlési képviselői kérdésre, hogy a napelemárak drasztikus növekedése miatt a pályázók, pályázatot elnyerők számára

„van-e lehetőség az infláció okozta költségnövekmények központi forrásból történő kiegyenlítésére?”

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt követően nyújtotta be Miért nem nyújt értékét megtartó támogatást a kormány a lakossági napelemek telepítéséhez? című írásbeli kérdését Palkovics Lászlóhoz, a TIM tárcavezetőjéhez, hogy lapunk beszámolt a lakossági napelempályázatokat övező anomáliákról.

Mint megírtuk, a tavalyi év végén beadott, 100 százalékos támogatást ígérő pályázatok elbírálását a tárca tavaszra ígérte, azonban a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv RRF-6.2-höz benyújtottt 43 ezer folyamodványból – a kormányzat pályázati weboldalának tanúsága szerint – mindössze 25 ezret bíráltak el 83,6 milliárd forint értékben. Ebből a kormányzat 82,2 milliárd forintra kötelezettséget is vállalt, azonban tényleges kifizetés eddig nem történt.

Közben pedig egyrészt az alapanyagok árnövekedése, másrészt a megemelkedett kereslet miatt a beruházások ára is megugrott, így a már megítélt támogatási összegek sem elegendőek arra, hogy fedezzék a telepíteni szánt napelemek költségét.

A szeptember 27-én benyújtott kérdésre a válasznak nevezett valamit október 11-én adta meg az államtitkár, de abból gyakorlatilag semmi nem olvasható ki. Az államtitkári írásra használt dehonesztáló jelzőnk helytálló, ugyanis a költségnövekedéssel szembesülő családokat Koncz Zsófia csupán azzal próbálja nyugtatni,

„a Kormány azon dolgozik, hogy mihamarabb lezárja a lakossági napelemes pályázat első ütemét”,

valamint

„törekszik arra, hogy (...) biztosítsa plug-in napelemes rendszerek egyszerű és gyors telepítésének és üzembe helyezésének lehetőségét”.

Sokan nem tudják kifizetni a költségnövekedést, kormányzati segítségre hiába várnak (Fotó: Depositphotos)
Sokan nem tudják kifizetni a költségnövekedést, kormányzati segítségre hiába várnak (Fotó: Depositphotos)

Lapunk a legutóbbi, szeptember 29-i kormányinfón ettől függetlenül kérdezett rá ugyanerre a témára Gulyás Gergelynél. A kancelláriaminiszter válaszában megerősítette, a kötelezettségvállalás összegszerűen meghatározott, ugyanakkor azt is hozzáfűzte,

a kormányzat csak azt tudja vállalni, amit a kiírás tartalmazott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte,

a kifizetések még ebben az évben megtörténnek.

A tárcavezető tanácsa szerint a pályázóknak érdemes megnézniük, lehet-e bármilyen kedvezményes hitelprogramot társítani ehhez a programhoz. Azt is közölte, míg korábban havi 2-3 ezer, ma a megemelkedett energiaárak miatt havi 15-20 ezer forintot lehet megtakarítani napelemek telepítésével, ezért még mindig inkább megéri kifizetni a megítélt támogatáson felüli részt.

(A kormányinfó felvételén ez a téma 1:24:24-től tekinthető meg.)

A kancelláriaminiszter tehát hitelfelvételre buzdított. Az illetékes minisztérium államtitkárától viszont még erre sem tellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!