4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olcsóbb lett a héten a benzin, aminek köszönhetően régiós szinten is az egyik legalacsonyabb ár alakult ki, derül ki az Mfor Üzemanyagár-figyelő aktuális elemzéséből. A hét közben úgy tűnt, a nemzetközi folyamatok alapján van még tér további árcsökkenésre, de a hétvégére fordulat jött.

A héten a magyar benzinkutaknál további kisebb árcsökkenést láthattunk, így már nem csak a benzin, de a gázolaj ára is a lélektani 600 forintos szint alá esett. A történések a nemzetközi folyamatoknak megfelelően zajlottak, így helytálló volt az Mfor Üzemanyagár-figyelő egy héttel korábbi prognózisa.

A magyar autósok számára egyértelműen a forintban fizetendő összeg a legfontosabb, de az sem teljesen érdektelen, hogy akár a környező, akár az uniós országokhoz képest milyen a hazai árszint.

Az Európai Unió országait összevetve örvendetesen javult a magyar helyzet, míg egy héttel korábban még 8 olyan ország volt, ahol a hazainál olcsóbb árakat láthattunk, addig euróban számítva a héten már csak öt ilyen állam volt.

Ez a változás a régiós rangsorban is tükröződött, hiszen soha ilyen jól nem álltunk még ebben az összevetésben. Ezen a héten ugyanis a bolgárok és a románok mellett csupán Szlovéniában volt alacsonyabb a 95-ös benzin átlagára.

A gázolaj esetén már messze nem ilyen rózsás a kép, ennél az üzemanyagfajtánál is javult ugyan a magyar árak pozíciója, ám az továbbra is az európai középmezőnyben található.

Ennek megfelelően a régiós rangsorral sem igazán lehet büszkélkedni. Sőt, kiábrándító az a tény, hogy miközben a magyar lakosság vásárlóereje a mélyben van és csak a bolgároké gyengébb, mint a mienk, addig a gázolaj ára az osztrák szintet idézi.

Lehet még alacsonyabb az ár?

A magyar kormány a tavasz folyamán komoly nyomást gyakorolt a forgalmazókra, hogy a saját árrésük kárára csökkentsék az árakat, hogy azok a régiós átlaghoz közelítsenek. Ennek ellenére a hazai töltőállomásokon fizetendő összeget a nemzetközi folyamatok határozzák meg, így azt érdemes figyelni, hogy a nyersolaj és a feldolgozott termékek ára miként mozog. Emellett a forint dollárral szembeni árfolyama is hatással van a hazai üzemanyagárakra.

Nagy változásra ezúttal nem kell számítani
Nagy változásra ezúttal nem kell számítani
Fotó: Depositphotos

A fentiek alapján a héten napvilágot látott fontos adatok nem igazán segítenek a további érdemi árcsökkenésben. Az olajár ugyan némileg mérséklődött, ám a hét elején látott masszív esés után a hét második felében érdemi visszakapaszkodás jött. Miközben az Európában irányadó Brent a múlt pénteki 82 dolláros árhoz képest a hét első felében 77 dollár is volt, miután a befektetők úgy látták, hogy az OPEC+ kevésbé eltökélt a kitermelés további csökkentésében. Az elemzők a kínálat növekedésére számítottak, ami értelemszerűen alacsonyabb árat eredményezett. Ugyanakkor a hét közepétől olyan makrogazdasági adatok jöttek, amelyek az amerikai kamatcsökkentés irányába mutattak, ami a befektetők szerint később erősebb gazdasági aktivitást hoz majd. Emellett a Kínából érkező számok is a kereslet növekedését sejtették, így a tőzsdei árak emelkedtek.

Pénteken igen fontos amerikai munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot, ami megállította az olaj árának növekedését, ezek ugyanis stagflációs veszélyt jeleznek, a munkanélküliség ugyanis növekszik az USA-ban, miközben a bérköltségek emelkedés megakadályozhatja az infláció további csökkenését. Ezeknek köszönhetően pénteken a Brent árfolyama 80 dollár alatt volt a nemzetközi tőzsdéken. Heti összevetésben a nyersolaj így kisebb áresést produkált.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy további árcsökkenés jön a magyar benzinkutakon. A fent említett amerikai munkaerőpiaci adatok hatására a hét közben jelentősen eső amerikai hozamok pénteken ismét kilőttek, emiatt pedig a dollár is látványosan erősödött. Egy dollárért a hét utolsó kereskedési napján 360 forintot is adtak, miközben előtte 357 körül mozgott az árfolyam.

Ráadásul a jövő héten több fontos adat érkezik, amelyek akár az olaj árát, akár a devizaárfolyamokat megmozgathatják. Rögtön hétfőn érkezik a magyar inflációs adat, de több, a nemzetközi tőzsdékre és devizákra ható mutató lát majd napvilágot.

A fentiek miatt az feltételezhető, hogy a hét első felében a Mol nem változtat az üzemanyagok nagykereskedelmi árán. Amennyiben az olaj ára ismét csökkenni kezd, vagy a forint esetében jön markáns változás, az a hétvégén hozhat újabb árcsökkenést. Prognózisunk szerint könnyen lehet azonban, hogy az előttünk álló héten nem lesz változás a hazai üzemanyagok árában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!