2018. április 11. 13:00
mfor.hu

A magyar ingatlanpiac a válság óta nem pörgött így. Évről évre dőlnek meg az újabb és újabb ingatlanpiaci rekordok. A válság előtti, 2005-ös tavaszi csúcsot még mindig nem értük el, de az ingatlanárak növekedési üteme és az új-lakás projektek számának növekedése sosem volt ilyen magas hazánkban. Még idén is bővülés várható az új-lakások piacán, de a 2020-as év valószínűleg vízválasztó lesz ebben, ha valóban eddig lesz érvényben a kedvezményes áfakulcs.

Budapesti ingatlanpiac is erősen indított

A budapesti ingatlanok átlagos négyzetméterárai lassan átlépik a 600.000 Ft-os határt is. Februárban a tavalyi év februárjához viszonyítva mintegy 18%-os drágulás volt tapasztalható a piacon. A növekedés azonban nem folyamatos, hanem ingadozik, amit az alábbi ábrán szemléltettünk. A legerősebb hónap a november volt, amikor az ingatlanárak 5%-os bővülést értek el. Ezt a lendületet egy kisebb visszaesés követte, de az újév új lendületet hozott, januárra és februárra is 3-3%-os bővülés volt tapasztalható.Hatalmas különbségek vannak az egyes kerületek között

A budapesti árnövekedéshez hasonlóan több kerület is elért 15%-nál magasabb árnövekedést egy év alatt, de vannak olyan kerületek is, ahol ez a növekedés lassabb volt, és olyanok is, amik a 20%-os árnövekedést is meghaladták. A legkisebb árnövekedés a XII. és a XIX. kerületek mellett az V. kerületben volt tapasztalható. Az V. kerületben a legmagasabbak az ingatlanok átlagos négyzetméterárai, így talán nem is csoda, hogy itt volt a legalacsonyabb, mindössze 3,5 %-os a drágulás. Az új lakások kínálati ára sokkal magasabb, így az is nagyban befolyásolja az átlagos négyzetméterárakat, hogy hol folynak jelenleg ingatlanpiaci beruházások.

A legnagyobb drágulás a XX. kerületben volt tapasztalható, ahol a drágulás mértéke majdnem elérte a 30%-ot, ezt követte a XXIII. kerület a 24%-os árnövekedéssel. 20% feletti árnövekedés volt még tapasztalható a III., VII. és XVII. kerületekben. Nem csak az árnövekedésben tapasztalhatóak ekkora eltérések, hanem az átlagos négyzetméterárak tekintetében is. Míg a XXIII. kerületben mindössze 283.000 Ft/m2-es árakra kell számítani, addig az V. kerületben ennek több mint háromszorosával találkozhatunk. Itt az átlagos négyzetméterárak 936.000 Ft körül mozognak.Egyre jobban nő a kereslet a panellakások iránt

A tavalyi évben nem csak az újlakások piaca pörgött, hanem a panellakások iránt is elképesztően megnövekedett a kereslet. Ez természetesen az árakra is hatással volt. Az országban átlagosan 10%-kal, Pest megyében 23%-kal, míg Budapesten 19%-kal kerültek többe a panellakások februárban, mint egy évvel korábban. Nem csak a növekedés üteme tér el, hanem az átlagos négyzetméterárak is. Az országos átlag februárban 300.000 Ft/m2, Pest megyében valamivel több, 303.000 Ft/m2 volt. Mindeközben a Budapesten eladásra kínált panellakások már a 400.000 Ft/m2-t is meghaladták, februárban 423.000 Ft/m2 árakkal lehetett találkozni.

Az idei évben várhatóan a sok beruházás után még biztosan nem csökkenek az átlagos négyzetméterárak. Budapesten jelenleg is rengeteg beruházás folyik, az új-lakás projektek jelentős része is itt valósul meg. Ez természetesen a használt ingatlanok piacára is hatással van, így várhatóan idén is tovább bővül az ingatlanpiac.

Forrás: Ingatlannet.hu
Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.