<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Nálunk épp megáll az élet, náluk most indulhat újra.

Magyarországon a mai naptól ismét szigorúbb járványügyi korlátozások léptek életbe a koronavírus harmadik hullámának egyre romló számai miatt. De míg mi újra bezárkózunk, addig azon országok, ahol sikerült úrrá lenni a víruson, épp kinyitóban vannak. Ezek történnek most a pandémia szempontjából szerencsésebb vidékeken:

Megnyíltak Angliában az iskolák

Kéthavi távoktatás után megnyíltak hétfőn az általános és a középiskolák Angliában. Ezzel egy időben életbe lépett az a kormányrendelet, amelynek értelmében az Angliában élőknek írásban indokolniuk kell utazásuk célját, ha külföldre akarnak utazni.

Mostantól Angliában szabadtéri iskolai rendezvényeket, sportfoglalkozásokat is lehet tartani. A középiskolás diákokat az első két hétben összesen három, a későbbiekben hetente egy vagy két koronavírus-szűrésnek kell alávetni, bár az iskoláknak ehhez a szülők írásos beleegyezését is kérniük kell. Az első három szűrést az iskolákban végzik, utána ellátják a diákokat az otthon elvégezhető gyorstesztekhez szükséges eszközökkel. A középiskolákban maszkok viselésére is kérik a diákokat, de ez nem kötelező. Az általános iskolákban nem kell tesztelni a gyerekeket, és maszkok viselését sem kérik a diákoktól.

Az iskolák megnyitását a nagy-britanniai járványhelyzet igen jelentős javulása tette lehetővé. A koronavírus-járvány harmadik hullámának januári tetőzése óta hetente 30-40 százalékkal csökken a naponta kimutatott új fertőzések, a Covid-19 betegség miatt kórházi kezelésre szorulók és a Covid-19 okozta halálozások száma. A koronavírus-járvány terjedési dinamikáját mérő R reprodukciós mutató is hetek óta a kritikus 1-es szint alatt jár: jelenleg országos átlagban 0,7-0,9 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz koronavírus-fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány terjedése e jelzőszám szerint is lassul.

Brit közegészségügyi szakértők várakozása szerint nem kizárható, hogy az iskolák megnyitásával az R mutató 1 fölé emelkedik. A szakemberek egybehangzóan kiemelik ugyanakkor azt is, hogy ennek már nincs olyan jelentősége, mint a járvány korábbi szakaszaiban. Az adatok ugyanis immár egyértelműen mutatják, hogy a lendületes nagy-britanniai oltási kampány hatására megszakadt a koronavírus-fertőzések, valamint a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a halálozások számának változása közötti korábbi egyenes összefüggés.

Hétfőn azonban még életbe lépett egy újabb korlátozás: a brit közlekedési minisztérium rendelete alapján az Angliából külföldre utazni szándékozóknak mostantól írásban kell indokolniuk utazásuk célját. A külföldön feltűnő új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozása végett Angliából már jó ideje csak nagyon kevés számú, nyomós indokkal lehet külföldre utazni. A hétfőn életbe lépett rendelet alapján ezeket az indokokat egy online űrlapon, írásban kell rögzíteni az utazás megkezdése előtt. Ennek elmulasztása 200 font - 85 ezer forint - pénzbírság kiszabásával járhat. Az űrlap kitöltésének kötelme az Angliában élő külföldiekre is vonatkozik.

A brit kormány nyitási menetrendje május 17-re tűzi ki az utazási korlátozások feloldását a járványügyi feltételek teljesülése esetén.

Lazították a korlátozásokat Németországban

Többhavi mélypontjára süllyedt a koronavírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek napi száma Németországban, így ott is lazítottak a járványügyi korlátozásokon.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok előző heti megállapodása alapján országszerte megnyitottak a könyvesboltok, a virágboltok és a kertáruházak, véget ért a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokra - például kozmetika, masszázs - elrendelt kényszerszünet, és ismét működhetnek az autós-, a hajós- és a pilótaiskolák. Bevezették azt is, hogy két háztartás tagjai közül az eddigi kettő helyett öten lehetnek együtt, a 14 éven aluli gyerekeket nem számítva.

Hajat vágnak egy vendégnek egy gelsenkircheni fodrászüzletben 2021. március 1-jén. Mától már kozmetikushoz is lehet menni Németországban. (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)Hajat vágnak egy vendégnek egy gelsenkircheni fodrászüzletben 2021. március 1-jén. Mától már kozmetikushoz is lehet menni Németországban. (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

Egy sor szabályt tartományi szinten, a járványhelyzet helyi alakulásától függően változtattak. Több tartományban ismét lehet vásárolni a december közepén bezáratott boltokban, de csak előre egyeztetett időpontban. Több tartományban a kulturális intézmények november eleje óta tartó zárlatának feloldása is elkezdődött, Berlinben például a városvezetés rendelete alapján hétfőtől megnyithatnak a múzeumok és a galériák. A legtöbb egyelőre még nem élt a lehetőséggel, mert készül a nyitási engedélyhez kapcsolódó szigorú fertőzéshigiéniai szabályrendszer érvényesítésére.

A lazítások fenntartásának feltétele, hogy ne emelkedjen tartományi szinten 100 fölé az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A lazítások kiterjesztésének feltétele, hogy 50 alá süllyedjen a mutató. A lazítások révén ismét emelkedik a fertőzésveszéllyel járó érintkezések száma, ami újabb lendületet adhat a B.1.1.7 jelzésű, "brit" vírusváltozat terjedése miatt eleve erősödő járványnak. A döntéshozók reményei szerint ezt a veszélyt ellensúlyozza az oltási kampány előrehaladása, és az úgynevezett antigén gyorstesztek rendszeres és tömeges alkalmazása.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 5011 fertőződést szűrtek ki PCR-tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 4732-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 505 193 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A hétnapi fertőzésgyakoriság 68-ra emelkedett az egy héttel korábbi 65,8-ról.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 34 halálesetet regisztráltak. Ez a legalacsonyabb szám tavaly november 1-je óta, amikor 29 halálesetet jelentettek az RKI-nek. Előző hétfőn még 60, két héttel korábban 62, három héttel korábban 116 halálesetet regisztráltak. A meredek csökkenést a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány hatásának tulajdonítják. Az új esetekkel együtt 71 934-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Szakértők szintén főként az oltási kampánnyal hozzák összefüggésbe, hogy csökken a Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, vasárnapi összesítése szerint 2786 ilyen beteget ápolnak, 54-gyel kevesebbet az egy héttel korábbi 2840-nél. Gépi lélegeztetésre 1584 beteg szorul, ez 74-gyel kevesebb az egy héttel korábbi 1682-nél.

A december végén elindított oltási kampányban a szövetségi kormány legutóbbi, szombati adatai szerint 7 654 623 ember, a lakosság 6,2 százaléka kapott legalább egy adagot a SARS-CoV-2 elleni védőoltásból. Közülük 2 484 408 ember, azaz a lakosság 3 százaléka mindkét adagot megkapta.

Szlovéniában is életbe léptek az enyhítések

Szlovéniában hétfőtől a középiskolások visszatérhettek az iskolapadokba, két régióban pedig kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai - közölte a helyi sajtó hétfőn. Horvátország nem tervez újabb enyhítéseket.

A szlovén kabinet múlt heti döntése szerint a középiskolákban az osztályokat megfelezik, egyik héten az egyik, a másik héten a másik fele jár iskolába, közben online oktatás folyik az otthon maradók számára. Az érettségi előtt állók és az általános iskolák felső tagozatos osztályai már február közepétől járhatnak iskolába. Hatodik osztály fölött a diákok és tanárok számára is kötelező a maszk, ez alatt csak a tanároknak kell viselni. Eközben megkezdték a tanárok tömeges oltását is. Két keleti régióban a huszonkettőből szigorú járványügyi intézkedések mellett próbaszerűen ezen a héten kinyithattak a kávézók és éttermek teraszai. Amennyiben romlik a járványhelyzet, a jövő héttől újra be kell zárniuk.

Szlovéniában hétfőre 210-zel 195 700-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hat beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3897-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 527-en vannak kórházban, 91-en intenzív osztályon.

Bécs új fesztivállal ünnepli a nyarat

A tervek szerint a koronavírus-járvány ellenére is megrendezi új fesztiválját Bécs: az Amadeus Festival Vienna július 3. és 10. között várja az érdeklődőket többek között egy 300 néző befogadására alkalmas szabadtéri koncerttel.

Az egykori Semmelweis Klinika, a mai Amadeus Nemzetközi Iskola területén lévő színpadon a klasszikus zene olyan előadói lépnek fel, mint Angelika Kirchschlager, az Igudesman&Joo duó vagy Renate Holm sztárvendéggel kiegészülve a Janoska Ensemble - közölték hétfőn a szervezők. A programban gyerekeknek szánt produkciók is szerepelnek, emellett a zenei színtér nagyjaival mesterkurzusokat is tartanak majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.