<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Még ma is elég ritka az olyan munkahely – egyebek között a vendéglátásban és a szállodaiparban – ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznának. Pedig amint az a hétfői szakmai fórumon elhangzott, a kezdeti 18 százalékról 40 százalékra nőtt a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása.

A többségi munkahelyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával csak nyerhetnek – állítják a szakemberek, csak ezt még nem mindenütt ismerték fel.  Ezért is fontosak a példamutató vállalkozások és a mostanihoz hasonló nemzetközi tapasztalatcserék.

Állami támogatás, pályázat, szakképzés

A Nem Adom Fel Kávézóban és étteremben tartott eszmecserén – ez volt az első ilyen hely Budapesten – először Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára adott rövid tájékoztatást a jelenlegi helyzetről.

Egyre többen. Fotó: Depositphotos
Egyre többen. Fotó: Depositphotos

Örvendetes, hogy ma már az érintettek 40 százaléka dolgozik, ami nemcsak megélhetésük szempontjából fontos, hanem azért is, mert így egy közösséghez tartoznak, más az önbecsülésük, az életmódjuk.

A cél természetesen az, hogy ezt az arányt még jobban növeljék, elsősorban a vendéglátásban és a szállodaiparban. Ma már – beleszámítva a többi ágazatot is – 400 cég alkalmaz fogyatékossággal élő embert. A kormány többféle módon támogatja az ilyen irányú  törekvést, például pályázatok kiírásával vagy a mostani helyzetre reagáló kormányhatározattal, amely az üzletek bezárásának idejére, az úgynevezett állásidőre is nyújt  támogatást.

Nemzetközi partnerszervezetekkel közösen

Nagyon fontos itt is a szakképzés, legyen szó bármilyen állásról, hiszen akik képzettek, könnyebben el tudnak helyezkedni. A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet 2019-ben indította el az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” című, idén lezáruló projektjét, három partnerszervezettel közösen.

Ennek keretén belül magyar, szlovén, lengyel és szlovák szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat, akik közül többen jelen voltak a hétfői budapesti eseményen. A magyarországi  szervezetek mellett a CUDV Draga, Druga Violina (Szlovénia, Ljubljana), az Ergo Sum Foundation – „Zycie jest fajne” („Az élet szép”) Klubkávézó (Lengyelország, Varsó) és az Agency for Supported Employment – Radnicka Café (Szlovákia, Pozsony) is képviseltette magát.

Tréninganyag, a vendéglátásra fókuszálva

Az együttműködés eredményeként egy olyan tréninganyag született meg, amely a fogyatékossággal élő fiatalok foglalkoztatásához – különös tekintettel a vendéglátás területére – szeretne alapszintű segítséget nyújtani. Az anyag 4 modulból épül fel, melyek mind egy-egy fontos témában segítenek felkészíteni a fiatalokat: az első két egység általános ismereteket nyújt a munkavállalás és a kommunikáció területén, a második két egység pedig speciálisan a felszolgálással, illetve a konyhai alapismeretekkel kapcsolatos tudásra összpontosít.

Fontos infó, hogy a projekt zárásával a képzési anyag ingyenesen elérhetővé válik a www.pwdinclusion.com honlapon.

Az alapítvány is részt vett a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt, Foglalkoztatás 2021 programban, amelynek keretében 22 ember nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítették, ebből 14-en a vendéglátásban helyezkedtek el, lobby, barista és konyhai kisegítő munkakörökben. Ezen felül 20 munkavállaló számára biztosítottak lehetőséget a gyakorlati munkára a Nem Adom Fel Kávézóban.

Világmárkák is beszálltak a programba

A program kapcsán észrevehetően növekedett a vendéglátás területéről érkező megkeresés, így mára a partnereik között tudhatnak franchise éttermeket, kávézókat üzemeltető multinacionális cégeket (Starbucks, KFC, Pizza Hut, McDonalds), 4 csillagos szállodát (Corvin Hotel), hazai középvállalkozást prémium kategóriában, mint az Igen Pizza,  egyetemi büfét, étkezdét, valamint üzemi konyhát is.

A nemzetközi projektek között nagy érdeklődés kísérte a Starbucks és a Budapest Party Service szakmai együttműködését a Nem Adjuk Fel alapítvánnyal és a szövetkezettel.

Amit az újságíró hozzátesz: a jó példák értékét nem lehet lebecsülni, de a jelenleginél sokkal nagyobb lehetőséget nyújthatna ez a speciális munkaerőpiac. Még mindig furcsaságként említjük a ma még korántsem elegendő arányú, effajta foglalkoztatást.

Majd ha nem az lesz a téma egy-egy ilyen étterem, kávézó említésekor, hogy ott megváltozott munkaképességűek dolgoznak, hanem hogy milyen jó náluk a capuccino, akkor elégedetten hátra dőlhetünk…