3p

Jövő csütörtöki online rendezvényünkön a II. világháború utáni Európa talán legfenyegetőbb krízishelyzetéről, az orosz-ukrán háborúról lesz szó.

Már mintegy két hónapja annak, hogy az orosz tankok – számos elemző várakozásaira rácáfolva – bombázók és rakéták kíséretében megindultak Ukrajna ellen.

Az eddigi mérleg: becslések szerint több tízezer halott, köztük minimum több ezer civil áldozat, kőkorszakba visszabombázott városok, az egész világot megdöbbentő mészárlások és olyan mértékű erőszak, amilyenre a II. világháború óta talán csak a délszláv háborúban volt példa Európán belül.

Melyek Vlagyimir Putyin valódi céljai? Mennyire erős az orosz hadsereg, és joggal vádolják-e súlyos háborús bűnök előre kitervelt elkövetésével? Milyen hírforrásoknak hihetünk? Meddig bírhatja még az ukrán haderő? Mit akar elérni Putyin Ukrajnában, és megáll-e egyáltalán az ukrán határnál? Fennáll-e a veszély, hogy a mostani „proxy” háborúból közvetlen háború lesz a Nyugat és Oroszország között? Ki vagy mi állíthatja meg Oroszországot? Kinek az asztalán van a piros gomb? És hogyan lehet lezárni a háborút úgy, hogy azzal mindenki ki tudjon egyezni?

Ami pedig a hazai vonatkozásokat illeti:

milyen konkrét veszélyek leselkednek Magyarországra? Lehet-e potenciális célpont hazánk, és reális veszély-e a belesodródás? Jól teszi-e az Orbán-kormány, hogy tovább egyensúlyoz Kelet és Nyugat között? És meddig fűtünk még orosz gázzal?

A többi közt ezekre a kérdésekre keressük majd a választ  Dr. Rácz András Oroszország-szakértővel lapcsoportunk következő Klasszis Klub rendezvényén.

A Klasszis Klub következő vendége: Dr. Rácz András. Fotó: saját közlés
A Klasszis Klub következő vendége: Dr. Rácz András. Fotó: saját közlés

A történész  a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának egyetemi docense. Oktatási-kutatási területe Oroszország kül- , biztonság- és védelempolitikája, Belarusz kül- , biztonság- és védelempolitikája, az ukrajnai konfliktus, a „Befagyott konfliktusok” a  poszt-szovjet térségben, valamint Magyarország kül- és biztonságpolitikája a poszt-szovjet térség felé.

A mintegy egyórásra tervezett, online rendezvény időpontja: 2022. április 28., 15.30. Az eseményen, amelyen Olvasóink is feltehetik kérdéseiket, ingyenes a részvétel, ugyanakkor regisztráció szükséges. Regisztrálni itt lehet >>  Minden kedves Olvasónkat szeretettel várjuk!

Regisztráljon most! >>

Korábbi rendezvényeink vendégei voltak:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!