<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ezt Putyin szóvivője mondta.

Oroszország Európába irányuló gázszállítása nem fog teljesen újraindulni mindaddig, amíg a "kollektív nyugat" fel nem oldja a Moszkva elleni szankciókat az ukrajnai invázió miatt - közölte hétfőn a Kreml.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője az EU, Egyesült Királyság és  Kanada szankcióit tette felelőssé azért, mert Oroszország nem szállít gázt a kulcsfontosságú Északi Áramlat 1 vezetéken. "A gázszállítás problémái a nyugati országok hazánk és több vállalat ellen bevezetett szankciókból adódtak" - mondta Peszkov az Interfax hírügynökség szerint.

Peszkov megjegyzései a Kreml eddigi legélesebb követelései, hogy az EU vonja vissza a szankcióit, cserébe Oroszország újraindítja a gázszállítást a kontinensre.

Senki nem várja a telet. Fotó: Depositphotos
Senki nem várja a telet. Fotó: Depositphotos

A Gazprom pénteken jelentette be, hogy műszaki hiba miatt leállítja az Északi Áramlat 1-en keresztüli gázszállítást, melyet a német gyártmányú kanadai turbinák javítási nehézségeivel indokolt.

Az EU egyébként már visszavont néhány Oroszország elleni szankciót kifejezetten annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a turbinák javítását. Európai vezetők szerint semmi sem akadályozza a Gazpromot abban, hogy gázzal lássa el a kontinenst és azzal vádolták meg Oroszországot, hogy fegyverként használja az energiaexportját.

Peszkov szerint Oroszország így nem tudja teljes mértékben újraindítani a szállítást, míg fel nem oldja a nyugat a szankciókat. Azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy zűrzavart okoznak azzal, hogy megtagadták a Gazprom jogi garanciáit a javításra küldött turbinák visszaszállítására. Orosz tisztviselők az elmúlt hetekben már nem titkolták, abban reménykednek, hogy az európai egyre növekvő energiaválság miatt megvonják Ukrajnától a támogatást. "Nyilvánvalóan egyre rosszabb a lakosságnak, az üzletembereknek és vállalatoknak is Európában" - mondta Peszkov. Hozzátette: ezekben az országokban egyre több kérdésük lesz a hétköznapi embereknek a vezetőik felé".

(FT)