TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egy hónap alatt 5,2 százalékkal esett az építőipar teljesítménye - tavaly márciushoz képest 3,4 százalék a visszaesés. Az építőipar jobban viseli a koronavírust, mint más szektorok, de mostanra itt is megjelent a visszaesés.

2020 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - az épületek építése ugyan 0,3 százalékkal emelkedett, de az egyéb építményeké 10 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH Forrás: KSH

Egy hónap alatt - a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján - az építőipar termelése a februárihoz mérten 5,2 százalékkal mérséklődött.

Összességében az első negyedévben az építőipari termelés lényegében nem változott (–0,1 százalék).

A KSH grafikonja a 2015-ös havi átlaghoz hasonlítva mutatja be az építőipari termelés szintjének alakulását:

Forrás: KSH Forrás: KSH

16 százalékkal alacsonyabb a szerződésállomány, mint egy éve

A kilátások sem valami fényesek: a megkötött új szerződések volumene 9,9 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4 százalékkal kisebb lett. Az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 18,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. 

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene összességében 16,3 százalékkal elmaradt a 2019. március végitől. (Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 24,4 százalékkal csökkent.

Mindeközben az árak hasítanak az építőiparban

Az I. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 8,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 8,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar árai egyetlen negyedév alatt 2,6 százalékkal emelkedtek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.