<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az idei évre is dinamikus növekedést várnak a magyar gazdaságtól a Raiffeisen Bank elemzői, de a nagy ugrás 2022-ben jöhet, amikor 6 százalékos lehet a bővülés. Ugyanakkor a munkaerőpiacon már 2021-ben látványos javulás lehet, és év végére akár rekordot érhet el a foglalkoztatás szintje.

Nagy lendülettel indul Biden elnöksége

Fontos nap a mai az amerikai gazdaság szempontjából, hiszen washingtoni idő szerint délig ugyan még Donald Trump van hivatalban, ám akkor beiktatják Joe Bident. Az új elnök új reményeket ígér, ám neki is számolnia kell az elmúlt időszak történéseivel, így például a koronavírus-járvány nehézségeivel - tudtuk meg Blahó Levente elemzőtől a Raiffeisen negyedéves sajtótájékoztatóján. Az átoltottság ugyanis nagyon messze van még az optimálistól, hiszen eddig csupán kétmillió embert oltottak be.

Ennek megoldása látszik rövidtávon a legnagyobb kihívásnak, illetve a gazdaság újbóli dinamizálása, hiszen az utolsó negyedéves korlátozások ismét visszafogták a növekedést. Ugyanakkor az is látszik, hogy Joe Biden és az új adminisztráció igen ambiciózusan fog kezdeni. A megválasztott elnök már előállt egy 1900 milliárd dolláros csomaggal és van egy 100 nap 100 millió vakcina terve is. Az elemző szerint persze nem véletlen az aktivitás, hiszen fiskális oldalon további erőteljes lépésekre van szükség az első félévben, és a jegybanki forrásokat sem lehet még jó ideig csökkenteni.

Komoly pénzosztással kezdi elnökségét Joe Biden (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)Komoly pénzosztással kezdi elnökségét Joe Biden (Fotó: EPA/JIM LO SCALZO)

Pozitívum, hogy a pénzügyminiszteri meghallgatáson a poszt várományosa, Janet Yellen már kilátásba helyezte, hogy a tavasz során megkezdik a gazdasági programjukat. Igaz, ez többek között adóemeléssel is jár majd. Erre ugyanakkor már csak azért is szükség lenne, mert a költségvetés hiánya és az államadósság elszállt, és a gazdasági mentőcsomagokat valamiből finanszírozni kell. Mint korábbi Fed elnök, Yellen várhatóan jó kapcsolatot tud majd fenntartani a mostani jegybanki vezetővel, Jerome Powellel. Az elemzők szerint a Fed nem fog változtatni a monetáris politikáján, és a most élő mennyiségi lazítási program (QE) fennmarad. Ennek keretében jelenleg 120 milliárd dollár értékben vásárolnak kötvényeket, és ez a program könnyen lehet, hogy 2022 végéig él majd.

A járvány második hulláma miatt az utolsó negyedéves GDP ismét gyengébb lesz, így az év közben reméltnél lassabban állhat talpra az amerikai gazdaság. A különböző szektorok a Raiffeisen szakértője szerint eltérő módon viselkednek, hiszen például a feldolgozóipar a jelek szerint túl van a válságon és egyértelműen a növekedés jeleit mutatja. A járvány viszont a szolgáltató ágazatot továbbra is sújtja, ott csak az oltások előrehaladásával lehet látványos javulásra számítani.

Az Európai Unióban is a járvány hatásaival küzdenek

A harmadik negyedévben történelmi növekedést láthattunk az EU-ban, hiszen a GDP 13 százalékkal ugrott meg – erről már Pálffy Gergely beszélt. A szakértő megjegyezte ugyanakkor, hogy a negyedik negyedévben ismét visszaesés jöhetett a járvány miatti korlátozások okán.

Kiemelte azt is, hogy a feldolgozóipar szépen teljesít, azt nem érintette komoly mértékben a járvány második hulláma, ugyanakkor vannak olyan területek, ahol gondok vannak - így például a szolgáltatásoknál, azon belül különösen nagy bajban van a turizmus. Az év végi adatok azt mutatták, hogy az utolsó negyedévben a szolgáltatások miatt a gazdasági fellendülés lassabb lesz.

A Raiffeisen elemzője szerint ugyanakkor a háztartások kapcsán a harmadik negyedévben és az év végén is pozitív folyamatok láthatók, így például a kiskereskedelem biztatóan alakult. Emellett a külkereskedelmi forgalom is a kilábalás jeleit mutatja.

Idén 4, jövőre 6 százalékkal nőhet a magyar gazdaság

A magyar gazdaságban valószínűleg ismét visszaesést hozott a negyedik negyedév, mondta el Török Zoltán vezető elemző. Ugyanakkor a korlátozások ellenére sem volt olyan súlyos a visszaesés, mint a második negyedévben mért. Összességében 6,4 százalékkal zuhanhatott a magyar GDP 2020-ban. Az idei évben várható növekedést nehéz megjósolni, hiszen nagyon sok minden múlik a vakcinaellátáson.

Az oltások kapcsán sok a bizonytalanság, hiszen egyelőre kínálati problémák vannak, igaz, a kapacitások felpörgésével ez az év során meg fog oldódni. Azt viszont nehéz előrejelezni, hogy erre mikor kerül sor. Jó esélyt kínál, hogy újabb vakcinák kaphatnak a közeljövőben engedélyt. A keresleti oldalon nehézséget okoz az oltásellenesség, annak ellenére, hogy csökken ez az attitűd, még mindig viszonylag sokan utasítják el a vakcinát. Érdekesség, hogy az oltásellenesek és fenntartásokat támasztók európai viszonylatban Magyarországon viszonylag kevesen vannak.

A Raiffeisen elemzői abban bíznak, hogy 2021 során az oltások kérdése megoldódik, és a gazdaság végre visszatérhet a normális kerékvágásba. Több szcenárióval kalkulálnak, az alappálya szerint 4 százalék lehet az idei növekedés. Ha a járvány hatása elhúzódik, akkor ennél alacsonyabb (2 százalék), ha gyorsabb lesz a járvány kezelése, akkor magasabb növekedéssel (6 százalék) számolnak. Az alternatív forgatókönyvek megvalósulásához nem rendeltek valószínűségeket.

Ugyanakkor a jövő évben gyorsuló növekedéssel számolnak, 6 százalékkal bővülhet a GDP. A 2022-es növekedés motorja részben az új EU-s költségvetésből érkező pénzek lehívása lesz. Vélhetőleg igyekszik majd a kormány ezt minél gyorsabban végrehajtani. Az idén és jövőre is a beruházások lendíthetnek nagyot a gazdaságon. A gazdasági fellendülés révén a foglalkoztatottság akár már az idei év végén új rekordot érhet el.

Az európaihoz és amerikaihoz hasonlóan a magyar feldolgozóipar is kifejezetten jól teljesített az év második felében. Az elektronikai és az autóipar is szépen muzsikál. Utóbbi kapcsán a szektor átalakulásának Magyarország nyertese lehet, köszönhetően az elektromos autók gyártásának, illetve az akkumulátor-gyártási kapacitások kiépítésének. Ugyanakkor hosszabb távon ez a nagy kitettség visszaüthet, hiszen nagyon nehéz felmérni, hogy merre fordul a szektor, már csak azért is, mert több technológiai vállalat is kacérkodik az autógyártással. Diverzifikációt jelenthet a hadiipar, ahol már láttunk jeleket az előrelépésre. A másik terület a mezőgazdaság lehet, amely óriási tartalékokkal bír.

Az infláció esetében tavaly nagyon komoly hullámzás volt, és a bázishatás miatt előbb egy komoly csökkenés, majd a második negyedévben egy nagy ugrás jöhet. Az év végén pedig lassabb mérséklődést várnak, így akkor az inflációs célnak megfelelő 3 százalék körüli lehet a pénzromlás.
A maginfláció esetében is lassú csökkenést valószínűsítenek a Raiffeisen elemzői. Az infláció tekintetében úgy gondolják, hogy hátradőlhet a Magyar Nemzeti Bank. Nem csak az infláció, de általában a piaci folyamatok is sokkal kiszámíthatóbbak lesznek, mint amilyeneket a múlt évben láttunk. A forint esetében kisebb erősödés jöhet, akár 350-es eurószintig is visszajöhet a magyar fizetőeszköz.

Az államadósság kapcsán Török Zoltán azt jegyezte meg, hogy az hiába ugrott sokéves csúcsra, most egészen más a környezet, mint a 2008-as válságot követően volt és különbözik a hozzáállás a pénzügyi befektetők részéről. A tőkebefektetők érzékenysége a magas adósságra jóval alacsonyabb, igaz, ebben az is szerepet játszik, hogy az állampapírok kamatai világszerte nulla közeliek. A szakértők szerint a GDP-növekedéssel az adósság is jobb képet fog festeni, hiszen az arányszám ennek révén jelentősen javulni fog.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.