<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

- Maximálná az orosz gáz árát Brüsszel. A javaslatot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be ma brüsszeli sajtótájékoztatóján. Emellett az Európai Bizottság javaslatot fog tenni a villamos-energia megtakarítására az áramfogyasztás csökkentése által csúcsidőben, valamint felső határt szabna az alacsony költségű villamosenergiát termelő vállalatok bevételeinek, és szolidaritási hozzájárulást javasol az érintett vállalatok részéről.

- Oroszország az uniós büntetőintézkedésekre válaszul kibővítette az Európai Unió elleni szankcióit. Az új szankciós listán szerepel az uniós országok felső katonai vezetése, valamint mások, akik érintettek az ukrajnai fegyverszállításokban.  

- Az egész világot fenyegető nyugati "szankciós láznak" az a katalizátora, hogy az Egyesült Államok kezéből "kicsúszik a dominancia", a nyugati elit pedig képtelen az objektív tények elfogadására, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén.

Mint mondta, ennek eredményeképpen Európa fejlettségi szintjét és életminőségét "a szankciók kohójába vetik, (...) feláldozzák annak érdekében, hogy fenntartsák az Egyesült Államok diktatúráját a világ ügyeiben".

Szerinte az európai vállalatok versenyképességét csökkenti az orosz kapcsolatok megszakítása, és "nem lenne meglepő", ha helyüket mind a kontinensen, mind a világpiacon amerikai vetélytársaik vennék át.

Meglátása szerint a dollárba és más nyugati valutákba vetett bizalom elveszett, és a fejlett országokban az infláció többéves csúcsokat ért el.

- Az Európai Bizottság a júniusban Ukrajna újjáépítésére, valamint nemzetközi hiteleinek visszafizetésére jóváhagyott, 9 milliárd eurós pénzügyi támogatás második, 5 milliárd eurós részletének kifizetését javasolja - közölte a brüsszeli testület szerdán.

A hitel gyors pénzügyi támogatásként szolgál az akut finanszírozási igények kielégítésére, és biztosítja az ukrán állam folyamatos működését.

Ukrajna finanszírozási igényei az orosz invázió miatt megnőttek, az utakban, hidakban, gyárakban, lakóházakban, kórházakban és más infrastruktúrában okozott károk mellett az ország elvesztette hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz is. Ennek eredményeként Ukrajnának legkevesebb 37,3 milliárd eurója hiányzik a 2022-es finanszírozási igények kielégítésére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint.

Az Európai Bizottság augusztus elején folyósította a hitelcsomag első, 1,2 milliárd eurós részletét. A második, 5 milliárd eurós részlet után fennmaradó, legfeljebb 3 milliárd eurót a lehető leghamarabb biztosítani fogják Ukrajna számára.

Az Ukrajna számára jóváhagyott hiteleket a tagállamok által nyújtott garanciák fedezik, amelyek kiegészítik az uniós költségvetésből rendelkezésre álló tartalékokat.

A makroszintű pénzügyi támogatás finanszírozására az Európai Bizottság az EU nevében kölcsönt vesz fel a tőkepiacokon. Az uniós költségvetés kivételesen a kamatköltségeket is finanszírozza - tették hozzá az MTI szerint.

- Az orosz hadsereg aktívan lőtte a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk környékét, valamint ismét rakétákkal támadta Harkivot és a közelében lévő településeket, aminek következtében néhányan megsérültek - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzókra hivatkozva az MTI szerint.

- A Kelet-Ukrajnában bevetett Wagner orosz zsoldoshadsereg tagjainak már negyven százaléka vagy meghalt vagy megsebesült, írta az ukrán vezérkar reggeli jelentésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.