3p

A beregsurányi polgármester szerint csütörtökön több ezer menekült érkezett Magyarországra Kárpátalja felől.

Megcsappant a forgalom a magyar-ukrán határon – mondja Herka István, Beregsurány polgármestere.

Csütörtökön több ezren  lépték át a határt Beregsuránynál Fotó: Bodnár Zsolt
Csütörtökön több ezren lépték át a határt Beregsuránynál Fotó: Bodnár Zsolt

"Csütörtökön több ezren jöttek át, folyamatos volt a forgalom. Senki sem maradt a településen, mindenki az ország belseje felé igyekezett. Aztán este tíz órakor bejelentették, a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiak nem hagyhatják el Ukrajna területét. Azóta is jönnek ugyan, de jóval kevesebben, főleg az idősebbek, fiatal édesanyák gyerekkel és fiatal fiúk és lányok. Akadnak most már alkalmi vendégeink a melegedőben. Ők sem maradnak nálunk, de akiért este jönnek, az megpihen a faluban.

Tegnap a járási hivatal és a Magyar Vöröskereszt is megkereste az önkormányzatot, hogy lehetőség szerint gondoskodjunk ideiglenesen a menekültekről. Vannak erre kijelölt helyiségeink, a kultúrház és a tornacsarnok, ugyanúgy megoldjuk mindenki elhelyezését, mint korábban az árvíz idején. Játékokat vittünk be a gyerekeknek, gyümölcsöt, ennivalót. Aki igényli, főtt ételt is kap, a konyhánknak van erre is kapacitása."

Cigánd is befogad

A zempléni Bodrogköz nem esik útba a Kárpátalja felől menekülőknek, de ha valaki Miskolc felé venné az irányt, azt úgy is megteheti, ha Kisvárdánál letér Cigánd felé. A bodrogközi város polgármestere közösségi oldalán felhívást tett közzé, aki tud szabad szálláshelyet biztosítani, jelezze az önkormányzatnál.

A legtöbb menekültet rokonok, barátok várják  Fotó: Bodnár Zsolt
A legtöbb menekültet rokonok, barátok várják Fotó: Bodnár Zsolt

Alig tettem közzé a posztot, kilencen már jelentkeztek is – mondja Oláh Krisztián. – Azt hozzá kell tennem, erre semmilyen hivatalos felkérést nem kaptam, de azt szoktam mondani, mindenre időben kell felkészülni. A bodrogközi emberek nagyon segítőkészek tudnak lenni, különösen baj idején és most ilyen időket élünk. Természetesen az én gondolataim is csak a háború körül járnak. Annyi egymásnak ellentmondó információt hallottam, olvastam, hogy ma hajnalban nem bírtam tovább, két órakor elindultam a záhonyi határállomáshoz. Beszélgettem a Kárpátaljáról érkezőkkel, hová mennek, szükségük van-e esetleg segítségre. Mindannyian azt mondták, előre egyeztették, hol fogadják be őket az ismerősök, rokonok. A legtöbben a környékbeli nagyobb városok – Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc – felé vették az irányt, de sokan mondták, Budapestre utaznak, ott próbálják meg átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Csütörtökön napvilágot látott a hír, hogy esetleg újra megnyithatják Győr-Moson-Sopron megyében a vámosszabadi menekülttábort.

Miután nem az önkormányzat nyitotta és üzemeltette a tábort, ezért erről nem mi fogunk dönteni – mondta érdeklődésünkre Ambrus Gellért, a település polgármestere. – Hallottam erről a híresztelésről, de egyetlen hivatalos szerv sem kereste meg az önkormányzatunkat, hogy értesítsenek az újranyitásról és tudomásom szerint ezt nem is tervezi a Belügyminisztérium.

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a témában:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!