<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május után júniusra is igaz, hogy még sosem volt kevesebb álláskereső Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton a Facebookon.

A Technológiai és Ipari Minisztérium lapunknak elküldött Facebook-bejegyzésében kifejtette, a tavasz végi rekord már a nyár első hónapjában megdőlt, a legfrissebb adat szerint 230 ezernél alig vannak többen az álláskeresők Magyarországon. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése alapján 2022 júniusában 230 309 álláskeresőt tartanak nyilván - tették hozzá.

Nincs itt semmi probléma? Fotó: Depositphotos
Nincs itt semmi probléma? Fotó: Depositphotos

Egészen egy hónappal ezelőttig a 2019 decemberi volt minden idők legjobb adata több mint 235 ezer emberrel, idén májusban új csúcsként 234 ezer alá esett a mutató, a június még nagyobb csökkenéssel hozta el a valaha volt legalacsonyabb értéket. 

A TIM szerint az álláskeresők 2010 elején több mint 660 ezren voltak.

A járványhelyzet okozta átmeneti megugrás 370 ezernél tetőzött, 2020 nyarához viszonyítva tehát 140 ezres, idén február óta pedig folyamatos a mérséklődés - közölte a minisztérium.

Területi bontásban Győr-Moson-Sopron megye áll az élen, a nyugati határszélen az álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya mindössze 1,2 százalék. Budapest a második, 1,8 százalékkal, aztán Csongrád-Csanád és Pest következik 2,6, majd Komárom-Esztergom és Vas 2,8 százalékkal - olvasható a bejegyzésben.

A minisztérium kiemelte, a foglalkoztatás a vírusválság és az ukrajnai háború dacára is rekordokat dönt Magyarországon, a teljes gazdaságban és a versenyszférában is többen dolgoznak, mint valaha. A munkanélküliség harmada a 2010-es szintnek, a magyar adat a hatodik legalacsonyabb az Európai Unióban - húzták alá, hozzátéve, a kormány egyértelmű vállalása a teljes foglalkoztatás kivívása és megvédése.