2020. március 27. 17:31
mfor.hu

A legfrissebb Magyar Közlöny azokról a nem engedélyezett gyógyszerekről rendelkezik, melyek szükség esetén a koronavírus-járvány miatt a magyar betegek édekében mégis felhasználhatóak. 

A gyógyszerészeti törvény kimondja, hogy a különös méltánylást érdemlő betegellátási érdek akkor áll fenn, ha egy Magyarországon érvényes forgalombahozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszert az orvos felhasznál, mivel úgy ítéli meg, hogy ez sikeres lehet a terápiában. Ha ez a hatás a Magyarországon már forgalomban lévő gyógyszerektől nem várható; illetve ha a forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszerekhez a beteg hozzájutása olyan aránytalanul nagy mértékben akadályozott, ami a gyógyszeres kezelés megkezdésének késlekedése miatt visszafordíthatatlan egészségkárosodáshoz vezethet, akkor a kezelő orvos engedély nélkül is használhat ilyen készítményeket - teszi lehetővé a gyógyszertörvény.

Ha kell, a kezelőorvos engedélyen kívüli gyógyszert is bevethet a koronavírus ellen. Fotó: depositphotos.com Ha kell, a kezelőorvos engedélyen kívüli gyógyszert is bevethet a koronavírus ellen. Fotó: depositphotos.com

Ez a különös méltánylást érdemlő betegellátási érdek most kapott igazán értelmet a koronavírus-világjárvány idején, melynek érdekében tegnap a Magyar Közlönyben rendelet jelent meg arról, hogy a gyógyszerészeti államigaztatási szerv a COVID-19 megbetegedések érdekében a már engedélyezett gyógyszerek hatóanyagainak listáját a honlapján közzéteszi.

Ha a kezelés úgy kívánja, a hazánkban még gyógyszerforgalomban nem szereplő gyógyszerek rendeléshez vagy alkalmazásához nem kell engedély, ami a kezelőorvosok felelősségét természetesen nagyban megnöveli. Ezeket az engedély nélküli gyógyszerrendeléseket, illetve alkalmazásokat a kezelőorvos utólag, legkésőbb a veszélyhet megszűnésétől számított 90 napon belül be kell, hogy jelentse, akár úgy is, hogy az eseteket összefoglalja, azaz nem kell külön-külön bejelenteni a gyógyszerészeti államigazgatási szervnél. Ezeket a kérelmeket egyébként az új rendelet értelmében a gyógyszerészeti államigazgatási szerv soron kívül bírálja el. 

Március 25-én a kormány már megtiltotta a Covid-betegek gyógyításához szükséges gyógyszeralapanyag, a hydroxychloroquine-sulfat Magyarországról való kivitelét hat hónapra, melyet honlapján közölt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.