<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Komoly megszorításokra kényszerülhet a kormány Csaba László szerint.

A közgazdászprofesszor, egykori kormányzati tanácsadó a Qubitnek adott interjút. A professzor szerint a kormány elképesztő költekezést hajtott végre a választás előtti időszakban, pedig ekkor már látszott, hogy további költekezés helyett a fékre kellene lépni.

Ettől függetlenül túlzottnak tartja azt a félelmet, hogy idén nagy gazdasági visszaesés jöhetne Magyarországon, és úgy látja, hogy a magyar kormány számára létkérdéssé vált uniós pénzek kiutalása érdekében Orbán Viktor hajlandó lesz gesztusokat tenni Brüsszel felé, még ha ezeknek nem is lesz sok hatása a hazai helyzetre.

"Számos olyan engedményt tud tenni, amelyek elvben eleget tesznek az uniós követeléseknek, a gyakorlatban még sincsenek semmilyen hatással a rendszere működésére. A kormánynak az egész folyamat nagyjából 15 percét venné igénybe: beterjesztik a módosítást, a kormánytöbbség megszavazza, az elvi lehetőség előáll."

Csaba László abban viszont biztos, hogy az inflációt nem fogja teljesen elengedni a kormány.

Inflációból éves szinten a 10-12 százalék már nagyon jelentős, a 20 százalék élhetetlen lenne, teljesen szétzilál egy gazdaságot. Amellett nem lehet sem hosszabb távú beruházásokat, sem pedig kalkulációkat tervezni. Ráadásul épp azt az alacsonyan képzett réteget sújtaná a leginkább, amely igen nagy többségében a Fidesz újraválasztását biztosította. A kormány, Matolcsy György, Varga Mihály tudatában vannak, hogy ezt nem lehet elengedni.

A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében pedig a professzor szerint le kell majd mondani az olyan nagyberuházásokról, mint a Paks II vagyy a Fudan Egyetem, és hozzá kell majd nyúlni nagy multicégek adókedvezményeihez is, viszont úgy látja, az élelmiszerek hatósági ára, illetve a rezsicsökkentés még velünk maradhat.

" A rezsicsökkentés ésszerűtlen gazdasági megközelítésre épül ugyan, de nem lehet egyik napról a másikra kivezetni, ha egyszer beépült a mindennapokba. Hónapról hónapra megkapjuk a számlával együtt, hogy a kormány végtelen jóságában mekkora összeget takarított meg nekünk. Ha ez nem lenne elég, a közös képviselő kirakja a lépcsőházban is. Ezt nem lehet egyetlen tollvonással eltörölni, és nem is valószínű, hogy ez fog történni.  "

Az üzemanyagok árát viszont szerinte nem lehet hosszabb távon ilyen alacsonyan tartani.

A benzinárat viszont csak ideig-óráig lehet eltéríteni a piaci ártól, mert tarthatatlan, hogy a szomszédos országokkal szemben a MOL literenként 200 forintot veszítsen a benzinen, ezért meglepődnék, ha még idén szilveszterkor is 480 forint lenne. A benzinár függvényében fokozatosan lehet hozzányúlni a fűtés, a világítás költségeihez is. Hangsúlyoznám, hogy nem szabadpiaci árképzésre kellene áttérni, mint ahogy Nyugat-Európa több országában, például Spanyolországban, Franciaországban is vezettek be árplafont. "

Összességében Csaba László úgy látja, hogy egy olyan megszorítócsomag jöhet, amely tartalmában nem sokban fog különbözni a hírhedt Bokros-csomagtól, viszont ha nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan vezetik őket be, akkor könnyebben lenyelik majd az emberek.

"Ez a gyakorlatban nagyjából azt jelenti, hogy a benzinár nem egyik napról a másikra lesz 480 helyett 780 forint, mert akkor ismét jönne egy taxisblokád. Ha azonban egy hónap múlva 50 forinttal lesz több, majd július végén, amikor úgyis mindenki szabadságon van, és nem ezzel foglalkozik, mert jól akarja érezni magát, akkor újabb száz forintot lehet emelni rajta. Év végéig gond nélkül lehet 650-700 forintig emelni."

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.