2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha marad is, január elsejétől a kormány csak bizonyos feltételekkel tudja fenntartani a hazai forgalmi rendszámú gépjárműveket üzemeltető magánszemélyek számára a 480 forintos árat.

A nagyobb töltőállomások is korlátozzák a hatósági áras üzemanyagot, sőt olyan hely is van, ahol már csak 10 litert lehet 480 forintért tankolni - számolt be az ATV Híradó. A kis kutak ezen a héten sem kapnak üzemanyagot, miközben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be, így az autósok egy része kénytelen több kutat körbejárni, amíg meg tudja tankolni a járművét.

Mi lesz itt? Fotó: MTI
Mi lesz itt? Fotó: MTI

A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint már most komoly ellátási problémák vannak. Ezért elnöke, Grád Ottó úgy véli,

„a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban”.

Hasonló véleményen van Balogh József energetikai szakértő, aki szerint „hogyha megint tovább viszik, és ugyanezen az áron, forintban, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni... ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a Barátság-kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog".

Az ATV Híradó kérdésére a Mol azt közölte, a normál időszakokhoz képest most 15-20 százalékkal több üzemanyagot szállítanak a partnereiknek, vagyis ennyivel magasabb a fogyasztás az ársapka előttinél. A Dunai Finomító ugyanakkor egy korábban kezdett karbantartási munka miatt továbbra is csökkentett kapacitással üzemel.

A Miniszterelnökség pedig azt közölte, hogy 

január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!