<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A havi ciklus minden nő életében fontos szerepet játszik, ugyanis a tinédzserkor kezdetétől egészen a változókorig végigkíséri mindennapjaikat. Tévedés, hogy csupán a menstruáció pár napja lenne kihatással az életvitelre, ugyanis a női testben két menzesz között is számos folyamat megy végbe.

Mi történik a ciklus során?

A közel 2 millió petesejt már a születés pillanatában megtalálható a lánycsecsemők méhében, azonban csak serdülőkorban válnak aktívvá. Az új ciklus mindig a menstruáció első napjával kezdődik. Ilyenkor megindul a tüszőérés, melynek következtében a petesejtet körülvevő hámsejt osztódni kezd, és kialakul egy folyadékkal teli üreg. A tüsző eközben ösztrogént bocsát ki, amely megvastagítja a nyálkahártyát, hogy megteremtse az ideális környezetet a petesejt megtermékenyüléséhez.

A ciklus közepén az érett tüsző megreped, ezt nevezik ovulációnak. Ilyenkor a petesejt kilökődik, és készen áll arra, hogy hímivarsejtekkel találkozva létrehozzon egy új életet. A tüsző pedig sárgatesthormont, azaz progeszteront kezd el termelni. Amennyiben a fogantatás elmarad, a progeszteron termelődése abbamarad, a méhnyálkahártya felső rétegei pedig leválnak, és vérzés következtében távoznak a szervezetből. Ekkor elkezdődik a menstruáció, a ciklus pedig újból megismétlődik. 

Ebben a folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszik az ösztrogén és a progeszteron, ezért érdemes kicsit jobban megismerni e két női nemi hormon sajátosságait. 

Milyen hatásai vannak az ösztrogénnek és a progeszteronnak?

Az ösztrogén a petefészekben és a méhlepényben termelődik, de kisebb mennyiségben fellelhető a zsír- és izomszövetekben, illetve a mellékvesében is. A másodlagos nemi jellegek kialakításában van fontos szerepe, valamint elősegíti a méhnyálkahártya regenerációját, szabályozza az anyagcserét, segíti az ásványi anyagok beépülését a szervezetbe. 

Amikor a nők változókorba lépnek, a szervezetükben lecsökken az ösztrogénszint, ami kellemetlen tüneteket okoz, például fokozott izzadást, hőhullámokat, hangulatingadozást, alvászavart. Ezek a panaszok azonban mérsékelhetőek a Myrobalannál kapható Feminess kapszulával, amely természetes növényi fitoösztrogéneket tartalmaz. Ezáltal nincs szükség hormonpótló terápiára, ami kellemetlen mellékhatásokkal jár.

A másik női nemi hormonnak, a progeszteronnak a teherbeesés során van nélkülözhetetlen szerepe. Előkészíti a nyálkahártyát a megtermékenyített petesejt számára, ha viszont a fogantatás meghiúsul, akkor a méh nyálkahártyája vérzés kíséretében kilökődik. 

Emellett azonban más fontos feladatai is vannak: megelőzi a rosszindulatú daganatok, és az endometriális sejtek kialakulását. Csökkenti a mellben a csomók és daganatok megjelenésének esélyét, valamint serkenti a csontépítő sejtek működését. Természetes vízhajtóként pedig normalizálja a réz és cink szintjét a szervezetben.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.