<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) átadta a szervező, Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit - tudatta az NVI.

Az aláírásgyűjtés két kérdésben kezdődhet meg. Az egyik így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?"

A másik népszavazási kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?" - közölte az NVI.

A gyűjtési időszak alatt legalább 200 ezer érvényes aláírás megszerzése szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást.

A szervező a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán kérdésenként 26 ezer 667 ívet igényelt, de az aláírásgyűjtés ideje alatt bármikor igényelhetők további aláírásgyűjtő ívek. Egy íven legfeljebb 15 aláírás szerepelhet. A gyűjtésre a szervezőnek 120 napja van, ezt követően pedig az NVI-nek 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a rendelkezéseknek megfelelően ellenőrizze.

Végre nem kamukérdésekben lehet népszavazás. (Fotó: MTI/Mónus Márton)Végre nem kamukérdésekben lehet népszavazás. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Karácsony Gergely az NVI előtt tartott, online közvetített sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az aláírásgyűjtés megkezdésével eljött az ideje annak is, hogy az "előválasztás sikere után újra ott legyünk az emberek között, újra ott legyünk az utcákon, hogy újra beszélgessünk Magyarország legfontosabb ügyeiről és vigyük tovább a változást".

Úgy fogalmazott, hogy az általa benyújtott népszavazási kérdésekkel alternatívát kívánt nyújtani: "egyfelől ott van a Fidesz kamunépszavazása, ami csak arra alkalmas, hogy félrevezesse az embereket, gyűlöletet keltsen és elterelje a figyelmet a valódi társadalmi kérdésekről".

Baranyi Krisztina, a (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta, minden magyart érintő ügy, hogy a Ferencvárosba ne a kínai Fudan Egyetem, hanem a 12 ezer kollégiumi férőhelyes diákváros épüljön meg.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is gyűjti majd az aláírásokat. (MTI/Koszticsák Szilárd)A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is gyűjti majd az aláírásokat. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Kiemelte, a népszavazáson arról mondhatnak majd véleményt az emberek, hogy "akarnak-e Kínának trójai falovat Európában, itt a Ferencvárosban, a Duna partján a mi pénzünkből". 

Bejelentette, hogy a jövő évi választásokon közösen szereplő ellenzéki pártok mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is részt vesz az aláírásgyűjtésben. (MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.