<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kórházi dolgozók után az egyik legtöbbet teljesítő szakma talán a gyógyszerészeké, akik közül többen is jelezték, hogy központilag rég kaptak védőfelszereléseket, mégis állják a sarat.

Az egyik budapesti gyógyszerésznő így ír a közösségi oldalán: „Hangoztatják, hogy a gyógyszerészek kapnak védőfelszerelést. 50 darab szájmaszkot kaptunk 2 hete, közel 8 dolgozóra. Napi 12 órát dolgozunk, 2 óránként kéne cserélni. Nem, nem kaptunk azóta! És kesztyűt sem! És így dolgozunk! A betegektől kapunk, meg innen-onnan. Otthoni mentett darabokból”.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a kormány azt kérte a gyógyszertáraktól, hogy csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik. Ezzel egyidejűleg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjáról letölthetővé tették azt a plakátot, amely a bejárathoz kihelyezve figyelmezteti erre a korlátozásra a vásárlókat. Ezt egyébként a vásárlók fegyelmezetten tudomásul véve szépen várnak a sorukra, a legtöbbször jókora helyet hagyva egymás közt.

Van, ahol saját készítésű maszkban dolgoznak a patikusok. Fotó: depositphotos.comVan, ahol saját készítésű maszkban dolgoznak a patikusok. Fotó: depositphotos.com

Az országos tisztifőgyógyszerész az OGYÉI honlapján közzétett teendőkben azt írja, hogy amennyiben a járványügyi helyzet indokolja, a patikáknak mérlegelniük kell a kiadó ablakon keresztüli gyógyszerkiadást is.

Első körben budapesti patikákat hívtunk, adjanak helyzetjelentést a mindennapokról, de a kígyózó sorokban álló vásárlók miatt egy percük sem volt válaszolni kérdéseinkre. Vidéken próbálkoztunk tovább, egy székesfehérvári gyógyszertár munkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy se kézfertőtlenítőjük, se védőfelszerelésük sincs, utoljára ők is két hete kaptak. Mindennap rendelnek, sőt telefonon beszélnek a nagykerrel a védőfelszerelésekre leadott rendeléseik miatt. Ennek hiányában ők maguk készítenek szájmaszkokat, például vattából és papírtörlőből.

Egy zalaegerszegi patikába kesztyű épp ma érkezett, de hogy maszkot mikor kaptak utoljára, nem is emlékeznek. Ők maguk nem viselnek szájmaszkot, egyrészt mert úgy gondolják, igazán nem védi meg őket semmitől, másrészt pár napja plexit helyeztek minden kiszolgáló ablak elé. Arra a kérdésünkre, hogy mikor tartanák indokoltnak a kiadó ablakon keresztüli gyógyszerkiadást, azt felelték, hogy lehet, hogy talán jobban védené őket ez a metódus, ám egész egyszerűen fizikailag nem bírnák a gyógyszerek és a kiadó ablak közti gyaloglást.

"Így is ki vagyunk teljesen merülve" - tette hozzá a zalai patikusnő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.