3p

Az ökopárt szóvivője azt mondta, írásbeli kérdést intéznek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, melyben a gigaberuházás energiaigénye mellett a munkaerőpiaci hatásról és az adóforintokból adott támogatásról is érdeklődnek.

Az LMP írásban kért tájékoztatást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől a nyíregyházi akkumulátorgyár-beruházásról – mondta az ellenzéki párt szóvivője szombaton online is közvetített sajtótájékoztatóján. Gál József közölte, arra várnak választ a minisztertől, hogy a beruházásnak mennyi a víz- és az energiaigénye, ezt honnan biztosítják majd, kik fognak dolgozni a gyárban, valamint tudni szeretnék, mennyi közvetlen állami támogatást kap a kínai multicég. 

A szóvivő emlékeztetett: Szijjártó Péter és Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP), Nyíregyháza polgármestere csütörtökön jelentette be, hogy a Sunwoda kínai akkumulátorgyártó cég 580 milliárd forint értékű beruházással Szabocs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyén építi fel első európai üzemét.

Kifejtette: az LMP – Magyarország Zöld Pártja már idén februárban figyelmeztette a lakosságot és a város vezetését is, hogy a kormány „sunyi módon” egy újabb akkumulátorgyár telepítését tervezi Nyíregyházára. A kormány ezt akkor még tagadta, ráadásul februárban egy másik nyíregyházi közmeghallgatáson a kormányhivatal főosztályvezetője úgy nyilatkozott, hogy semmilyen akkumulátorgyár-beruházás előkészítése nincs folyamatban.

A kormánypárt nemrég még tagadta, hogy a kínai multicég Nyíregyházán építene akkumulátorgyárat. Fotó: Depositphotos
A kormánypárt nemrég még tagadta, hogy a kínai multicég Nyíregyházán építene akkumulátorgyárat. Fotó: Depositphotos

Gál József azt mondta, hogy augusztus 3-ára, jövő csütörtökre az LMP tiltakozó utcafórumot szervez Nyíregyházára, a Kossuth térre. Az eseményre várnak minden nyíregyházit és a város környékén élőt, hogy jöjjön el és fejezze ki tiltakozását „ezen gyarmatosító beruházás ellen”.

Úgy fogalmazott: „A tömegesen ide telepített akkumulátorgyárak veszélyeztetik szűkös erőforrásainkat: a vízkincsünket, termőföldjeinket és óriási energiaigényük van”. Az LMP szóvivője az utóbbi miatt arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország energiaszükségletének 30 százalékát importálja.

Gál József arról is beszélt, hogy ezek a gyárak helyi környezet-és zajszennyezést is okozhatnak, kockázatot jelentenek a talajra, a talajvízre, a levegő minőségére. Ezt látták Gödön, Komáromban, Bátonyterenyén és Szigetszentmiklóson – tette hozzá.

Megemlítette azt is, hogy a kormány bevallottan sok ezer vendégmunkás foglalkoztatásával számol, mivel „a magyar munkaerő elfogyott”.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!