<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A különböző márkák és rendszerek hívei olykor vérre menő vitákat folytatnak egyik vagy másik operációs rendszer mellett. Ha pártatlanok szeretnénk maradni és alaposabban meg szeretnénk vizsgálni a kérdést, azt tapasztaljuk, hogy a válasz nem is olyan egyszerű.

Ahogyan lenni szokott, mindkét választás rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, így érdemes elmélyülni a mobil operációs rendszerek bugyraiban. 

Mi a legfőbb különbség?

Az Android névvel illetett operációs rendszer tulajdonképpen különböző változatok gyűjteménye. Maga a rendszer a Linuxra vezethető vissza; újabb és újabb verziók jöttek, amelyek kisebb mértékben különböztek egymástól. Ezeket a rendszereket használják a világ nagy mobilgyártói: a Samsung, a Huawei, az LG, a Sony… Gyakorlatilag az összes az Apple-t kivéve, no és persze a kínai gyártókat, akik az Egyesült Államokkal folytatott csatározások miatt elestek az Android használatának jogától.

Az Apple operációs rendszere, az iOS viszont egészen más alapokon nyugszik. Az iOS tulajdonképpen egy egységes operációs rendszer, ami kizárólag Apple termékek szoftveres támogatását biztosítja. Habár az iOS-t egységes rendszerként említjük, 2019-től az iPad-ok már leváltak a fő szálról és módosított „iPad iOS” operációs rendszert kezdtek használni; az idei verzió is ilyen szoftverrel érkezett.

Az Android nyílt forráskódú rendszer, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendszer hozzáférhető a fejlesztők és a felhasználók számára, ezzel szemben az Apple sokkal inkább a saját irányítása alatt kívánja tartani a dolgokat. Éppen ezért az iOS-t egy zárt forráskódú rendszerként üzemelteti; megtagadja a hozzáférést a fejlesztők számára, ezáltal vállalja a fejlesztés összes terhét. A végeredmény tökéletesen megbízható, sziklaszilárd mobil operációs rendszer. 

Mi a helyzet a biztonsággal?

A dolog cseppet sem olyan egyszerű és egyértelmű, mint az első olvasatra tűnik. Az Android nyílt forráskódja miatt természetesen nagyobb mértékben van kitéve biztonsági kockázatoknak. Néha a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve; ha a jobbító szándékkal készített fejlesztések során biztonsági kockázatot jelentő „rések” kerülnek a rendszerbe, megnyílik az út a kártékony programok számára. 

Ezzel szemben az iOS rendkívül szigorú biztonsági rendszerrel rendelkezik; a zárt forráskódnak köszönhetően csak a saját fejlesztői végezhetnek módosításokat a kódokon, ráadásul az Apple szellemiségében mindig is kiemelt helyen szerepelt a biztonság. Legalábbis a közvélekedés szerint így van. Ki más, ha nem a legfőbb konkurens, a Google hozta volna nyilvánosságra az iOS rendszer sebezhetőségei pontjait? A jelentés szerint az iOS 12-es verziójáig 14 rést azonosítottak. 

A mobiltelefon készülékekről…

Ha az Android operációs rendszer mellett döntünk, mobiltelefonok egész garmadája áll rendelkezésre; gyakorlatilag mindenki Android rendszert használ – kivéve az Apple-t természetesen. A széles termékkínálat lehetővé teszi számunkra, hogy az igényeinknek megfelelő készüléket válasszuk ki; dönthetünk a képátmérő alapján, széles színpaletta áll rendelkezésünkre, számos gyártó termékei között válogathatunk… Nem mellesleg kifejezetten olcsó okostelefonokat is találunk. 

iOS esetén nincs más választásunk, iPhone készüléket kell vásárolnunk. A kimagasló minőséget képviselő Apple termékek magas árkategóriát képviselnek; a kifejezetten „olcsónak” számító iPhone SE 2020-as változata hozzávetőlegesen 180 ezer forintba kerül. 

Ha megfontolt döntést szeretnénk hozni, megannyi szempontot figyelembe kell vennünk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.