<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a korrupció ellenes harcban nem kímélné Hernádi Zsoltot sem. A Mol elnök-vezérigazgatóját kiadná Horvátországnak, ahol 2 éves börtönre ítélték jogerősen a közelmúltban egy vesztegetési ügyben.

A korrupcióellenes intézkedések és a jogállamiság érvényesítése is meghatározza Magyarország viszonyát a szomszédos országokkal Marki-Zay Péter megválasztása esetén, derült ki az ellenzéki jelölt nyilatkozatából, amit a balkaninsight.com című angol nyelvű lapnak adott.

Ebben megismételte a korábban már elhangzott ígéretét, hogy hatalomra kerülése esetén kiadja Észak-Macedónia volt miniszterelnökét, Nikola Gruevszkit, aki az igazságszolgáltatás elől Magyarországra szökött hazájából, és aki 2018 óta él Budapesten, miután politikai menedékjogot kapott.

Márki-Zay Péter a gazdasági elitet sem kímélné (Archív - MTI Fotó: Balogh Zoltán)Márki-Zay Péter a gazdasági elitet sem kímélné (Archív - MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A 24.hu által észrevett anyagban ugyanakkor van egy, a magyar gazdaság szempontjából sokkal érdekesebb kijelentés is. Márky-Zay Péter ugyanis nyilatkozatában arra utalt, hogy Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját esetleg kiadnák Horvátországnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október végén derült ki, hogy Horvátországban börtön vár Hernádi Zsoltra. A horvát legfelsőbb bíróság ugyanis megerősítette a Zágráb megyei bíróság korábbi elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében. Igaz, a Mol csoport jelezte, hogy a horvát eljárások során tapasztalt súlyos igazságtalanságok és jogsértések miatt Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.

Horvátország már korábban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Hernádi ellen, de a magyar kormány megtagadta annak végrehajtását. Magyarország arra hivatkozott, hogy egy korábbi magyarországi bírósági ítélet felmentette a MOL-vezért minden jogsértés alól, és az EU-s jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy ugyanabban a tárgyban két különböző ország bírósága hozzon (akár eltérő) ítéletet.

Márki-Zay Péter azonban azt hangsúlyozta a Balkaninsightnak, hogy a nemzetközi elfogatóparancs olyan dolog, amelyet bármely kormánynak mindig tiszteletben kell tartania.

Ha valaki ellen a büntetőjog megsértése miatt nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki, Magyarország semmiképpen se támogassa az illetőt

– mondta az ellenzéki jelölt.

Komoly fenyegetést kapott Hernádi Zsolt, persze ennek beváltásához előbb a választást kell megnyyerni (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Komoly fenyegetést kapott Hernádi Zsolt, persze ennek beváltásához előbb a választást kell megnyyerni (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Arra a kérdésre, hogy komolyan gondolja-e Magyarország 50. leggazdagabb emberének, Hernádinak a kiadatását, aki az ország egyik legnagobb vállalatának élén áll, válasza meglepően egyértelmű:

Igen. Együtt fogunk dolgozni a horvát hatóságokkal mindenféle bűncselekmény vádemelésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.