2p

Várhelyi Olivér hivatali tevékenysége apropóján az merült fel, hogy szándékosan csorbítja a jogállamisági reformok jelentőségét.

A Népszava szúrta ki, hogy az Európai Parlament (EP) képviselői független vizsgálatot tartanak szükségesnek Várhelyi Olivér hivatali tevékenységéről egy várhatóan szerdán szavazásra kerülő jelentésben. Úgy ítélik meg ugyanis, hogy a magyar EU-biztos szándékosan csorbítja a jogállamisági reformok jelentőségét.

Nem ez az első eset, hogy az EP bírálja Várhelyi Olivért. Fotó: Európai Bizottság
Nem ez az első eset, hogy az EP bírálja Várhelyi Olivért. Fotó: Európai Bizottság

Az EP kül- és biztonságpolitikájának 2022-es végrehajtásáról szóló értékelésben szereplő állásfoglalás szerint „a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”.

Ezért a képviselő-testület sürgeti az EB-t, hogy „kezdeményezzen független és pártatlan vizsgálatot annak megállapítására, hogy a biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos Szerződésekből eredő kötelezettségeit”.

Nem ez az első eset, hogy az EP bírálja a magyar biztost: egy tavaly nyári, Szerbiáról szóló jelentésében a képviselő-testület már “aggodalmát fejezte ki azon nyilvános állítások miatt”, amelyek szerint Várhelyi a csatlakozásra váró országokban nem tulajdonít kellő jelentőséget a jogállamisággal kapcsolatos egyes kérdéseknek - emlékeztet a lap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!