Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

Donald Trump elnöksége alatt ugyan a korábbinál jóval kisebb nyomás nehezedett a magyar kormányra a demokratikus intézményeket ért támadások miatt, volt azonban a kapcsolatnak egy neuralgikus pontja: az energiahordozók vásárlása. Sokan reménykedtek abban, hogy Joe Biden esetleg változást hoz ezen a téren, ami nem csak Orbán Viktor kabinetje számára, de a németeknek is megnyugtató lehetne. Az új elnök azonban a jelek szerint ragaszkodik majd elődje politikájához.

Az energetikai kérdésekben kérlelhetetlen volt Donald Trump kabinetje. Az előző amerikai elnök ugyan néhányszor tett gesztusokat Oroszország és annak elnöke, Vlagyimir Putyin felé, miközben próbálta eltéríteni az európai szövetségeseit a keletről érkező gáztól és olajtól. Néhány ország, így például a lengyelek az amerikaiak eminens tanulói voltak, hiszen jelentős erőfeszítéseket téve – például cseppfolyós-gáz (LNG) terminál létesítésével - jelentősen lazították a függőségüket. Mások szavak szintjén ugyan csatlakoztak az oroszellenes retorikához, de a gyakorlatban finoman szólva is csak félszívvel tettek ennek eleget. Ilyen volt Európa legmeghatározóbb állama, Németország is, amely az Oroszország ellen bevezetett embargót szorgalmazta, de közben Moszkvával együttműködve dolgoztak egy olyan csőrendszeren, amely Ukrajnát kikerülve szállítana gázt Keletről.

Noha Magyarországot számos kritika érte, amelyek szerint az orosz érdekek mentén politizál, ez nem feltétlen volt igaz, hiszen hol ide, hol oda gesztusokat téve próbált Orbán Viktor és csapata az amerikai és az orosz érdekek között egyensúlyozni. Az persze tény, hogy mivel a magyar miniszterelnök számos kérdésben képviselt különutas politikát, így az EU-s vezetőknek és a tagállamok politikusainak sokkal egyszerűbb őt pellengérre állítani, mint mondjuk Angela Merkelt. Gázvezetékek ügyében azonban úgy tűnik, hogy Magyarország és Németország egy cipőben jár.

Az EU még csak-csak, de Amerika nem enged

Oroszország jó ideje több alternatív gázszállítási útvonal kiépítésén dolgozik, amelyek révén Ukrajnát elkerülve tudnának Európába gázt juttatni. Ami a kontinensre Észak felől érkező vezetéket illeti, a németek asszisztálása mellett épülő Északi Áramlat 2 lehet majd, amelyen orosz energiahordozó érkezhet.

A két vitatott gázvezetékA két vitatott gázvezeték

A déli irányból kiépülő vezeték ennél nehézkesebben valósult meg, hiszen az elmúlt másfél évtizedben ennek többször nekifutottak, de például a Nabbuco néven futó projekt elhasalt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.