Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Szeptemberben 3,3 százalékot mért a KSH.

A nyugdíjak kiegészítéséről minden évben az első nyolc havi árindex alapján dönt a kormány, de ez most pont nem kedvez az időseknek. Mint elsőként megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján idén nem jogosultak az év eleji emelés kiegészítésére a nyugdíjasok, mivel az infláció ebben az időszakban 3 százalék alatt maradt, márpedig januárban a járandóságok pont ennyivel nőttek.

Prémium azért lesz, és Erzsébet-utalvány is érkezhet az év végénPrémium azért lesz, és Erzsébet-utalvány is érkezhet az év végén

A törvény szerint a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint számolt inflációt kell nézni, ennek január és augusztus közötti alakulása dönti el, hogy lesz-e abban az évben kiegészítés, vagy sem. Nos, idén az első nyolc hónap egyikében sem haladta meg a 3 százalékot az árindex, nyolc havi átlaguk pedig 2,5 százalék volt.

Ennek megfelelően a kormány úgy döntött, hogy idén nem lesz kiegészítés, lesz viszont nyugdíjprémium a 3,5 százalékot akár 1 százalékponttal is meghaladó gazdasági növekedés miatt.

Csakhogy szeptemberben fordult a kocka, meglódult az infláció. A KSH szerint a nyugdíjasok inflációja 3,3 százalék volt az előző hónapban, vagyis idén eddig nem látott mértékben gyorsultak az árak ebben a kosárban.

 

Elemzők szerint ez ugyan csak átmeneti megugrás, mindenesetre fokozatos árnyomás azért érződik a gazdaságban, aminek a munkaerőpiac feszessége az elsődleges oka. De az olajárakon keresztül a külső hatások is érvényesülnek.

Mindenesetre furcsa optikája van annak, hogy pont a referencia-időszak letelte után lép ki abból a sávból az infláció, amely még nem tette indokolttá a kiegészítés utalását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.