3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A havi ciklus minden nő életében fontos szerepet játszik, ugyanis a tinédzserkor kezdetétől egészen a változókorig végigkíséri mindennapjaikat. Tévedés, hogy csupán a menstruáció pár napja lenne kihatással az életvitelre, ugyanis a női testben két menzesz között is számos folyamat megy végbe.

Mi történik a ciklus során?

A közel 2 millió petesejt már a születés pillanatában megtalálható a lánycsecsemők méhében, azonban csak serdülőkorban válnak aktívvá. Az új ciklus mindig a menstruáció első napjával kezdődik. Ilyenkor megindul a tüszőérés, melynek következtében a petesejtet körülvevő hámsejt osztódni kezd, és kialakul egy folyadékkal teli üreg. A tüsző eközben ösztrogént bocsát ki, amely megvastagítja a nyálkahártyát, hogy megteremtse az ideális környezetet a petesejt megtermékenyüléséhez.

A ciklus közepén az érett tüsző megreped, ezt nevezik ovulációnak. Ilyenkor a petesejt kilökődik, és készen áll arra, hogy hímivarsejtekkel találkozva létrehozzon egy új életet. A tüsző pedig sárgatesthormont, azaz progeszteront kezd el termelni. Amennyiben a fogantatás elmarad, a progeszteron termelődése abbamarad, a méhnyálkahártya felső rétegei pedig leválnak, és vérzés következtében távoznak a szervezetből. Ekkor elkezdődik a menstruáció, a ciklus pedig újból megismétlődik. 

Ebben a folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszik az ösztrogén és a progeszteron, ezért érdemes kicsit jobban megismerni e két női nemi hormon sajátosságait. 

Milyen hatásai vannak az ösztrogénnek és a progeszteronnak?

Az ösztrogén a petefészekben és a méhlepényben termelődik, de kisebb mennyiségben fellelhető a zsír- és izomszövetekben, illetve a mellékvesében is. A másodlagos nemi jellegek kialakításában van fontos szerepe, valamint elősegíti a méhnyálkahártya regenerációját, szabályozza az anyagcserét, segíti az ásványi anyagok beépülését a szervezetbe. 

Amikor a nők változókorba lépnek, a szervezetükben lecsökken az ösztrogénszint, ami kellemetlen tüneteket okoz, például fokozott izzadást, hőhullámokat, hangulatingadozást, alvászavart. Ezek a panaszok azonban mérsékelhetőek a Myrobalannál kapható Feminess kapszulával, amely természetes növényi fitoösztrogéneket tartalmaz. Ezáltal nincs szükség hormonpótló terápiára, ami kellemetlen mellékhatásokkal jár.

A másik női nemi hormonnak, a progeszteronnak a teherbeesés során van nélkülözhetetlen szerepe. Előkészíti a nyálkahártyát a megtermékenyített petesejt számára, ha viszont a fogantatás meghiúsul, akkor a méh nyálkahártyája vérzés kíséretében kilökődik. 

Emellett azonban más fontos feladatai is vannak: megelőzi a rosszindulatú daganatok, és az endometriális sejtek kialakulását. Csökkenti a mellben a csomók és daganatok megjelenésének esélyét, valamint serkenti a csontépítő sejtek működését. Természetes vízhajtóként pedig normalizálja a réz és cink szintjét a szervezetben.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!