2018. június 24. 08:15

Sólyom László hat hónap alatt kimerítette az idei keretét.

Eddig csak a volt köztársasági elnökök által nyújtott közcélú adományok élveztek adómentességet, de a parlament előtt lévő adócsomag az aktuális elnök adományait is ebbe a körbe sorolja. Vagyis a törvény hatályba lépését követően - a parlamenti elfogadását követő napon, tehát még ebben a félévben - Áder János is adómentesen támogathat civil szervezeteket, amennyiben a képviselők megszavazzák az szja-törvényt érintő javaslatot.

Áder János (balra) Áder János (balra)

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény szerint az adományokról az Országgyűlés Hivatala vezet nyilvántartást. Az oldalon csak az egykori elnökök adományait találjuk meg, a hatályban lévő elnök, Áder János a hivatala internetes felületén publikálja a listát, éves bontásban.

Áder idén eddig 26 557 279 forint értékű adományt osztott szét. A kedvezményezettek között találjuk a kisfaludi vadasparkot, ahová 3,2 millió forint adományt küldött. Ez a pénz hozzásegíti a vadasparkot egy istálló és egy takarmánytároló megépítéséhez, de játszótéri eszközök beszerzésére is futja.

A Somogy folyóirat megjelenését 2 millióval támogatta az elnök, a sOTE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szintén 2 milliót kapott eszközök beszerzésére. A legnagyobb tétel, 4,1 millió forint a Vásáry Tamás Alapítványhoz jutott el, a pénzt a programkoordinátorok megbízási díjára, illetve kreatív anyagok gyártására költik el.

Mint említettük, a volt elnökök (Gönz Árpád és Mádl Ferenc már nem él) adományait az Országgyűlés Hivatala honlapján lehet szemlézni. Schmitt Pál 2018-ban 26 150 000 forintot adományozott szét. A lista élén sporthoz kötődő civil szervezetek állnak. Az egyik a szociálisan hátrányos helyzetben lévő cigány - és a lehetőségekhez képest nem cigány - fiatalok, munkanélküliek, sportolók támogatását célul kitűző Farkas János Alapítvány áll, amely idén 3 millió forintban részesült. (Farkas János a Vasas labdarúgója volt a hatvanas években.) Az alapítvány elnöke, Mezei István egyben a Magyar Cigány Labdarúgó Válogatott alapító-menedzsere.

Ugyanennyi támogatás jutott a Buda és Környéke Sportegyesületnek, ahol a honlap szerint egyelőre három sportág - karate, futás, kerékpár - gyakorlására van lehetőség.

De jutott pénz a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-1945 Alapítványnak (2 millió forint), valamint a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítványnak is (1 millió forint). (A Keskenyúton Alapítvány internetes oldala cikkünk írásakor nem volt elérhető.)

Sólyom László két és félszer annyi adományt osztott szét idén, mint kollégái. A 71 millió forint java része, 41 944  500 forint a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) számlájára került. (Egyébként ezt a szervezetet Schmitt Pál is támogatta, 1,150 millió forinttal.)

További 23 millió forint pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület munkáját segíti.

Olyan szervezetet nem találtunk a listákban, amelyik a bevándorlással, menekültüggyel foglalkozna kiemelten. Nem állítjuk, hogy összefüggés lenne, de a hatályos jogszabályok szerint pártot támogató, illetve közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezet nem részesülhet közcélú adományban. A magyar kormány márpedig politikai tevékenységnek tekinti e szervezetek működését.

A 2019-es költségvetési törvényjavaslat tartalmazza, hogy a jelenlegi és volt köztársasági elnökök mennyi pénzt fordíthatnak adományozásra. Áder János, Schmitt Pál és Sólyom László rendelkezésére 73-73 millió forint áll majd jövőre, csakúgy, mint a mostani évben. Vagyis Sólyom hat hónap alatt lényegében el is költötte a neki rendelt keretet.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!