4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Kevesebb, mint félmilliárd forintra tett szert az adóhatóság augusztus 20-áig ingóságok és ingatlanok értékesítéséből, mint az előző év azonos időszakában. Ami alapvetően annak tudható be, hogy a végrehajtások mintegy öt hétre kiterjedő felfüggesztése miatt több mint 40 százalékkal kevesebb aukciót tudott tartani az adóhatóság. Fordított a helyzet a NAV követeléseinél: azokból közel 160 milliárd forintot sikerült behajtani, ami azzal kecsegtet, hogy ha marad e dinamika, akkor a 2020-as a 2019-esnél eredményesebb év lesz.

Demetrios márkájú menyasszonyi ruha, prémes fülvédő, lábtyű, műszőrme medvefül sapka, Nofear márkájú gyermek crossmotoros nadrág. Nem egy angol turi választékából szemezgettünk, ezeket a ruhaneműket a NAV Elektronikus Árverési Felületén lehetett megvásárolni. Emellett azonban az adóhatóság eladásra kínált rovarcsapdát, KGY Jumbo 53/6 típusú turbo szoláriumot, KGY Galaxy 2000 típusú ülő szoláriumot, Harvia típusú finn szaunát, kutyaruhát vegyesen (kabátot, pulóvert), kutyafésűt, japán díszkardmásolatot és borforraló gépet is. 

Cigaretta mellett egy-egy lefoglalás során több érdekes termék is kerül a NAV-hoz. Fotó: nav.gov.huCigaretta mellett egy-egy lefoglalás során több érdekes termék is kerül a NAV-hoz. Fotó: nav.gov.hu

Más kérdés, hogy a választék az idén szűkösebb volt a tavalyinál. Mint oly sok másban, ebben is a koronavírus-járvány a ludas. A Covid-19 miatt rendelte el ugyanis a kormány március 23-án, hogy a végrehajtásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig fel kell függeszteni. Ebből kifolyólag a NAV sem értékesíthette a március 24. és április 30. között végrehajtási eljárásban általa lefoglalt ingóságokat, illetve ingatlanokat. 

Így azonnali hatállyal törölni kellett egyrészt a már futó, másrészt a meghirdetett árveréseket is. Összesen 1138 darab, összesen 450 millió forint becsértékű ingó és 108 darab, együttesen 647,5 millióra taksált ingatlan nem került kalapács alá - közölte lapunk érdeklődésére a NAV.

Értelemszerűen ebben az időszakban újabb végrehajtási árveréseket sem lehetett lebonyolítani. A kényszerintézkedések csak a vám- és bűnügyi szakterület általi árverések kitűzését nem befolyásolták, lévén, hogy azok nem köthetők a végrehajtási eljárásokhoz. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A korlátozásoknak tudható be, hogy idén, augusztus 20-áig között jóval kevesebb elektronikus árverést fejeztek be: 8325-öt, míg az 2019 azonos időszakában 14 626-ot – ez több mint 43 százalékos csökkenés a bázishoz képest.  

Összesen 1795 ingó e-árverés zárult sikeresen – ebből 188 volt a vám- és bűnügyi szakterület aukciója –, míg 63 ingatlanra akadt vevő. Figyelemre méltó, hogy míg az ingó árverések 96,6 százaléka volt sikeres, addig az ingatlan-aukcióknak csak a 3,4 százaléka zárult pozitív eredménnyel.

Az ingóságok és ingatlanok elektronikus árveréseken való értékesítéséből a NAV az idén, augusztus 20-áig 485,2 millió forintos bevételre tett szert. Mivel ez az összeg 2019 egészében 906,5 millió lett, ez időarányosan lemaradást jelez, méghozzá nem is kicsit. 

A követelések behajtásánál viszont egészen más a helyzet. Minden esély megvan arra, hogy az idén a NAV többet szerez vissza az őt megillető pénzekből, mint 2019-ben. Míg ugyanis e tevékenységéből az adóhatóság az idén, augusztus 20-áig 157,3 milliárd forintos bevételre tett szert, addig tavaly összességében 184,7 milliárdosra. Vagyis, ha 2020 hátralévő részében is folytatódik e dinamika, akkor bőven 200 milliárd felett lehet a behajtott követelések összértéke. Az idei végrehajtási bevételnek egyébként a 0,31 százaléka származott az elektronikus árverésekből, míg a tavalyi év egészében a 0,49 százaléka.

A két szakterület közül a vám- és bűnügyi mérlege a kedvezőbb, mivel az árverései 50,95 százalékát bonyolította le sikeresen, ezzel szemben a végrehajtási szakterület csak a 27,47 százalékát. A különbség oka alapvetően az értékesített ingóságok körében keresendő – közölte a NAV.

A végrehajtási szakterület által lebonyolított árverések 96,2 százaléka ingó árverés, 3,8 százaléka pedig ingatlanárverés volt. A vám- és bűnügyi szakterület csak ingó vagyontárgyakat árverezett el.

Lapunk kérdésére, miszerint mi volt a NAV által lefoglalt ingatlanok, illetve ingóságok megoszlása a két területen, az adóhatóság azt felelte: „a felépítéséből és feladataiból adódóan ilyen megoszlás a foglalások kapcsán nem mérhető. A vám- és bűnügyi szakterület ugyanis az elkobzott vagy a lefoglalt, kiadni rendelt, de át nem vett vagyontárgyakat értékesíti, míg a végrehajtási szakterület a végrehajtási eljárásokban lefoglalt vagyonelemeket. tóbbi eljárásokban az ügyfeleknek van arra is lehetőségük, hogy a tartozás megfizetésével vagy fizetési kedvezménnyel az értékesítést elkerüljék”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.