TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A britek a mostani megállapodással nem akarnak kilépni az EU-ból, de megállapodás nélkül sem. A parlament végletesen megosztott, a kormányban puccshangulat van, az utcán egymillióan lázadoztak a hétvégén. Mi jöhet még a demokrácia egyik őshazájában?

Egészen szürreális helyzetbe manőverezte az Egyesült Királyságot a brit politikai elit a két éve tartó Brexit-folyamat során, amelynek célja elvileg az lett volna, hogy nyugodt, kiszámítható, rendezett körülmények között léptesse ki az országot az Európai Unióból.

Megoldhatatlan helyzet

A brit parlament alsóháza előbb - két alkalommal, hatalmas többséggel - elutasította a brit kormány és Brüsszel által tavaly novemberben megkötött kilépési megállapodást, majd mindörökre kizárta azt a lehetőséget is, hogy az ország megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. (Utóbbi döntés nem kötelező érvényű.)

Tekintve, hogy Brüsszel nem enged, azaz nem hajlandó a megállapodás újratárgyalására, olyan helyzet állt elő, amire - legalábbis a jelenlegi keretek között - nincs megoldás: London ezzel a megállapodással nem lép ki, megállapodás nélkül sem lép ki, más megállapodás viszont nem lehetséges. Ha viszont nem lép ki, akkor nem teljesíti be a nép akaratát – lásd 2016-os referendum.

A március 29-re tervezett távozást mindenesetre már elhalasztották: az EU által adott új céldátum május 22. (ha mégis elfogadják az egyezményt) vagy április 12. (ha megint nem fogadják el). De az sem kizárt, hogy a Brexitet hosszabb időre elhalasztják, esetleg visszavonják a kilépési kérelmet.

Tüntetés a Brexit ellen Londonban. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Tüntetés a Brexit ellen Londonban. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Harmadszor is szavaznak. Vagy mégsem.

A totális patthelyzetet Theresa May úgy próbálhatja feloldani a héten, hogy harmadszor is nekifut annak, ahonnan kétszer már visszapattant, azaz harmadszor is megpróbálja átverni a parlamenten a kilépési egyezményt.

Korántsem biztos azonban, hogy a szavazásra valóban sor kerül. A kormány állítólag csak akkor hajlandó a kérdést a parlament elé vinni, ha az előzetes egyeztetések alapján biztos a győzelemben.

Ráadásul a voksolást megakadályozhatja John Bercow, az alsóház elnöke is, aki a múlt héten már megtette ezt arra hivatkozva, hogy ugyanarról a dokumentumról nem lehet kétszer szavazni.

Megpuccsolnák Mayt

A kaotikus helyzet láttán a brit kormányon belül is egyre többen gondolják úgy, hogy ha Theresa May két év alatt sem tudta megoldani a helyzetet, akkor a jövőben sem lesz képes erre – azaz ideje új vezető után nézni.

A The Sunday Times szerint "teljes körű kabinetpuccs" bontakozik ki May megbuktatására. A lap úgy tudja, hogy már legalább 11 olyan miniszter van, aki megszabadulna a kormányfőtől.

„Tíz nap múlva már nem lesz miniszterelnök"

- mondta az egyik kabinettag. A toryk egy része állítólag hajlandó lenne megszavazni a kilépési megállapodást, ha a jövőbeni uniós kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalásoknak már más kormányfővel vágnak neki.

May utódjaként két politikus került szóba: David Lidington, a kabinetiroda vezetője, egyben May eddigi helyettese, akit EU-pártinak tartanak, valamint Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki Brexit-párti ugyan, de nem tartozik a keményvonalas táborhoz.

Megatüntetés a Brexit ellen

Eközben nem csak a színfalak mögött, hanem az utcán is fokozódik a helyzet: a hétvégén megatüntetést tartottak Londonban a Brexit-ellenes erők. Azt követelték, hogy rendezzenek újabb referendumot a kilépésről.

A szervezők szerint jóval több mint egymillió ember vonult utcára. Ez alapján ez volt a legnagyobb tüntetés Londonban 2003 óta. Akkor csaknem kétmillióan tüntettek a készülő iraki háború ellen – mint később kiderült, hiába.

És akkor mi lesz most?

A brit parlament – a kilépési megállapodás mellett – egyéb kérdésekről is szavazhat a héten, ami új megoldási lehetőségeket hozhat be a képbe.

  • a kilépési megállapodás vámunióval kiegészítve
  • a kilépési megállapodás vámunióval és közös piachoz való hozzáféréssel kiegészítve
  • kanadai stílusú szabadkereskedelmi egyezmény
  • megállapodás nélküli kilépés
  • újabb referendum
  • a kilépési nyilatkozat visszavonása és a Brexit folyamat leállítása

Ezek a szavazások nem kötelező érvényűek, csupán azt próbálják általuk felmérni, hogy melyik megoldásnak van a legnagyobb támogatottsága a honatyák körében. Emellett akár új választások kiírása is elképzelhető.

A magyaroknak nem kell félniük

A Nagy-Britanniában élő külföldieket, köztük mintegy 100 ezer magyart viszont – ha csak nem történik valami rendkívüli esemény – nem érinti a brit belpolitikai válság. Azok a külföldi EU-polgárok ugyanis, akik már törvényesen és életvitelszerűen laknak a szigetországban, a Brexit után is megtehetik ezt, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, ha kérik a letelepedett státust az engedélyezési rendszer használatával.

A brit kormány ma országos kampányt indított, amelyben a kérelem beadására biztatja a külföldieket.

UPDATE

Hétfő délután Theresa May közölte, hogy továbbra sincs meg a többség a parlamentben a Brexit-megállapodás elfogadásához. Ugyanakkor továbbra is próbálja majd meggyőzni a képviselőket.

(Privátbankár.hu)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.