6p

Giró-Szász András szerint, ha racionális térben folyik a politikai vita, az ellenzéknek nincs esélye a győzelemre jövő tavasszal. Úgy véli, hogy Márki-Zay Péternek gúzsba van kötve a keze. Orbán Viktor volt főtanácsadója szerint Mészáros Lőrincet sokan egyoldalúan ítélik meg, a nemzeti tőkésosztály létrehozása pedig nem öncélú folyamat, hanem egy egészséges egyensúly létrehozását célozza.

Nagyon kicsi az esély arra, hogy az ellenzék kormányváltást ér el a jövő tavaszi választáson,

- jelentette ki Giró-Szász András, az Orbán-kormány egykori szóvivője és a miniszterelnök volt főtanácsadója a Privátbankár.hu-Mfor.hu csütörtöki Klasszis Klub rendezvényén.

Racionalitás vs. emóciók   

Ezt egyrészt azzal indokolta, hogy nem érzékel kormányváltó hangulatot. Szerinte a konjunktúraindexek sem jeleznek ilyet: a mutatók visszatértek a Covid-válság előtti szintre, nulla környékére, míg 2009-2010-ben mínusz 40 pont körül álltak.

Hozzátette: az ellenzék érdeke, egyben egyetlen reménye és narratívája, hogy a politikai diskurzus emocionális, ne pedig racionális térben folyjon.

Racionális térben nem tudják legyőzni ezt a kormányt

- jelentette ki. Igaz, volt már példa a történelemben arra, hogy az emóciók eredményre vezettek.

Jóslásokba nem akart bocsátkozni, de úgy véli, ha most vasárnap tartanák a választásokat, jelentős győzelmet aratna a Fidesz. Ha a választások napján egy család racionálisan átgondolja az érdekeit, akkor egyértelmű, hogy miként dönt, fogalmazott.

Giro-Szász András online rendezvényünkön. (Forrás: Youtube)
Giro-Szász András online rendezvényünkön. (Forrás: Youtube)

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte meddig maradhat hatalmon Orbán Viktor, azt válaszolta: reményei szerint addig, amíg akar; nem lát okot a váltásra.

Akik nem hallják a zenét, azok bolondoknak nézik azokat, akik táncolnak

– idézett fel egy mondást ezzel kapcsolatban.        

Arra a felvetésünkre, hogy az történik-e majd a helyére pályázókkal a Fideszen belül, mint ami Lázár Jánossal történt, tehát hogy félreállítják, azt felelte: ő nem lát ilyesmit, a kormányzaton belül egyértelmű a hierarchia és az intellektuális fölség.

Gúzsba kötött kezek 

Azon kérdésünkre, hogy potens kihívónak tartja-e a Márki-Zay Pétert, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét a korábbi ellenzéki jelöltekhez képest, azt mondta: nem gondolja őt esélyesebbnek. Szerinte gúzsba van kötve a mögötte lévő pártkonstelláció miatt.

Helyzetét pedig egy, a kártya világából vett mondással érzékeltette. Eszerint

ha beszállsz egy partiba, először azt kell megtudnod, hogy ki a balek az asztalnál. Ha nem találod, akkor te vagy az

- mondta.

Giró-Szász András egyúttal csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy miközben az ellenzéki előválasztáson 850 ezren vettek részt, az október 23-i ellenzéki nagygyűlésen elmondása szerint csak 2500-an - az erre adott magyarázatokat szkeptikusan fogadta.   

Felvetésünkre, hogy hamarosan ezermilliárd forintos nagyságrendekben juttat a kormány forrásokat különböző társadalmi csoportoknak – gyaníthatóan választási céllal –, azt felelte, hogy ezeknek az intézkedéseknek törvényi alapja van. Utalt arra is, hogy a gazdaság állapota lehetővé teszi mindezt.

Kérdésünkre, hogy folytatódik-e majd a Fidesz lendületes „térfoglalása”, „nyomulása”, amely már számos területet érintett, azt válaszolta: ő ezt helykövetelésnek, kurzusépítésnek nevezi;a kormány a társadalom legalább felét szeretné helyzetbe hozni.

Mészáros Lőrinc és a nemzeti tőkésosztály

A rendezvényen az aktuálpolitikai kérdések mellett szóba kerültek átfogóbb gazdasági-politikai kérdések is. Felvetésünkre, hogy tényleg Mészáros Lőrinc a megfelelő személy a felépítendő nemzeti tőkésosztály reprezentálására, azt mondta: a politikát három hadszíntéren vívják – stílus, hatalomtechnika, sztori –, ez a kérdés pedig a stílustörténetről szól.

Hozzátette: a 2010-es kormányváltáskor

Orbán Viktor tudta, hogy az általa megtenni kívánt lépések rengeteg politikai, valamint nemzetközi gazdasági érdeket fognak sérteni, például a multik érdekeit.

De ha meglépi azokat, akkor a kárvallottak nem tudnak olyan könnyen „visszajönni” akkor sem, ha váltás történik a hatalomban – hiszen egy politikai váltógazdaságban előbb-utóbb úgyis lesz váltás, mondta Giró-Szász András.

Meglátása szerint a nemzeti tőkésosztály létrehozása nem öncélú, hanem egy egészséges egyensúly létrehozását szolgálja. És bármilyen magyar tulajdonos jobb a külföldinél, például azért, mert nem a hazai dolgozókat fogja elbocsátani, ha választania kell.

Mészáros Lőrincről pedig azt mondta:

amikor megvett egy francia tulajdonú tokaji pincészetet, sokan csak azt látták, hogy már megint vett valamit, nem pedig azt, hogy ezt követően kifizette a pincészet több milliárd forintos adósságát, és 2,5-szer többet fizetett a szőlő kilójáért a korábbi tulajnál.

Beszélt arról is, hogy 2010-ben Orbán Viktornak a kormányalakításkor fix elképzelése volt arról, hogyan lehet a gazdaságot társadalompolitikai célok szolgálatába állítani, és hogyan lehet ezek vállára nemzetpolitikát építeni. Szerinte kezdettől fogva világos volt, honnan hova akar eljutni a kormány.

 A nép gyermeke

Giró-Szász Andrást, aki 2015 és 2018 között Orbán Viktor politikai főtanácsadója volt, arról is kérdeztük, hogy milyen a miniszterelnök négy- vagy hatszemközt, akkor is hozza-e a "nép gyermeke" karaktert.

A volt kormányszóvivő szerint a leírás pontos, a miniszterelnök teljesen önazonos,

Felcsút pedig közelebb van Ferencvároshoz, mint gondolnád - utalva arra, hogy a kérdező az Újpest, a válaszoló pedig a Fradi szurkolója.

Ugyanakkor - tette hozzá - a kormányfő képes szót érteni más miniszterelnökökkel, vagy vele kifejezetten nem szimpatizáló külföldiekkel is, akiknek

úgy fel tudja vázolni a gondolatvilágát, hogy azok elismerik tudását és intellektusát.

Tanácsadóként a feladata a többi közt az volt, hogy jelezze Orbán Viktornak, szerinte mely minisztérium mely döntése tér le a kormányzati elképzelések előre meghatározott ívéről. Ezeket a tanácsokat a kormányfő vagy megfogadta, vagy nem. 

Giró-Szász András önmagáról azt mondta: 2014-ben nagyrészt abbahagyta a nyilvánosság előtti szereplést, 2015 és 2018 között a színfalak mögött dolgozott. Azóta családjának él (öt gyermeke van) – figyeli a politikát, de már nem dolgozik benne.

A beszélgetés itt tekinthető meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!