<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyár java még csak most jön, és tavalyhoz képest kicsivel bátrabban nyaralnak a magyarok külföldön, de a 2019-es szinttől még nagyon messze vagyunk. Idén eddig 150 ezren mentek Horvátországba.

Orbán Viktor kormányfő tavaly július 10-én tanácsolta azt az utazni vágyóknak: több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható. Ennek hatására sokan mondták le a horvátországi nyaralást. Idén egyelőre nincs ilyen kormányzati mondás, a miniszterelnök most csak azt javasolta, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mindkét oltást megkapták.

Tömött strand Barcelona tengerpartján, 2021. június 8-án. Vajon szellősebbé teszi majd a partot a delta variáns? (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)Tömött strand Barcelona tengerpartján, 2021. június 8-án. Vajon szellősebbé teszi majd a partot a delta variáns? (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

Nos, a teljesen beoltottak száma már meghaladja az 5,5 milliót, tehát elvileg bőven lenne kinek külföldre utaznia, de egyelőre úgy tűnik, hogy bár többen utaznak, mint tavaly, de arról nincs szó, hogy soha nem látott tömegben indultak volna útnak a magyarok.

Az E-Visitor rendszer adatai szerint 2021. január 1. és július 18. között 147 000 magyar turista látogatott el Horvátországba, ez 90 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában regisztrált számot. A magyarok 728 000 vendégéjszakát realizáltak, ami 89 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában

- tájékoztatta lapunkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HIK) magyarországi képviselete. Az E-Visitor rendszer úgy működik, mint nálunk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, tehát minden horvát szálláshely adait látják.

Ez a 147 ezer talán soknak tűnhet, pedig nem az: a rekord 2019-ben volt, amikor 644 ezer magyar pihent az adriai államban. Tehát alapvetően tavaly voltak nagyon kevesen, a mélyponthoz képest pedig könnyű nagyot fejlődni. Tény ugyanakkor, hogy június vége óta egyre többen mennek Horvátországba: június 28-ig még csak 54 ezren utaztak a tengerhez, az azt követő három hétben viszont további 93 ezren.

A HIK közlése szerint noha a magyar turisták többsége továbbra is magánszálláshelyeken száll meg (az összes vendégéjszakák 45 százaléka), a legnagyobb növekedést a szállodák (+150 százalék) és a kempingek (+115 százalék) érték el. Egyre több magyar választja a hajós turizmust és hajókon történő tartózkodást, a turizmus eme formája szintén nagyobb növekedést mutat a magyar vendégéjszakák tekintetében, mint a magánszállások. A magyar turisták átlagosan 5 napot töltenek Horvátországban.

Az is kiderült, hogy habár a magyar turisták többsége (75 százalék) egyénileg utazik, az utazási irodákon keresztül utazók által eltöltött vendégéjszakák száma mutat nagyobb növekedést, ami azt jelenti, hogy az idén több turista választotta az utazási irodák által szervezett utakat, mint tavaly. Idén a magyarok legnépszerűbb célterületei: Primorje-Gorski Kotar (Kvarner), Isztria, Split-Dalmát és Zadar megye, melyek mindegyikében több mint 100 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarok, míg a leglátogatottabb úti célok/települések: Vir, Rovinj és Crikvenica.

A sokkal több turista ellenére semmivel nem rosszabb a járvány-helyzet Horvátországban, mint nálunk: a július 17-i adatok szerint 139 új fertőzöttet azonosítottak ott, Magyarországon a július 19-i adatok szerint pedig 139-et. Ráadásul a horvátoknál a külföldi turistákat is beoltják.

Az utazási irodák is visszaigazolják, hogy a 2019-es szinthez képest sokkal kevesebben utaznak külföldre, de 2020-hoz képest azért már többen merészelik átlépni a határt.

A belföldi-külföldi foglalások arányát nem sokkal a nyári szezon kezdetét követően még nem lehet tudni; várhatóan őszre lesznek erről információk. Amit jelenleg tudunk, hogy a charterjáratokat üzemeltető utazási irodák a 2019. évi kapacitások egyharmadát üzemeltetik, ennek következtében gyorsan betelnek a járatok. Több országba (például Törökország, Horvátország) már nehéz helyeket találni a nyár második felére

- mondta lapunknak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője.

A legkedveltebb nyári desztinációk vonatkozásában nem látnak jelentős különbséget a korábbi évekhez képest; változatlanul Horvátország, Görögország, Törökország, Olaszország, Spanyolország, Egyiptom és Tunizia a legnépszerűbbek, de viszonylag komoly érdeklődés és foglalásszám jellemző a tengeri hajóutak vonatkozásában is. A koronavírus-járvány negyedik hullámának hatását egyelőre nem érzékelik. Bakó Balázs szerint összességében elmondható, hogy a külföldre utazók mind többen fordulnak utazási irodákhoz ezekben a hónapokban, hiszen az utazási irodák munkatársai naprakész információkkal rendelkeznek, és a teljes utazás alatt fogják az utazók kezét, bármilyen esetlegesen felmerülő probléma estén folyamatosan elérhetőek.

A belföldi turizmusról pedig legutóbb július elején beszélt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója: szerinte idén elérheti a 30 milliót a vendégéjszakák száma Magyarországon. Emlékeztetett, 2019-ben 41,5 millió, tavaly a járvány ellenére 22 millió vendégéjszakát realizált a hazai turizmus, az idei pozitív várakozásokra építve jövőre újra elérhető lesz a 2019-es adat is. Az idei növekedést már minimálisan az is megdobhatja, hogy július 1-től már az uniós digitális Covid-igazolvány birtokában a külföldi állampolgárok korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarországra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.