Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Hirtelen nagyot zuhant egyes fociklubok adóssága, de még ma is akadnak néhányan, akik csak halmozzák az adósságot, igaz, a jó kapcsolatokkal háttérben nem is feltétlenül kell emiatt aggódniuk.

2016-ban már látványosan nyereségbe fordult a legtöbb NBI-es focicsapat mögött álló cég gazdálkodása, ami a stabilabb működés feltétele lenne. Igaz, ebben sokkal inkább a jó kapcsolatok, az államilag irányított hirdetések és a tehetős tulajdonosok szerepe a meghatározó, mint a piaci tevékenységé. Vélhetően ennek tudható be, hogy a klubok zöme elkezdte leépíteni az olykor tetemes adósságát. Ezzel párhuzamosan a nyereségek növekvő saját tőkével is jártak, tehát a klubok egyre kevésbé támaszkodtak külső forrásokra. 

Sorozatban immár harmadik éve vizsgáljuk meg a társaságok adósságrátáját, aminek segítségével képet kaphatunk arról, hogy a vállalkozások milyen mértékben támaszkodnak külső forrásokra (kötelezettség/saját tőke). Egészséges állapotnak a 100 százalék körüli vagy annál kisebb arány tekinthető. 

Fotó: MTIFotó: MTI

A 2017/2018-as évad 12 NBI-es csapata kicsivel több mint 5 milliárd forintnyi tartozással rendelkezett a 2016-os 7,2 milliárd után. Ezzel párhuzamosan az összesített saját tőke 3,9 milliárdról 4,2 milliárdra növekedett. Ez azt jelenti, hogy bár javultak a számok tavaly, 

a teljes NBI továbbra is inkább idegen tőkéből működik, a kluboknak pedig összesítve nincs annyi saját forrása és fedezete, mint amennyi adósságot felhalmoztak. 

Az 5 milliárdos adósság 58 százalékát két klubnak köszönheti az NBI. Az egyik a Leisztinger Tamás tulajdonában lévő Diósgyőr, melynek nemcsak a pályán akadtak problémái a szezon végéhez közeledve, de a gazdálkodás sem nevezhető túlságosan stabilnak, tekintve, hogy tavaly az elfogyott tőke miatt pénzt kellett betolnia a tulajdonosnak. Az adósságon bár sikerült tavaly valamicskét lefaragni, még mindig meghaladja az 1,1 milliárd forintot (2016-ban 1,4 milliárdos kötelezettséget tartottak nyilván), amivel szemben "mindössze" 267 milliós saját tőkével rendelkezik a miskolci együttes.

Még ennél is nagyobb tartozása van a Fradinak, ők a korábbi 1,2 milliárd forintos állományt 1,8 milliárdra hizlalták egy év alatt. A beszámoló szerint a kapcsolt vállalkozással szembeni rövid lejáratú kötelezettségek megugrása áll a háttérben, több mint 1 milliárd forint szerepel ezen a soron. 

Az NBI harmada problémás

Óriási javulásról árulkodnak egyébként a számok, hiszen 2016-ban mindössze két gárda állt stabilan "saját" lábakon: a Puskás Akadémia, illetve a DVSC. A felcsútiaknál mindössze 19 százalék volt az idegen forrás aránya, a Lokinál pedig 38 százalék. 2017-re azonban többségbe kerültek azok, akik ebből a szempontból "egészségesnek" nevezhetők. A legjobb rátával - mint az évek óta jellemző - a debreceni klub rendelkezik, 13 százalék volt az idegen tőke aránya a forrásokon belül. Mögötte 25 százalékkal a Videoton áll, miközben egy évvel ezelőtt 151 százalék volt az idegen forrás a cég gazdálkodásában. A nagy változás az 1,3 milliárdos tartozás 282 millió forintra csökkenésének köszönhető. Igaz, a saját tőke is közel 300 millióval 1,1 milliárdra nőtt. 

A kötelezettségek csökkenése főként a vevőktől kapott előlegek apadásával magyarázható, ám ez nem csak a Videotonra igaz, például a Honvédnál, a Paksnál vagy épp a Lokinál is erről a sorról tűnt el nagyobb összeg. 

A dobogó harmadik fokán 38 százalékkal a Puskás Akadémia áll, ahol egyébként indokolatlan is lenne a külső források, hitelek, kölcsönök magas aránya, hiszen Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor közelsége szinte garantálja a szükséges bevételeket. Mi sem igazolja ezt jobban, mint hogy a harmadik legnagyobb árbevétellel rendelkező klubbá nőtte ki magát a Felcsút néhány év leforgása alatt. 

De nézzük a problémásakat! 

Adósságráta szempontjából teljesen egészségtelen gazdálkodás 4 klubot jellemez:

  • a Mezőkövesdnél 165, 
  • a Diósgyőrnél 412, 
  • a kiesett Balmazújvárosnál 420, 
  • a Fradinál pedig 584 százalék az idegen forrás aránya. 

A Haladás esetében a negatív saját tőke miatt nem számolhatunk adósságrátát. (Forrás: mfor.hu)A Haladás esetében a negatív saját tőke miatt nem számolhatunk adósságrátát. (Forrás: mfor.hu)

A Tállai Andráshoz kötődő Mezőkövesd tavalyi számai alapján azon nagyon kevés csapat közé tartozik, ahol nőtt a kötelezettségek állománya: 2017-ben 339 millió forintot tartottak nyilván. Az NBI-ből kiesett Balmazújváros pedig nominálisan szinte a legkevesebb kötelezettséggel rendelkezik, 84 millió forinttal, viszont a saját tőkéje alig több mint 20 millió forint.

szerk.: Az Újpest tavaly a többiekétől eltérő (2016.07.01 - 2017.06.30) üzleti évre állt át, ezért nem lenne feltétlenül helytálló a többi klub rátájával történő összehasonlítás. Az említett időszakra egyébként 168 milliós kötelezettséget tüntettek fel a beszámolójukban, ami mellett 345 milliós saját tőkével rendelkeznek. Adósságrátájuk tehát 48 százalékos, így gazdálkodásuk egészségesnek nevezhető ebből a szempontból.

Ami a feljutó két csapatot illeti, az MTK 570 milliós, a Kisvárda pedig 56 milliós kötelezettséggel bír, aminél jóval nagyobb a saját tőke értéke. Vagyis az MTK adósságrátája 42, a Kisvárdáé pedig 56 százalékos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.