3p

A politikai-kommunikációs elvárások miatt is távoznak sokan az intézményből. Ugyanis a Központi Statisztikai Hivatalban elvárás lett a pozitív számok, mondatok keresgélése a sokszor kiábrándító valóság adatai mellé.

Egy ideje hasonló szerepfelfogással dolgozik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mint az MSZMP 19770-es politikai bizottsági határozata, miszerint:

„A tájékoztatás nem cél, hanem eszköz. Tájékoztatásunk (…) szolgálja rendszerünk érdekeit, formálja az emberek tudatát, magatartását”

A magyar valóság összes fontos adatát gyűjtő és feldolgozó intézményben kötelező elvárás lett az adatoknak a lehetőségekhez képest legpozitívabb közreadása - írja a Szabad Európa.

Mintha lett volna már egy éra, ahol hasonlóan működtek a dolgok. Fotó: MTI
Mintha lett volna már egy éra, ahol hasonlóan működtek a dolgok. Fotó: MTI

Követelmény lett például, hogy a sűrűn publikált, különböző gazdasági, demográfiai és más területek aktuális helyzetét bemutató Gyorstájékoztatók alcímeiben pozitív adatot is kiemeljenek a munkatársak. Ezt a fontos (világlapoknál külön címszerkesztő dolgozik) – bár a KSH-nál eddig ismeretlen – munkát az új elnök és az általa kinevezett, a kommunikációért felelős elnökhelyettes végezte eddig, de ezután már így kell hozzájuk eljuttatni az anyagokat lektorálásra.

Ilyen változtatás történt például a 2023. júniusi ipari termelésről augusztus 15-én megjelent Gyorsjelenésnél is. Az eredetileg 3,8  százalékkal csökkent az ipari termelés című anyag árnyaltabb címmel jelent meg: Az ipari termelés 3,8 százalékkal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártásban 19,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Aztán: meglehetősen megkésve, augusztus végén megjelent, 2023. első negyedévéről szóló összefoglaló eredeti címe ez volt: Magyarország, 2023. I. negyedév – Recesszióban a gazdaság.

Végül ez lett: Magyarország, 2023. I. negyedév – Tetőzött az infláció.

A cikk még számos példát is felsorol, és azt írja, hogy a Magyarország számára nem előnyös nemzetközi összehasonlító adatokat már Vukovich Gabriella elnöksége alatt is óvatosan lehetett csak publikálni; a helyzet rohamosan romlott már az ő utolsó időszakában is.

A lap bizonyítékokat csak arról szerzett, hogy a KSH a nyilvános tájékoztatását formálja pozitívra, és az Excelekbe nem nyúlnak bele a pár éve meglehetősen rossz közérzettel dolgozó szakemberek. Bár sok területen a KSH is az Eurostat sztenderdjei szerint dolgozik, de az adatokat több területen a módszertan módosításával lehet alakítgatni, ami még nem hamisítás: mit számoljanak bele, és mit ne.

Információik szerint például a központi kormányzat költéseinek negyedéves elszámolásánál folyamatosan jönnek a telefonok az MNB-ből és a Pénzügyminisztériumból. Hallotunk olyan kérésről is, hogy „itt egy szám, csinálj hozzá módszertant!”

És az is beszédes, hogy a kommunikációért felelős elnökhelyettesnek kinevezett Ádám Dénes közvetlenül Rogán Antal minisztériumából érkezett, és lett először a tanácsadója, majd nyártól az egyik helyettese a KSH elnökének, Kincses Áronnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!