TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Szeptemberben 3,3 százalékot mért a KSH.

A nyugdíjak kiegészítéséről minden évben az első nyolc havi árindex alapján dönt a kormány, de ez most pont nem kedvez az időseknek. Mint elsőként megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján idén nem jogosultak az év eleji emelés kiegészítésére a nyugdíjasok, mivel az infláció ebben az időszakban 3 százalék alatt maradt, márpedig januárban a járandóságok pont ennyivel nőttek.

Prémium azért lesz, és Erzsébet-utalvány is érkezhet az év végén Prémium azért lesz, és Erzsébet-utalvány is érkezhet az év végén

A törvény szerint a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint számolt inflációt kell nézni, ennek január és augusztus közötti alakulása dönti el, hogy lesz-e abban az évben kiegészítés, vagy sem. Nos, idén az első nyolc hónap egyikében sem haladta meg a 3 százalékot az árindex, nyolc havi átlaguk pedig 2,5 százalék volt.

Ennek megfelelően a kormány úgy döntött, hogy idén nem lesz kiegészítés, lesz viszont nyugdíjprémium a 3,5 százalékot akár 1 százalékponttal is meghaladó gazdasági növekedés miatt.

Csakhogy szeptemberben fordult a kocka, meglódult az infláció. A KSH szerint a nyugdíjasok inflációja 3,3 százalék volt az előző hónapban, vagyis idén eddig nem látott mértékben gyorsultak az árak ebben a kosárban.

 

Elemzők szerint ez ugyan csak átmeneti megugrás, mindenesetre fokozatos árnyomás azért érződik a gazdaságban, aminek a munkaerőpiac feszessége az elsődleges oka. De az olajárakon keresztül a külső hatások is érvényesülnek.

Mindenesetre furcsa optikája van annak, hogy pont a referencia-időszak letelte után lép ki abból a sávból az infláció, amely még nem tette indokolttá a kiegészítés utalását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.