TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Kevesebb, mint félmilliárd forintra tett szert az adóhatóság augusztus 20-áig ingóságok és ingatlanok értékesítéséből, mint az előző év azonos időszakában. Ami alapvetően annak tudható be, hogy a végrehajtások mintegy öt hétre kiterjedő felfüggesztése miatt több mint 40 százalékkal kevesebb aukciót tudott tartani az adóhatóság. Fordított a helyzet a NAV követeléseinél: azokból közel 160 milliárd forintot sikerült behajtani, ami azzal kecsegtet, hogy ha marad e dinamika, akkor a 2020-as a 2019-esnél eredményesebb év lesz.

Demetrios márkájú menyasszonyi ruha, prémes fülvédő, lábtyű, műszőrme medvefül sapka, Nofear márkájú gyermek crossmotoros nadrág. Nem egy angol turi választékából szemezgettünk, ezeket a ruhaneműket a NAV Elektronikus Árverési Felületén lehetett megvásárolni. Emellett azonban az adóhatóság eladásra kínált rovarcsapdát, KGY Jumbo 53/6 típusú turbo szoláriumot, KGY Galaxy 2000 típusú ülő szoláriumot, Harvia típusú finn szaunát, kutyaruhát vegyesen (kabátot, pulóvert), kutyafésűt, japán díszkardmásolatot és borforraló gépet is. 

Cigaretta mellett egy-egy lefoglalás során több érdekes termék is kerül a NAV-hoz. Fotó: nav.gov.hu Cigaretta mellett egy-egy lefoglalás során több érdekes termék is kerül a NAV-hoz. Fotó: nav.gov.hu

Más kérdés, hogy a választék az idén szűkösebb volt a tavalyinál. Mint oly sok másban, ebben is a koronavírus-járvány a ludas. A Covid-19 miatt rendelte el ugyanis a kormány március 23-án, hogy a végrehajtásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig fel kell függeszteni. Ebből kifolyólag a NAV sem értékesíthette a március 24. és április 30. között végrehajtási eljárásban általa lefoglalt ingóságokat, illetve ingatlanokat. 

Így azonnali hatállyal törölni kellett egyrészt a már futó, másrészt a meghirdetett árveréseket is. Összesen 1138 darab, összesen 450 millió forint becsértékű ingó és 108 darab, együttesen 647,5 millióra taksált ingatlan nem került kalapács alá - közölte lapunk érdeklődésére a NAV.

Értelemszerűen ebben az időszakban újabb végrehajtási árveréseket sem lehetett lebonyolítani. A kényszerintézkedések csak a vám- és bűnügyi szakterület általi árverések kitűzését nem befolyásolták, lévén, hogy azok nem köthetők a végrehajtási eljárásokhoz. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A korlátozásoknak tudható be, hogy idén, augusztus 20-áig között jóval kevesebb elektronikus árverést fejeztek be: 8325-öt, míg az 2019 azonos időszakában 14 626-ot – ez több mint 43 százalékos csökkenés a bázishoz képest.  

Összesen 1795 ingó e-árverés zárult sikeresen – ebből 188 volt a vám- és bűnügyi szakterület aukciója –, míg 63 ingatlanra akadt vevő. Figyelemre méltó, hogy míg az ingó árverések 96,6 százaléka volt sikeres, addig az ingatlan-aukcióknak csak a 3,4 százaléka zárult pozitív eredménnyel.

Az ingóságok és ingatlanok elektronikus árveréseken való értékesítéséből a NAV az idén, augusztus 20-áig 485,2 millió forintos bevételre tett szert. Mivel ez az összeg 2019 egészében 906,5 millió lett, ez időarányosan lemaradást jelez, méghozzá nem is kicsit. 

A követelések behajtásánál viszont egészen más a helyzet. Minden esély megvan arra, hogy az idén a NAV többet szerez vissza az őt megillető pénzekből, mint 2019-ben. Míg ugyanis e tevékenységéből az adóhatóság az idén, augusztus 20-áig 157,3 milliárd forintos bevételre tett szert, addig tavaly összességében 184,7 milliárdosra. Vagyis, ha 2020 hátralévő részében is folytatódik e dinamika, akkor bőven 200 milliárd felett lehet a behajtott követelések összértéke. Az idei végrehajtási bevételnek egyébként a 0,31 százaléka származott az elektronikus árverésekből, míg a tavalyi év egészében a 0,49 százaléka.

A két szakterület közül a vám- és bűnügyi mérlege a kedvezőbb, mivel az árverései 50,95 százalékát bonyolította le sikeresen, ezzel szemben a végrehajtási szakterület csak a 27,47 százalékát. A különbség oka alapvetően az értékesített ingóságok körében keresendő – közölte a NAV.

A végrehajtási szakterület által lebonyolított árverések 96,2 százaléka ingó árverés, 3,8 százaléka pedig ingatlanárverés volt. A vám- és bűnügyi szakterület csak ingó vagyontárgyakat árverezett el.

Lapunk kérdésére, miszerint mi volt a NAV által lefoglalt ingatlanok, illetve ingóságok megoszlása a két területen, az adóhatóság azt felelte: „a felépítéséből és feladataiból adódóan ilyen megoszlás a foglalások kapcsán nem mérhető. A vám- és bűnügyi szakterület ugyanis az elkobzott vagy a lefoglalt, kiadni rendelt, de át nem vett vagyontárgyakat értékesíti, míg a végrehajtási szakterület a végrehajtási eljárásokban lefoglalt vagyonelemeket. tóbbi eljárásokban az ügyfeleknek van arra is lehetőségük, hogy a tartozás megfizetésével vagy fizetési kedvezménnyel az értékesítést elkerüljék”.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.