2018. október 9. 11:30

Szeptemberben 3,3 százalékot mért a KSH.

A nyugdíjak kiegészítéséről minden évben az első nyolc havi árindex alapján dönt a kormány, de ez most pont nem kedvez az időseknek. Mint elsőként megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján idén nem jogosultak az év eleji emelés kiegészítésére a nyugdíjasok, mivel az infláció ebben az időszakban 3 százalék alatt maradt, márpedig januárban a járandóságok pont ennyivel nőttek.

Prémium azért lesz, és Erzsébet-utalvány is érkezhet az év végén Prémium azért lesz, és Erzsébet-utalvány is érkezhet az év végén

A törvény szerint a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint számolt inflációt kell nézni, ennek január és augusztus közötti alakulása dönti el, hogy lesz-e abban az évben kiegészítés, vagy sem. Nos, idén az első nyolc hónap egyikében sem haladta meg a 3 százalékot az árindex, nyolc havi átlaguk pedig 2,5 százalék volt.

Ennek megfelelően a kormány úgy döntött, hogy idén nem lesz kiegészítés, lesz viszont nyugdíjprémium a 3,5 százalékot akár 1 százalékponttal is meghaladó gazdasági növekedés miatt.

Csakhogy szeptemberben fordult a kocka, meglódult az infláció. A KSH szerint a nyugdíjasok inflációja 3,3 százalék volt az előző hónapban, vagyis idén eddig nem látott mértékben gyorsultak az árak ebben a kosárban.

 

Elemzők szerint ez ugyan csak átmeneti megugrás, mindenesetre fokozatos árnyomás azért érződik a gazdaságban, aminek a munkaerőpiac feszessége az elsődleges oka. De az olajárakon keresztül a külső hatások is érvényesülnek.

Mindenesetre furcsa optikája van annak, hogy pont a referencia-időszak letelte után lép ki abból a sávból az infláció, amely még nem tette indokolttá a kiegészítés utalását.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.