<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Unió (EU) tagállamai kinyilvánították, hogy szándékuk szerint már a következő napokban döntést hoznak az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapocslatokról szóló, csütörtökön létrejött megállapodás előzetes, ideiglenes alkalmazásáról - közölte Twitter-üzenetében pénteken az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország uniós képviseletének szóvivője.

Sebastian Fischer tájékoztatása szerint a tagállamoknak erről a szándékáról az unió mellé rendelt nagykövetek egyhangú hozzájárulásával az Európai Tanács német elnöksége levelet küldött az Európai Parlamentnek (EP). A levelet Michael Clauss, az unió mellé rendelt német nagykövet írta alá - közölte.

Fischer bejegyzése szerint, az EU-tagországok nagykövetei már péntek reggel összeültek Brüsszelben, hogy megkezdjék az előző nap létrejött, 1246 oldalas EU-brit kereskedelmi megállapodás előzetes felülvizsgálatát. A tanácskozáson az Európai Bizottság Brexit-ügyi uniós főtárgyalója, Michel Barnier tájékoztatta a nagyköveteket a megállapodás megszületésének körülményeiről. Barnier csütörtökön, a megállapodás megszületését követően tartott sajtótájékoztatóján az egyezmény 2021. február 28-ig történő ideiglenes alkalmazását javasolta.

A német szóvivő kiemelte: a megállapodás ideiglenes alkalmazása lehetővé tenné a szövegtervezet megfelelő, teljes és demokratikus ellenőrzését az Európai Parlament, valamint a tagállamokat tömörítő tanács számára az egyezség ratifikálása előtt. Az ideiglenes alkalmazás célja az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok jelentős zavarainak megakadályozása. Az ideiglenes alkalmazás lehetővé tenné, hogy megelőzzék a január 1-jéig érvényes átmeneti időszak lejártával járó, a polgárok és a vállalkozások számára is kockázatokat rejtegető súlyos következményeket.

Szavai szerint az Európai Parlamentnek küldött levél e kivételesen fontos lépés szükségességét fogalmazza meg. A tagállamok uniós nagyköveteinek megbeszélése a következő napokban is folytatódik - tette hozzá Fischer.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A februártól zajló tárgyalásokon a leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyt, valamint arról, hogy ha megállapodás születik, betartatására és az esetleges szerződésszegések szankcionálására milyen jogi eszközök használhatók.

Az egyezmény elmaradása azt jelentette volna, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme január 1-jétől, vagyis jövő péntektől a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járt volna a kereskedelmi forgalomban.

A csütörtökön született egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kell, valamint aláírásához a tagállamokat tömörítő Tanácsnak is hozzájárulását kell adnia.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.