TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A következő szezontól életbe lép a labdarúgó szövetség 25 fős keret szabályozása az NBI-ben - derül ki az MLSZ közleményéből.

A 2020-2021-es idénytől 25 főben határozza meg a játékoskeretek méretét az MLSZ elnöksége az OTP Bank Ligában annak érdekében, hogy csökkenjen a csapatoknál alkalmazásban lévő, de keveset szerepeltetett labdarúgók száma - áll a szövetség közleményében. A lépés nem előzmény nélküli, hiszen a szövetség elnöke, Csányi Sándor a tavalyi közgyűlésen fakadt ki a felelőtlen gazdálkodást folytató klubtulajdonosokra.

"Magyarországon mintha ostobák lennének a klub tulajdonosai. Képzeljék el, hogy van 504 igazolt játékos, csapatonként 42, és az 504-ből az elmúlt szezonban 223 egyetlen egy percet se játszott. Hát normális az az ember, aki megengedi, hogy ilyen kerettel dolgozzon a klub, amikor pénzügyi gondok vannak?" - mondta Csányi Sándor.

Csányi Sándor (Fotó: MTI) Csányi Sándor (Fotó: MTI)

Ezzel párhuzamosan ráadásul folyamatosan zuhan a fiatal magyar játékosok játékperceinek száma is, hiába igyekezte az MLSZ az elmúlt években ösztönözni a klubokat a fiatal játékosok pályára küldésére. A remélt siker nem valósult meg, hiszen különböző híradások és statisztikák alapján sok csapat inkább bukja az elérhető bónuszt, mint hogy egy rutinosabbnak számító, talán külföldi játékost egy saját nevelésű fiatalra cseréljen a pályán.

A következő szezontól életbe lépő 25-ös keretszabály alól egy esetben van felmentés. Az MLSZ közleménye szerint ezt a létszámot kizárólag U19-es vagy fiatalabb korú játékosokkal lehet növelni. A szövetség várakozásai szerint ezzel nemcsak rákényszerülnek a klubok a keretlétszámok ésszerűsítésére, de az új szabályozás a kluboknál korlátozza a játékosok összesített bértömegét is.

A jelenlegi szezonban a legnagyobb kerettel a Ferencváros rendelkezik: 31 főssel, ami az őszi Európa-Liga csoportkörében való szereplés tükrében még racionálisan meg is magyarázható. A hazai klubok kevésbé rutinosak a dupla terhelést tekintve, ezért a csoportmeccseken és a hazai NBI-es fordulók során nagyobb mértékű rotációra készülhettek a vezetők a keret felduzzasztásával. A Fradi egyébként hagyományosan nagy létszámú csapatnak nevezhető, hiszen a korábbi szezonokban is bőven a legnagyobb, 30 fő feletti kerettel vágtak neki a bajnokságnak.

 

Ettől nem sokkal marad el a MOL Fehérvár és a Diósgyőr kerete, mindkét esetben 29-29 fő alkotja azt. Az új keret szabálynak a mostani szezonban négy csapat felel meg a Transfermarkt adatai alapján:

  • a Puskás Akadémia 25,
  • az Újpest, a Mezőkövesd és a Zalaegerszeg pedig egyaránt 23 fős kerettel vág neki a fordulóknak.

Azt egyébként nem tartjuk teljességgel kizártnak, hogy a klubok a létszámok optimalizálása során felszabaduló bérköltséget arra fordítják majd, hogy még drágább és értékesebb külföldi játékosokat igazoljanak. Főleg azoknál a kluboknál, melyek NBI-es szinten kimagasló költségvetésből gazdálkodnak, mint például a Fradi, a Fehérvár és a Puskás Akadémia. Esetükben ráadásul sokkal meghatározóbb is a külföldi, drágább játékosok szerződtetése: ezeknél a csapatoknál egyébként a külföldi focisták aránya a kereten belül 41-48 százalék.

Ha egyébként az UEFA adatai alapján becsült átlagkeresettel számolunk, akkor a Fradi éves szinten mintegy 240 millió forintot spórolhat azzal, ha az új szabálynak való megfelelés érdekében hat játékosától megválik.

A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es kluboknak összesen 24 játékostól kell megválnia, vagyis a bajnokságvan résztvevő és szabály által érintett csapatok (a 3,3 millió forintos átlagkeresettel számolva) összesen 950 millió forintnyi költséget spórolhatnak meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.