4p

Megszüntetnék például a 13. havi nyugdíjat – állítja Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Azt is mondta, hogy nem hosszabbítják meg a benzinár-stopot, amely következtében az infláció 13 százalék lesz az idén. Ujhelyi szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már ez alapján emelte meg jelentősen az idei inflációs prognózisát.

Szakértők szerint bárki is nyeri a választásokat, megszorításra lesz szükség, amit mind a kormány, mind az ellenzék cáfol. Mindenesetre Varga Mihály pénzügyminiszter egy lakossági fórumon már elejtette, hogy győzelmük esetén a háború okozta nehézségekhez és károkhoz kell igazítani a magyar államháztartást. 

Márpedig a magyar kormány brutális megszorításra készül – jelentette ki Ujhelyi István az ATV ma reggeli műsorában, amit aztán a Facebook-oldalára is kiposztolt.

Szerinte a brutális megszorítás tényét az Európai Bizottság (EB) kész tényként kezeli, igaz, hozzátette: ezt a kormány eddig még nem adta írásba. Ezt állítása szerint Ujhelyi az EB azon tisztségviselőitől hallotta, akik ismerik az Orbán-kabinettel folyó tárgyalások témáját.

Ez a súlyos kijelentés az ellenzéki képviselő szerint nem egy egyszerű kampányállítás. Hanem az úgynevezett európai szemeszterhez kötődik. Ennek keretében minden évben ilyenkor, március-áprilisban az európai uniós tagországok kormányainak be kell nyújtaniuk a következő félévre vonatkozó gazdasági prognózisukat, költségvetési számaikat, az ezekkel kapcsolatos összes tudnivalókat. Teszik ezt azért, mert az egyes kormányoknak össze kell hangolniuk a költségvetési politikájukat az EU-s szabályokkal.

Ha meglenne ez a pénz... Fotó: MTI
Ha meglenne ez a pénz... Fotó: MTI

Ezt a prognózist az egyes kormányoknak április 15-éig kell benyújtaniuk. Ujhelyi értesülései szerint ezt az Orbán-kabinet eddig még nem tette meg – ami persze, tegyük hozzá, még nem jelent semmit, hiszen még három hétre vagyunk ettől a határidőtől. Viszont az ellenzéki képviselő azt állította, hogy 

a kormány jelezte, a magyar gazdaság állapota miatt „elképesztően erős, az elmúlt tizenvalahány évben nem látott méretű megszorításra készülnek”.

Méghozzá azért, mert azokat az uniós pénzeket, amelyeknek már meg kellett volna érkezniük az úgynevezett Helyreállítási Alapból, Magyarország eddig még nem kapta meg (közel 6 ezer milliárd forintról van szó), így megbillent a magyar államháztartás. Bár a kormány tavaly ősszel 1700 milliárd forintnak megfelelő hitelt vett fel, külföldi kötvénykibocsátások révén, ezt a pénzt nem a büdzsé konszolidációjára fordították, hanem elosztogatták – lásd a nyugdíjemelés, egységes nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj kétheti részlete helyett egy összegű kifizetése, családosok szja-visszatérítése, 25 év alatti fiatalok szja-mentessége.

Ujhelyi szerint ezek a megszorítások alapvetően a szociális szférát érintik majd, valamint a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentést, amit az Orbán-kormány is már fenntarthatatlannak tart. Jelzésként még azt is hallotta az ellenzéki képviselő, hogy az államháztartás egészéből számos olyan támogatást vonnának ki, amelyeket a választási kampányban ígéretként megfogalmaztak.

Például a 13. havi nyugdíjat tarthatatlannak nevezte a Varga Mihály által elkészített prognózis.

Ujhelyi szerint a Magyar Nemzeti Bank is úgy készítette a legfrissebb prognózisait – amelyeket tegnap publikált –, hogy 

ha a benzinár-stop nem lenne, akkor 13 százalékos lenne a hazai infláció. 

(A benzinár-stop május 15-éig, a hat termékre kivetett élelmiszerár-stop május 1-jéig tart.)

Summa summarum, ha nem jönnek az európai uniós források, akkor – Ujhelyi megfogalmazása szerint – „elképesztő bajban lesz az ország”. Ez lehet tehát a magyarázat arra, miért is kérte Orbán Viktor levélben Brüsszelt, hogy Magyarország kapjon hitelt a helyreállítási forrásokból. (A kormány szerint az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt nem kaptunk eddig pénzt a Helyreállítási Alapból. Brüsszel ezt cáfolja, és a források elköltésére benyújtott magyar terv hiányosságaival - például nem kellő mértékű fellépés a korrupció ellen - indokolja a pénz visszatartását - a szerk.) 

Ujhelyi állításairól kérdezzük az EU illetékes szóvivőit, amint választ kapunk, azt természetesen azonnal közöljük.

Más kérdés, hogy ha az ellenzék győz, akkor neki is meg kell hoznia ugyanezeket a brutális megszorításokat. Ujhelyi szerint azonban van egy alapvető különbség: szerinte, ha ők kerülnek kormányra, akkor lesz egy nagy bizalom, megkapják a most befagyott közel 6 ezer milliárd forintot, miközben az Európai Ügyészséghez való csatlakozással és más lépésekkel hozzá fogunk jutni a következő hét évben további 16 ezer milliárd forinthoz. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!