<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Elemzők szerint a magyar GDP hat százaléknál többet is zuhanhat, ha Putyin úgy dönt, elzárja a gázcsapot, ezzel egész Európában hazánk számára a legnagyobb a kockázat.

A Wall Street Journal cikke azt járja körül, hogyan használja fegyverként Vlagyimir Putyin orosz elnök az uniós gázszállításokat, illetve az ezek leállításával való fenyegetőzést.

Az írás azt nem tartja valószínűnek, hogy Putyin teljesen elzárná a gázcsapot, a megszólaló elemzők véleménye szerint inkább arra lehet számítani, hogy a mennyiségek alacsonyan tartásával tartja majd bizonytalanságban a kontinens vezetőit. Ily módon a gázárakat is a magasban tudja tartani, illetve még kisebb mennyiségekkel is komoly bevételekre tud szert tenni.

Ha azonban mégis bekövetkezne az orosz gázszállítások teljes leállítása, akkor az minden európai országnak komoly gazdasági problémákat okozna. A cikkben közzétett táblázat szerint azonban mind közül Magyarország számíthatna a legsúlyosabb következményekre, akár 6 százalék feletti értékben is csökkenhetne a magyar GDP ebben az esetben. A sorban ezután Olaszország, Szlovákia, Csehország, majd Németország következik, de a teljes Unió is akár két százalékot meghaladó visszaeséssel is szembesülhet.

Az orosz gázszállítások teljes leállásának várható hatása a GDP-re. Illusztráció: Wall Street Journal
Az orosz gázszállítások teljes leállásának várható hatása a GDP-re. Illusztráció: Wall Street Journal

A táblázatra a Vakmajom posztja hívta fel a figyelmet.