3p

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pótdíjat kér azoknak a pedagógusoknak, akik ukrán gyerekekkel is foglalkoznak pluszban, eközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felháborítónak tartja azokat a kérdőíveket, amit a KSH állított össze és küldött ki jópár oktatási intézménybe a sztrájkkal kapcsolatban.

A kormány tanulónként, havonta 130 000 ezer forint támogatást ad annak a csaknem 600 oktatási intézménynek, amely délutánonként vállalja a menekültek felzárkóztatását, a magyar nyelvi ismeretek megszerzését.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezért azt javasolja, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak, pedagógusoknak, oktatóknak is állapítsanak meg pótlékot többletmunkájuk elismeréseként, akik a délelőtti foglalkozásokon, tanórákon integráltan (vagyis a magyarokkal együtt) oktatják, nevelik az Ukrajnából érkezett menekült gyermekeket - írják a közleményükben.

Közben a KSH vérlázító kérdőívével is gond akadt a pedagógusok szerint. Fotó: Depositphotos
Közben a KSH vérlázító kérdőívével is gond akadt a pedagógusok szerint. Fotó: Depositphotos

A pótlék összege legyen azonos a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékkal. Ez a pótlék minden óvodai, általános iskolai és középiskolai pedagógusnak, oktatónak járjon visszamenőleg a befogadás pillanatától az orosz-ukrán háború lezárásáig. A juttatást fenntartótól függetlenül kapják meg a munkavállalók, vagyis azok, akik állami, alapítványi vagy egyházi intézményben dolgoznak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a minapi varsói konferencián már javasolta, - és az OECD és az Európai Bizottság jelen lévő képviselője el is fogadta -, hogy azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, akik a menekült gyerekeket, diákokat nem a délutáni felzárkóztatáson, hanem integráltan oktatják, adjanak célzottan plusz juttatást. 

Mindeközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vérlázítónak tartja azt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által összeállított kérdőívet, melyet több intézménynek is elküldtek annak érdekében, hogy a sztrájkkal kapcsolatban felmérést készítsenek.

„A realitásokat, de gyakran még a vonatkozó jogszabályokat is teljesen figyelmen kívül hagyva összeállított kérdéssor tökéletesen alkalmatlan arra, hogy bármilyen következtetést is le lehessen vonni az oktatásban történő sztrájkeseményekkel kapcsolatban” - írja a PDSZ.

A szakszervezet szerint a sztrájkban részt vevő intézmények számát módszeresen megpróbálják lefaragni például azzal, hogy a kérdőívet csak azoknak az iskoláknak kell visszaküldenie, ahol tíz főnél többen vettek részt a munkabeszüntetésben.

Azaz a KSH statisztikáiben nem fognak megjelenni azok a munkavállalók sem, ahol csak kilenc fő sztrájkolt egy adott napon. 

A PDSZ kiemelte, hogy ez az előírás „kimondottan súlyosan érinti azokat a kisebb nevelőtestületeket, munkahelyeket, ahol a munkatársak száma amúgy is alacsony – és ilyenből igen sok található országszerte. Hozzátették: egyes óvodák teljes munkavállalói testülete alig több mint 10 fő. 

A KSH felmérése – akár szándékosan, akár egyszerű nemtörődömségből – aktívan rejti el a közvélemény elől a több tízezer sztrájkoló kolléga egy jelentős részét, és ez megengedhetetlen

– hangsúlyozta a PDSZ, megjegyezve, hogy a KSH-tól magyarázatot is kérnek a felmérés módszertani problémáira. Egyúttal a pedagógus kollégákat arra is figyelmeztetik, hogy az adatközlés kötelezettsége csak a sztrájkot követő harmadik hétig áll fenn.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!