2p

Az uniós helyreállítási pénzek kifizetésének feltételei között ott van a lakossági visszatáplálás lehetőségének visszaállítása is.

A 24.hu vette észre, hogy az Európai Unió Tanácsának határozatához kapcsolódó Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési terve értékelésének jóváhagyásáról címet viselő, tavaly november 30-án kiadott melléklet szerint az Európai Bizottság javítana a magyarországi megújuló energiaforrás-beruházások engedélyezési eljárásának rendjén.

A dokumentum egyik pontjában szerepel az az előírás, hogy

a lehető leghamarabb, és legkésőbb 2024. december 31-ig hatályát veszítse az a nemrég bevezetett intézkedés, amely ideiglenesen megszüntette azt a lehetőséget, hogy az újonnan épített (legfeljebb 50 kVA kapacitású) lakossági fotovoltaikus rendszerek áramot tápláljanak be a hálózatba.

E változtatás tehát része annak a csomagnak, amelyet teljesítenie kell a magyar kormánynak ahhoz, hogy hozzáférhessen az uniós helyreállítasi alap, az RFF vissza nem térítendő forrásaihoz, 5,8 milliárd euróhoz.

A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy megszűnik a napelemes rendszerek által termelt, és fel nem használt villamos energia hálózatba táplálási lehetősége, és ezzel gyökeresen megváltoztak a háztartási méretű napelemes kiserőművek megtérülési mutatói.

Az Európai Bizottság által előírt változtatás határideje 2023. március 31., de a meghozott intézkedések hatályba lépése a fentiek értelmében akár jövő év legvégéig is kitolódhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!