2p

Semmi erre utaló rész nincs abban a jelentésben, amit péntek este kiadott a honvédelmi tárca.

A szocialista időket idéző megfogalmazásokkal volt tele a Honvédelmi Minisztérium pénteki közleménye arról, hogy az új magyar vezérkari főnök hivatalában fogadta a lengyel nagykövetet és a lengyel katonai attasét. A dokumentumban egyetlen szó sem esik arról, hogy bocsánatot kért volna a magyar tábornok, ahogy azt kérte a lengyel nagykövet, miután Böröndi Gábor altábornagy lokális háborúnak nevezte azt, hogy Németország 1939-ben megtámadta Lengyelországot.

 

Böröndi Gábor altábornagy magyarázkodni kényszerült, de nem kért bocsánatot. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Böröndi Gábor altábornagy magyarázkodni kényszerült, de nem kért bocsánatot. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Honvéd Vezérkar főnöke pénteken hivatalában fogadta Sebastian Kecieket, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetét és Slawomir Mnitowski ezredest, lengyel védelmi attasét. A szaktárca szerint közös nyilatkozatot adtak ki. A távirati iroda jelentése szerint

"a megbeszélés során megerősítették a nagy múltú magyar-lengyel kapcsolatok és a szolidaritás kiemelkedő jelentőségét, továbbá aláhúzták a közös szövetségbe tartozás és ezzel összefüggő célok, illetve együttműködés fontosságát. Keciek nagykövet a nyilatkozatban felhívta a figyelmet, hogy a náci Németország és a Szovjetunió 1939-ben Lengyelország ellen irányuló, provokálatlan agressziójának áldozatául eső lengyel társadalmat érintő kijelentés nem volt helyénvaló. Böröndi altábornagy világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. Világháborúnak."

A közleményben kiemeélték még, hogy "a Honvéd Vezérkar főnöke továbbra is prioritásként kezeli a NATO-n belüli együttműködés fejlesztését, valamint kifejezte a Lengyelországgal való kapcsolatok építése iránti elkötelezettségét. A látogatást a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás, az egyetértő együttműködés és a közös prioritások erős kötelékének gondolatával zárták a felek".
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!