TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Az idén a tavalyi kevesebb mint felére, de még mindig 10 százalék körülire csökkenhet a hazai építőipar növekedése, 2020-ban viszont már csak stagnálhat – véli a GKI Gazdaságkutató Zrt. A bővülési ütem fenntartásának gátja elsősorban a krónikus szakemberhiány.

Az európai építőipar 2013-ban érte el a mélypontját, onnantól emelkedő tendenciát látunk, amit a kedvezőbb európai gazdasági feltételek, az alacsony kamatkörnyezet, valamint a kormányzati intézkedések táplálnak – jelentette ki Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója egy mai sajtótájékoztatón. A magyar piacon az uniós források által finanszírozott beruházásoknak köszönhetően 2014-15-ben jelentős fellendülés következett be. Ez 2016-ban kicsit megakadt, ám az elmúlt két esztendőben ismét bővülés volt megfigyelhető, az építőipar tavaly 22 százalékkal növekedett.

Anyag van, csak egyre kevesebb szakember, hogy azt beépítse Anyag van, csak egyre kevesebb szakember, hogy azt beépítse

E dinamika azonban az idén jelentősen megtörhet. Még a legoptimistább prognózist adó Kopint-Tárki és az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetsége is egyaránt 12-12 százalékos növekedésre számít, míg a GKI 9 százalékosra. Ám Magyarország még így is bőven a 2 százalékos EU-s átlagot meghaladó ütemet érhet el 2019-ben. A jövő évre azonban ez már nem lehet igaz, a 2020-ban várható 2 százalék körüli növekedés már belesimulhat az uniós trendbe.

Magyarországon az építőipar GDP-hez mért aránya az EU-átlagtól kisebb mértékben, a régió országaitól jócskán elmarad. Volatilitása jelentősen magasabb a GDP-hez képest. 2016-tól kezdődően a lakásépítések és az ipari építmények aránya jelentősen nőtt. 

A 2008-as pénzügyi válság előtt 40 ezer lakás talált gazdára, most 24 ezer környékén járunk – érzékeltette Miheller Gábor, a BMI Magyarország ügyvezető igazgatója. S a GKI előrejelzése szerint e téren a következő években sem várható javulás, a gazdaságkutató évente 20-22 ezer új lakás átadásával számol, de még hosszabb távon is csak 25 ezerrel.

A technológiai kapacitások nem korlátozottak, az építőipar növekedésének legfőbb oka a munkaerőhiány. A tetőfedők száma például a felére csökkent – jelentette ki Szalai Levente, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetségének ügyvezető igazgatója. A szakma öregszik, az átlagéletkor ötven év feletti, s az utánpótlást nehezíti, hogy az építményszigetelő-szakmát gyakorlatilag nem oktatják, így legfeljebb OKJ-s képzés keretében lehet elsajátítani a szaktudást. 

Ezen a helyzeten a szakemberek szerint oktatással, képzéssel, a szakmát népszerűsítő programokkal és gyártástechnológiai innovációval lehet javítani. Emellett mindenképpen szükség lenne arra, hogy a kormány hosszútávú lakáspolitikai és -fejlesztési koncepcióval rukkoljon elő. Ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a hazai építőipar profitáljon abból, a hazai makrogazdasági környezet továbbra is kedvező, folytatódni látszik a tartós béremelkedés, a finanszírozás pedig a fogyasztóbarát lakáshitelek révén megoldottnak tekinthető.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.