<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az uniós helyreállítási pénzek kifizetésének feltételei között ott van a lakossági visszatáplálás lehetőségének visszaállítása is.

A 24.hu vette észre, hogy az Európai Unió Tanácsának határozatához kapcsolódó Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési terve értékelésének jóváhagyásáról címet viselő, tavaly november 30-án kiadott melléklet szerint az Európai Bizottság javítana a magyarországi megújuló energiaforrás-beruházások engedélyezési eljárásának rendjén.

A dokumentum egyik pontjában szerepel az az előírás, hogy

a lehető leghamarabb, és legkésőbb 2024. december 31-ig hatályát veszítse az a nemrég bevezetett intézkedés, amely ideiglenesen megszüntette azt a lehetőséget, hogy az újonnan épített (legfeljebb 50 kVA kapacitású) lakossági fotovoltaikus rendszerek áramot tápláljanak be a hálózatba.

E változtatás tehát része annak a csomagnak, amelyet teljesítenie kell a magyar kormánynak ahhoz, hogy hozzáférhessen az uniós helyreállítasi alap, az RFF vissza nem térítendő forrásaihoz, 5,8 milliárd euróhoz.

A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy megszűnik a napelemes rendszerek által termelt, és fel nem használt villamos energia hálózatba táplálási lehetősége, és ezzel gyökeresen megváltoztak a háztartási méretű napelemes kiserőművek megtérülési mutatói.

Az Európai Bizottság által előírt változtatás határideje 2023. március 31., de a meghozott intézkedések hatályba lépése a fentiek értelmében akár jövő év legvégéig is kitolódhat.