3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre többen gondolják végig, hogy mikor üljenek autóba, Ugyanis a magyarok többségének a 450-500 forintos árszint már túl sok, ez derül ki egy friss felmérésből.

Az üzemanyagok ára soha nem látott magasságokba emelkedett, sok magyarnak pedig ez már elég, hogy átgondolja, mikor üljön autóba - derül ki a Pulzus Kutató legfrissebb felméréséből, melyet a Napi.hu megbízásából készítettek el. 

Szerdától a benzinért 473, a gázolajért pedig 484 forintot kell fizetni. Ez egy újabb 8, illetve 6 forintos emelés eredménye. Az üzemanyagok ára a nyár végén döntötte meg korábbi rekordját, amely a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint a benzinnél 455 forint volt 2012 áprilisában, a gázolajnál pedig 452 forint 2012 januárjában. Azóta gyakorlatilag megállíthatatlanul tör előre az 500 forintos szint felé.

Úgy tűnik, a magyarok egy részénél kezdi elérni a tűrésküszöböt a benzinár. Fotó: Depositphotos
Úgy tűnik, a magyarok egy részénél kezdi elérni a tűrésküszöböt a benzinár. Fotó: Depositphotos

 

Az, hogy az üzemanyagok ára jóval magasabb most, a 80 dolláros olajárnál, mint volt 2012-ben a 110 dollár magasságában, részben a forint leértékelődésének tulajdonítható. 9 évvel korábban egy dollár még 220-230 forintot ért most pedig 300 környékén mozog az árfolyam. Emellett jóval magasabbak a bérek, a szállítás költségei és a rezsi.

A magasabb bérszínvonal mellett persze azt sem szabad elfelejteni, hogy most egészen más egy átlagember számára kifizetni literenként a 450 forintot, mint volt 2012-ben.

Ettől függetlenül a magyaroknak határozott véleményük van arról, hogy mi az az összeg, amelyet még lemondások nélkül ki tudnak fizetni: mintegy kétharmaduknak ez éppen annyi mint amennyibe most kerülnek az üzemanyagok. Az 1000 fővel készített, reprezentatív kutatás szerint 66 százalék már most is megérzi a bankszámláján, ha tankol és igyekszik érdemben csökkenteni az autóhasználatát. 

Ez az arány teljes mértékben összecseng annak a 2021. februári felmérésnek az eredményével, amikor ugyanezt kérdeztük az emberektől. A különbség annyi volt, hogy akkor még 404 forint volt egy liter benzin és 421 a gázolaj. Az emberek 47 százaléka 450, 21 százaléka pedig 500 forintra tette azt az összeget, amikor érdemben kevesebbet autózik. Ez összesen 68 százalék

A mostani felmérés szerint:

  • az autósok több mint ötöde 600 forintnál gondolja át autózási szokásait, 8 százalék 800 forintnál 3 százalék pedig 1000 forintnál. 12 százalékuknak teljesen mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, ki fogja fizetni. Az év elején még ennél többen, 16 százaléknyi arányban gondolták ugyanezt.
  • a kor szerinti bontásból az derül ki, hogy minél idősebb valaki, annál inkább megérzi a mostani árakat. A 18-39 éves korosztálynak csak az 54 százaléka, a 40-59 évesek 67 százaléka, míg a 60 felettiek 79 százaléka változtat más most is az autóhasználati szokásain. 
  • a különbségek megmutatkoznak iskolai végzettség szerint is, amely mögött vélhetően a bérbeli különbségek állnak. Az alapfokú végzettségűek 74 százaléka, a diplomásoknak viszont csak a fele nézi meg már most is, hogy mennyit tankol. A felsőfokú végzettségűeknek pedig a negyede akkor is tankolna, ha 1000 forintnál is többe kerülne az üzemanyag.
  • a lakóhely ugyanakkor nem meghatározó ebben a tekintetben, Budapesten egy kicsit kevésbé fáj a drága üzemanyag, de a különbség nem számottevő.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!