2019. március 22. 08:45
mfor.hu

Március 29. helyett április 12-én vagy május 22-én lépnek ki a britek az EU-ból. Vagy máskor. A megállapodás újratárgyalását ugyanakkor kizárja az EU.

Kétlépcsős megközelítésről született megállapodás az európai uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztása ügyében, attól függően, hogy jóváhagyja-e a brit parlament jövő héten a távozás feltételeit rögzítő, kétszer már leszavazott megállapodást.

Április vagy május

A zárónyilatkozat értelmében a jelenlegi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lenne az új határidő, amennyiben a londoni alsóház elfogadja az egyezményt. Újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Ezzel a kéthetes, feltétel nélküli halasztással a britek némi levegőhöz jutottak - mutatott rá egy uniós diplomata. Theresa May brit miniszterelnök eredetileg június 30-ig terjedő halasztást kért.

Theresa May. Forrás: brit parlament Theresa May. Forrás: brit parlament

Nem lesz újratárgyalás

A csúcson jóváhagyták emellett azokat a jogilag kötelező erejű biztosítékokat, amelyeket a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ügyében fogadott el márciusban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May.

A huszonhetek szerint nem tárgyalható újra a kiválás feltételrendszerét rögzítő egyezség. Kiemelték, minden egyoldalú vállalásnak, nyilatkozatnak vagy egyébnek összhangban kell lennie ezen dokumentum szövegével és szellemével egyaránt.

Végezetül felszólítottak a felkészülési munka folytatására minden forgatókönyv, köztük az úgynevezett kemény, vagyis a megállapodás hiányában bekövetkező Brexit esetére is.

Tusk: még minden lehet

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a javaslatról egyhangúlag egyeztek meg szűk körű, éjszakába nyúló ülésükön a huszonhetek vezetői, és ezt később Theresa May is elfogadta. A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében a tagországok - beleértve Nagy-Britanniát - egyhangú döntéssel állapodhatnak meg a hosszabbításról.

"Április 12-ig minden lehetőség nyitva marad: a rendezett és a rendezetlen kiválás, a hosszú halasztás, illetve a kilépési szándék visszavonása"

- mondta. Hozzátette, a hosszú halasztáshoz a szigetországnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az általa februárban említett pokolbéli külön helyet ki kellene-e terjeszteni azon brit parlamenti képviselők számára is, akik nem szavazzák meg jövő héten a kiválási szerződést, az Európai Tanács elnöke tréfásan azt válaszolta, hogy "Ferenc pápa szerint a pokol még üres, tehát sok ott a hely".

Juncker reménykedik

Jean-Claude Juncker szerint az Európai Unió mindent megtett, amit csak lehetett, hogy segítse a londoni ratifikációt, mást már nem tud felajánlani.

"Reméljük, hogy az egyezményt jóváhagyja majd a brit parlament, de akármi is történik, az EU készen áll minden eshetőségre, a legrosszabbra is"

- emelte ki. Szerinte meghozták a szükséges intézkedéseket az úgynevezett kemény Brexit esetére, így ez sem okozhat fennakadásokat.

May most áprilisban lépne ki

Theresa May az Európai Tanács ülését követően kijelentette: péntek reggel visszatér Londonba és azonnal nekikezd a munkának, hogy rábírja a brit parlament képviselőit a megállapodás elfogadására, hogy Nagy-Britannia rendezett körülmények között léphessen ki az Európai Unióból.

Reményét fejezte ki, hogy minden akadály elhárulhat a megállapodás parlamenti elfogadása elől. Szerinte eljött az idő, hogy megvalósuljon a brit választók akarata, és a londoni parlament alsóházának jóváhagyásával megtörténjen Nagy-Britannia uniós kiválása.

Úgy véli, hogy helytelen lépés lenne a kiválás határidejének április 12-ét meghaladó meghosszabbítása. Ez esetben a szigetország kénytelen lenne részt venni az európai parlamenti választásokon is, noha nem ez Nagy-Britannia szándéka, mivel három éve arról döntött, hogy kilép az Európai Unióból. Meg kell érteniük a képviselőknek, hogy a lehetőség a kezükben van a rendezett kiválás elérésére. Az Egyesült Királyság ki fog lépni az EU-ból - tette hozzá.

Nem állítják le a Brexitet

A Financial Times értesülései szerint May kész akár a kilépési megállapodás érvénybe lépése nélkül is kiléptetni Egyesült Királyságot, ha továbbra sem sikerül elfogadtatnia a parlamentben az egyezményt.

Eközben már több mint kétmillióan írták alá azt a minap megjelent hivatalos petíciót, amely a Brexit leállítását követeli. A legtöbb aláírás a nagyvárosok - London, Bristol, Edinburgh, Manchester, Oxford, Cambridge, Brighton - választókörzeteiből érkezett.