4p

Jókora késéssel, de közzétette a Miniszterelnöki Kabinetiroda az idei első nyolc hónapban megkötött szerződéseinek listáját.

Noha a szerződés megkötése után 60 nappal közzé kellene tenni a kontraktusok listáját, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának ennél sokkal több időre és egy közérdekű adatigénylésre volt szükséges a közzétételre. Utóbbit a K-Monitor kezdeményezte - derül ki lapunknak küldött közleményükből.

A kormany.hu oldalon elérhető szerződéslistát átböngészve vettük észre, hogy idén szeptember elsejént egy évre szóló szerződést kötöttek a Triton Communications Kft.-vel 764 millió forint értékben. A szerződés tárgya "közösségimédia-megjelenésekhez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátása a Miniszterelnöki Kabinetiroda számára". A Triton Communications Kft. tulajdonosa pedig Kaminski Fanny, akit Orbán Viktor Facebook-oldalának kezelőjének tartanak, illetve Habony Árpád első felesége volt.

Ez a cég nem túl régi múltra tekint vissza, hiszen 2018-ban alapították a Kft.-k esetében kötelező minimum 3 millió forintos törzstőkével. Az azóta eltelt évek gazdálkodását végignézve ez az üzlet hatalmas lökést adhat a társaságnak, hiszen

  • az első teljes üzleti évében 18,8 millió forintos árbevételre tett szert, amiből közel 6 milliós nyereség maradt,
  • 2020 már jobban sikerült a 25,3 millió forintos bevételnek köszönhetően, melyből 14,2 milliós nyereség maradt,
  • tavaly pedig 20,2 millió forint folyt be a kasszába, amiből 7,9 milliós profitot sikerült elkönyvelni.

Nos, ezekhez képest a 764 milliós kontraktus óriási előrelépésnek számít.

Figyelemre méltó partnerekkel szerződik Rogán Antal tárcája. MTI/Balogh Zoltán
Figyelemre méltó partnerekkel szerződik Rogán Antal tárcája. MTI/Balogh Zoltán

Ám a Rogán Antal vezette tárca ezeken kívül is kötött még figyelemre méltó szerződéseket, melyre már a K-Monitor közleménye tér ki. Mint írják,

a választások előtt összesen 19,6 milliárdot költöttek kék hirdetéses és népszavazási hirdetésekre. Ehhez jön hozzá a legújabb "bombás kampány" 7,8 milliárdja. Az Orbán Viktor gondolatait angolul népszerűsítő primeminister.hu portál 74 millió forintba került. A nyugdíjasoknak kiküldött reklámújság (Jókor) 369 millióba, a 13. havi nyugdíjhoz küldött "tájékoztató levél" 443 millióba került az adófizetőknek.

Rogánék a pártközeli civil szférának is osztották a pénzt. A legtöbbet - bő fél milliárdot - a fideszes szellemi holdudvar milliárdokkal és ingatlanokkal kitömött bástyája, a Kommentár Alapítvány kapta. Ahogy a korábbi években, a Király Nóra fideszes politikus, korábbi újbudai alpolgármester fémjelezte női szervezetek idén is sok pénzt kaptak. A Tuzson Bence államtitkárral jó viszonyt ápoló, a közmédiában rendszeresen egyszerű családanyaként bemutatott politikus FICSAK 11 Alapítványa 15 milliót, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete 40 milliót, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület 40 milliót kapott.
 
Számos civil szervezet rendszeres nyertese az állami civil pályázatoknak - és bár végez érdemi civil tevékenységet, erősen kapcsolódik a politikai napirendformáláshoz, megjelenést biztosít politikusoknak és állami programoknak, kormánypárti szervezetekkel és önkormányzatokkal műúködik együtt, az ő rendezvényeiken független civilként szerepel. A minisztérium kifizetési listáján csókosként, pályázat nélkül, egyedileg kapnak pénzt.

A teljesség igénye nélkül a listán szerepel a szombathelyi fideszhez kötődő Női Erőforrás Társaság, a Szabó Krisztián Szilárd korábbi Fidelitas-vezetőhöz kötődő Fiatalok a Polgári Magyarországért Egyesület, a KDNP-közeli Szent István Intézet, Kobza Miklós alapítványa (Digitális Kutatások Intézete). 82 milliót kapott a Civil út Alapítvány, amit Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, korábbi Fideszes politikus, a Puskás musical producere vezet. A listán erősen felülreprezentáltak a kiemelt társadalmi ügyekért felelős Nyitrai Zsolt-közeli, Heves megyei szervezetek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!