4p

Miközben világszerte több háború és fegyveres konfliktus tombol, október 7-én pedig Izrael és a Hamász között is újból felszikrázott a konfliktus; nők milliói számára a mindennapi élet rémálomszerű. A nemi erőszak ugyanis háborús eszköz.

Denis Mukwege, a 2018-as Nobel-békedíjat is elnyerő aktivista és nőgyógyász, aki a kongói Bukavuban klinikát alapított az olyan nők ápolására és gyógyítására, akiket az országban dúló harcokban résztvevő fegyveresek erőszakoltak meg, így foglalta össze a nemi erőszak, mint háborús stratégia jelenségét:

a nők teste háborús övezetté vált, és a szexuális erőszakból fegyver lett.

Mindez egybecseng az ENSZ női jogokkal és egyenjogúsággal foglalkozó részlegének jelentésével, amely a háborús szexuális erőszakot a történelem egyik leginkább elhallgatott, és napjaink egyik legszélsőségesebb atrocitásának nevezi. A szervezet hangsúlyozta, a fegyveres konfliktusoktól sújtott területeken a szexuális erőszak nem csupán egy-egy katona egyéni cselekedete, hanem szándékos hadviselési stratégia, hiszen terrorizálja és tönkreteszi az egyént és a családokat, egész közösségeket kényszerít menekülésre, ráadásul a nőkkel szembeni brutalitás elképzelhetetlen méreteket ölt, a csecsemőktől kezdve egészen a nagymamákig. A túlélőket a trauma és a fizikai sérülések mellett sokszor nem kívánt terhesség, társadalmi megbélyegzés, és szexuális úton terjedő fertőzések is sújtják.

A nők elleni háborús erőszak világszintű probléma. Fotó: Pexels
A nők elleni háborús erőszak világszintű probléma. Fotó: Pexels

Félelmetes számok

Az ENSZ adatai riasztóan magasak több korábbi fegyveres konfliktusból. Például az 1994-es ruandi népirtás során 250-500 ezer nőt és lányt erőszakoltak meg, míg a Sierra Leone-i polgárháborúban több mint 60 ezret. A bosznia-hercegovinai háborúban 20-50 ezer nő esett áldozatul, míg a belháborútól sújtott Kongói Demokratikus Köztársaságban 1996 óta legalább 200 ezer nőt erőszakoltak meg. A világszervezet arra figyelmeztetett, hogy ezek az adatok a legtöbb esetben súlyosan alábecsülik az áldozatok tényleges számát, akik többsége soha nem jelentkezik a hatóságoknál.

Hiába bűncselekmény

A háborúk és fegyveres összecsapások során elkövetett szisztematikus, széleskörű nemi erőszak mostanra emberiesség elleni bűncselekménynek és háborús bűntettnek minősül. A gyakorlatban azonban ez nem így van, az ENSZ szerint a béketárgyalások során sokszor még említés szintjén sem kerülnek elő a nők ellen elkövetett atrocitások. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) első olyan ítéletét, amelyben valakit a szisztematikus nemi erőszak, mint háborús bűntett miatt vontak felelősségre, csupán 2016-ban hozta meg – Jean-Pierre Bemba volt kongói alelnököt, a Kongói Felszabadítási Mozgalom elnökét ítélték el.

A szervezet emlékeztett, a háború lezárásával jóval valószínűbb az, hogy az elkövetőket a leszerelési és békeépítési megállapodások részeként jutalmazzák, mint hogy áldozataik ellátásban, igazságszolgáltatásban vagy jóvátételben részesüljenek; ráadásul a nemi erőszak túlélőit gyakran a saját családjuk és közösségük is elutasítja.

A probléma rendkívüli mértékét jelzi az is, hogy sok háború után álló országban a nemi erőszak még úgyis a leggyakrabban elkövetett bűncselekmények listáján áll, hogy egyébként rendkívül kevesen merik jelenteni azt, sokszor pedig még a rendőrség tudomására jutott eseteket is ritkán vizsgálják ki megfelelően, kevés a letartóztatás, és még kevesebb az ítélethozatal.

Megint nőket raboltak el

Az izraeli-palesztin konfliktus miértjéről hosszas könyveket lehetne írni, ez a modern kor egyik legkomolyabb ügye, ahol mindkét oldalon nagyon komoly sérelmekről van szó.

Ez azonban nem változtat azon, hogy úgy tűnik, a nők elleni erőszak újabb konfliktusban vált fegyverré, a Hamász szombati támadásának keretében többek között egy fesztiválról raboltak el fiatal nőket is, valamint a 260 ott talált holttest közül többen az izraeli média által megjelenített helyszíni beszámolók szerint nemi erőszak nyomait látták. A közösségi médiában is több olyan felvétel kering, ahol a szervezethez köthető harcosok kiszolgáltatott, bántalmazott, vagy halott nőket mutogatnak – ezeket kegyeleti okokból ebben a cikkben nem jelenítettük meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!