2018. március 28. 05:21

Átmeneti hatást várnak az elemzők a forint- és a kötvénypiacokon.

Egyre közelebb járunk az április 8-i parlamenti választáshoz, amit nem csak a politikai, de a gazdasági, piaci elemzők is érdeklődéssel várnak. Ők azt találgatják, hogyan reagálnának a piacok a kormánypártok, illetve az ellenzéki erők győzelmére.

Átmeneti riadalmat okozhat a bizontalanság Átmeneti riadalmat okozhat a bizontalanság

A lapunk által megismert szakértői vélemények alapján a Fidesz újabb győzelme nem rengetné meg a piacokat. A folytonosság egyben stabilitást, kiszámíthatóságot is jelentene.

Mind a Raiffeisen, mind az Erste elemzői kiemelték, hogy a piac – közvélemény-kutatásokra alapozott - várakozása szerint a Fidesz kap felhatalmazást a kormányalakításra. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint amennyiben ez lesz a helyzet két hét múlva, akkor annak nem lesz hatása sem a forintra, sem a kötvénypiacra. Az elemző szerint mindegy, hogy a párt kétharmaddal, vagy egyszerű többséggel zárja a választást, várhatóan ez lesz a befektetők reakciója.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője a pénzintézet friss, március 23-i elemzésére hívta fel a figyelmünket. Ebben az szerepel, hogy a közvélemény-kutatások változatlanul erőteljes Fidesz-többséget jeleznek előre. Ugyanakkor megállapítják, hogy magas azok aránya, akik nem tudják, kire szavazzanak, vagy nem árulják el, hogy kire tennék a voksukat.

Márpedig a választás kimenetele szempontjából nagy jelentősége van, hogy ezek a szavazók végül kire voksolnak. Az Erste elemzésében mindenesetre megjegyzik, hogy a magas részvételi arány valószínűleg az ellenzéki pártoknak kedvezne.

Az Erste Bank – melyben egyébként a magyar állam is rendelkezik résztulajdonnal - szerint a rendelkezésre álló mandátumbecslések alapján a Fidesz nagy fölénnyel, de csak egyszerű többséggel nyerné meg a választást. Felhívják a figyelmet arra, hogy a kormánypárt most sem készített választási programot, azonban az eddigi kommunikációjuk alapján folytatnák az elmúlt évek kormányzati programját. Ezek közül az elemzők kiemelik a tartósan 3 százalék alatti költségvetési hiányt, valamint a lassan, de csökkenő GDP-arányos államadósságot.


Épp ezért nem is számítanak komoly piaci hatásokra ebben az esetben, mivel kisebb változtatásokkal, de maradna a jelenlegi gazdaságpolitika. Annyi kérdés marad szerintük, hogy az állam folytatja-e a térnyerését egyes iparágakban, mint a telekommunikáció, energetika.

Mindkét elemző nagyobb mozgásra számít egy ellenzéki siker esetén. Török Zoltán szerint ebben az esetben emelkedhetnek a kötvényhozamok, gyengülhet a forint. Ezt az eleinte nagy valószínűséggel megjelenő politikai és gazdaságpolitikai bizonytalansággal magyarázza. Nyeste Orsolyáék is úgy gondolják: a széles körű összefogás, ami a kormányalakításhoz szükséges lehet, számos kompromisszumot feltételez. Vagyis lehet, hogy hosszú kormányalakítási időszakra kell felkészülni. (Ami nem lenne példa nélküli Európában, lásd Németország vagy Olaszország.)

Az Erste Bank szerint a kormányalakítási folyamat ideje alatt a piaci turbulencia növekedésére lehet számítani. A kormányalakítási és fiskális politikai bizonytalanság hatása elsősorban a deviza- és kötvénypiacon jelentkezhet, de átterjedhet a részvénypiacra is, a hozamok emelkedésén keresztül.

Az ellenzéki pártok expanzív költségvetési politikát folytathatnak az elemzés szerint. A választási programjaikban több pénzt ígérnek a nagy ágazatoknak - az oktatásban, egészségügyben - de szó van béremelésekről és a nyugdíjszabályok lazításáról is. Amennyiben maradéktalanul betartják az ígéretekeit, az a költségvetési deficit jelentős emelkedését eredményezné. (Tegyük hozzá, hogy a pártok szerint erre meglenne a fedezet, az Orbán-kormány látványköltéseinek – stadionépítések, kommunikáció – visszavágásával.)

A bank szerint ez nem vezetne feltétlenül az uniós túlzottdeficit-eljárás újraindításához, mivel az EU mérlegelhet olyan esetben, ha például hosszú távú, strukturális reformok érdekében emelkedik átmenetileg a hiány.

Közös pont még az ellenzéki pártok programjaiban a beruházások hatékonyságának növelése. Azonban erre elsősorban uniós pénzek szolgálnának, azokat viszont ebben a ciklusban már lekötötte a Fidesz-kormány, így ennek az ígéretnek a valóra váltása rövidtávon nem hatna a költségvetés helyzetére.

Az Erste elemzői azzal számolnak, hogy egy kormányváltás esetén is megmaradhatnak a szektorális különadók. Ez a részvénypiac miatt lenne releváns, a mostanra moderált mértékűvé csökkentett bankadó az OTP-t sújtó teher, a Magyar Telekomnak pedig közműadót kell fizetnie.

S ha már a részvényeknél tartunk, nézzük meg, az elemzők milyen reakciókkal számolnak a vezető papírok esetén, hogyan hatna egy ellenzéki győzelem esetén várható potenciális hozamemelkedés a főbb részvényekre.

Az Erste szerint a MOL és a Richter árfolyama kevésbé lenne kitéve a kormányváltás piaci hatásainak. A Magyar Telekom már érzékenyebben reagálna. Az OTP esetében azt mondható el, hogy a rövidtávú mozgások limitált hatást gyakorolnának a bankpapír árfolyamára. A Waberer’s papírjai sem sínylenék meg a változást.

Külön csoportot képez a Fideszhez szorosan köthető cégcsoport, Mészáros Lőrinc cégbirodalma. A Konzum, az Opus, az Appennin papírok politikailag is értelmezhető befektetést jelentenek. Ezekre azonban nem térnek ki az elemzések, pedig ha valahol jelentkezhetnek érdemi hatások, azok pont ezek a részvények. Főleg, hogy a februári hódmezővásárhelyi időközi – ellenzéki győzelmet hozó - polgármesteri választás után csúnyán „megfeküdtek” ezek a papírok.

A szakértők látókörébe azonban ezek a papírok nem kerültek be. A Raiffeisen elemzője ennyit írt a politika közeli érdekeltségek jövőjére vonatkozó kérdésünkre: „Mészáros papírokkal nem foglalkozunk.”

Összességében a részvénypiacon nem hozna nagy felfordulást egy kormányváltás, az inkább a devizapiacon, és a kötvények piacán lenne érzékelhető, de ott is átmeneti lenne a hatása, amennyiben a pártoknak sikerülne viszonylag gyorsan dűlőre jutniuk a kormányprogramról.

Négy éve, a 2014-es választás után nyugodt maradt mind a forint-, mind a részvénypiac. Az április eleji voksoláson a Fidesz győzött, meggyőző fölénnyel. Az euró árfolyama a választás előtt 306,55 forint volt, a rákövetkező napokban viszont gyengült, 304-305 forint között mozgott. Kisebb felpattanás után, 307-309 forintról ereszkedve május vége felé 303 forinton jegyezték az uniós közös pénzt. A Budapesti Értéktőzsde a választás előtt 17 990 ponton zárt, a választás utáni napon pedig 18 109 ponton fejezte be a kereskedést. Ezt ingadozás követte, 17 500 és 18 000 között, hogy aztán május közepétől az 19 000 pont feletti tartományba kerüljön a BUX-index. A főbb papírokkal kisebb, szélsőségektől mentes ingadozással kereskedtek a választást követő időszakban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.