TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A magyar ingatlanpiac a válság óta nem pörgött így. Évről évre dőlnek meg az újabb és újabb ingatlanpiaci rekordok. A válság előtti, 2005-ös tavaszi csúcsot még mindig nem értük el, de az ingatlanárak növekedési üteme és az új-lakás projektek számának növekedése sosem volt ilyen magas hazánkban. Még idén is bővülés várható az új-lakások piacán, de a 2020-as év valószínűleg vízválasztó lesz ebben, ha valóban eddig lesz érvényben a kedvezményes áfakulcs.

Budapesti ingatlanpiac is erősen indított

A budapesti ingatlanok átlagos négyzetméterárai lassan átlépik a 600.000 Ft-os határt is. Februárban a tavalyi év februárjához viszonyítva mintegy 18%-os drágulás volt tapasztalható a piacon. A növekedés azonban nem folyamatos, hanem ingadozik, amit az alábbi ábrán szemléltettünk. A legerősebb hónap a november volt, amikor az ingatlanárak 5%-os bővülést értek el. Ezt a lendületet egy kisebb visszaesés követte, de az újév új lendületet hozott, januárra és februárra is 3-3%-os bővülés volt tapasztalható.Hatalmas különbségek vannak az egyes kerületek között

A budapesti árnövekedéshez hasonlóan több kerület is elért 15%-nál magasabb árnövekedést egy év alatt, de vannak olyan kerületek is, ahol ez a növekedés lassabb volt, és olyanok is, amik a 20%-os árnövekedést is meghaladták. A legkisebb árnövekedés a XII. és a XIX. kerületek mellett az V. kerületben volt tapasztalható. Az V. kerületben a legmagasabbak az ingatlanok átlagos négyzetméterárai, így talán nem is csoda, hogy itt volt a legalacsonyabb, mindössze 3,5 %-os a drágulás. Az új lakások kínálati ára sokkal magasabb, így az is nagyban befolyásolja az átlagos négyzetméterárakat, hogy hol folynak jelenleg ingatlanpiaci beruházások.

A legnagyobb drágulás a XX. kerületben volt tapasztalható, ahol a drágulás mértéke majdnem elérte a 30%-ot, ezt követte a XXIII. kerület a 24%-os árnövekedéssel. 20% feletti árnövekedés volt még tapasztalható a III., VII. és XVII. kerületekben. Nem csak az árnövekedésben tapasztalhatóak ekkora eltérések, hanem az átlagos négyzetméterárak tekintetében is. Míg a XXIII. kerületben mindössze 283.000 Ft/m2-es árakra kell számítani, addig az V. kerületben ennek több mint háromszorosával találkozhatunk. Itt az átlagos négyzetméterárak 936.000 Ft körül mozognak.Egyre jobban nő a kereslet a panellakások iránt

A tavalyi évben nem csak az újlakások piaca pörgött, hanem a panellakások iránt is elképesztően megnövekedett a kereslet. Ez természetesen az árakra is hatással volt. Az országban átlagosan 10%-kal, Pest megyében 23%-kal, míg Budapesten 19%-kal kerültek többe a panellakások februárban, mint egy évvel korábban. Nem csak a növekedés üteme tér el, hanem az átlagos négyzetméterárak is. Az országos átlag februárban 300.000 Ft/m2, Pest megyében valamivel több, 303.000 Ft/m2 volt. Mindeközben a Budapesten eladásra kínált panellakások már a 400.000 Ft/m2-t is meghaladták, februárban 423.000 Ft/m2 árakkal lehetett találkozni.

Az idei évben várhatóan a sok beruházás után még biztosan nem csökkenek az átlagos négyzetméterárak. Budapesten jelenleg is rengeteg beruházás folyik, az új-lakás projektek jelentős része is itt valósul meg. Ez természetesen a használt ingatlanok piacára is hatással van, így várhatóan idén is tovább bővül az ingatlanpiac.

Forrás: Ingatlannet.hu
Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.