<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pótdíjat kér azoknak a pedagógusoknak, akik ukrán gyerekekkel is foglalkoznak pluszban, eközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felháborítónak tartja azokat a kérdőíveket, amit a KSH állított össze és küldött ki jópár oktatási intézménybe a sztrájkkal kapcsolatban.

A kormány tanulónként, havonta 130 000 ezer forint támogatást ad annak a csaknem 600 oktatási intézménynek, amely délutánonként vállalja a menekültek felzárkóztatását, a magyar nyelvi ismeretek megszerzését.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezért azt javasolja, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak, pedagógusoknak, oktatóknak is állapítsanak meg pótlékot többletmunkájuk elismeréseként, akik a délelőtti foglalkozásokon, tanórákon integráltan (vagyis a magyarokkal együtt) oktatják, nevelik az Ukrajnából érkezett menekült gyermekeket - írják a közleményükben.

Közben a KSH vérlázító kérdőívével is gond akadt a pedagógusok szerint. Fotó: Depositphotos
Közben a KSH vérlázító kérdőívével is gond akadt a pedagógusok szerint. Fotó: Depositphotos

A pótlék összege legyen azonos a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékkal. Ez a pótlék minden óvodai, általános iskolai és középiskolai pedagógusnak, oktatónak járjon visszamenőleg a befogadás pillanatától az orosz-ukrán háború lezárásáig. A juttatást fenntartótól függetlenül kapják meg a munkavállalók, vagyis azok, akik állami, alapítványi vagy egyházi intézményben dolgoznak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a minapi varsói konferencián már javasolta, - és az OECD és az Európai Bizottság jelen lévő képviselője el is fogadta -, hogy azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, akik a menekült gyerekeket, diákokat nem a délutáni felzárkóztatáson, hanem integráltan oktatják, adjanak célzottan plusz juttatást. 

Mindeközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vérlázítónak tartja azt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által összeállított kérdőívet, melyet több intézménynek is elküldtek annak érdekében, hogy a sztrájkkal kapcsolatban felmérést készítsenek.

„A realitásokat, de gyakran még a vonatkozó jogszabályokat is teljesen figyelmen kívül hagyva összeállított kérdéssor tökéletesen alkalmatlan arra, hogy bármilyen következtetést is le lehessen vonni az oktatásban történő sztrájkeseményekkel kapcsolatban” - írja a PDSZ.

A szakszervezet szerint a sztrájkban részt vevő intézmények számát módszeresen megpróbálják lefaragni például azzal, hogy a kérdőívet csak azoknak az iskoláknak kell visszaküldenie, ahol tíz főnél többen vettek részt a munkabeszüntetésben.

Azaz a KSH statisztikáiben nem fognak megjelenni azok a munkavállalók sem, ahol csak kilenc fő sztrájkolt egy adott napon. 

A PDSZ kiemelte, hogy ez az előírás „kimondottan súlyosan érinti azokat a kisebb nevelőtestületeket, munkahelyeket, ahol a munkatársak száma amúgy is alacsony – és ilyenből igen sok található országszerte. Hozzátették: egyes óvodák teljes munkavállalói testülete alig több mint 10 fő. 

A KSH felmérése – akár szándékosan, akár egyszerű nemtörődömségből – aktívan rejti el a közvélemény elől a több tízezer sztrájkoló kolléga egy jelentős részét, és ez megengedhetetlen

– hangsúlyozta a PDSZ, megjegyezve, hogy a KSH-tól magyarázatot is kérnek a felmérés módszertani problémáira. Egyúttal a pedagógus kollégákat arra is figyelmeztetik, hogy az adatközlés kötelezettsége csak a sztrájkot követő harmadik hétig áll fenn.