<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jókora késéssel, de közzétette a Miniszterelnöki Kabinetiroda az idei első nyolc hónapban megkötött szerződéseinek listáját.

Noha a szerződés megkötése után 60 nappal közzé kellene tenni a kontraktusok listáját, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának ennél sokkal több időre és egy közérdekű adatigénylésre volt szükséges a közzétételre. Utóbbit a K-Monitor kezdeményezte - derül ki lapunknak küldött közleményükből.

A kormany.hu oldalon elérhető szerződéslistát átböngészve vettük észre, hogy idén szeptember elsejént egy évre szóló szerződést kötöttek a Triton Communications Kft.-vel 764 millió forint értékben. A szerződés tárgya "közösségimédia-megjelenésekhez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátása a Miniszterelnöki Kabinetiroda számára". A Triton Communications Kft. tulajdonosa pedig Kaminski Fanny, akit Orbán Viktor Facebook-oldalának kezelőjének tartanak, illetve Habony Árpád első felesége volt.

Ez a cég nem túl régi múltra tekint vissza, hiszen 2018-ban alapították a Kft.-k esetében kötelező minimum 3 millió forintos törzstőkével. Az azóta eltelt évek gazdálkodását végignézve ez az üzlet hatalmas lökést adhat a társaságnak, hiszen

  • az első teljes üzleti évében 18,8 millió forintos árbevételre tett szert, amiből közel 6 milliós nyereség maradt,
  • 2020 már jobban sikerült a 25,3 millió forintos bevételnek köszönhetően, melyből 14,2 milliós nyereség maradt,
  • tavaly pedig 20,2 millió forint folyt be a kasszába, amiből 7,9 milliós profitot sikerült elkönyvelni.

Nos, ezekhez képest a 764 milliós kontraktus óriási előrelépésnek számít.

Figyelemre méltó partnerekkel szerződik Rogán Antal tárcája. MTI/Balogh Zoltán
Figyelemre méltó partnerekkel szerződik Rogán Antal tárcája. MTI/Balogh Zoltán

Ám a Rogán Antal vezette tárca ezeken kívül is kötött még figyelemre méltó szerződéseket, melyre már a K-Monitor közleménye tér ki. Mint írják,

a választások előtt összesen 19,6 milliárdot költöttek kék hirdetéses és népszavazási hirdetésekre. Ehhez jön hozzá a legújabb "bombás kampány" 7,8 milliárdja. Az Orbán Viktor gondolatait angolul népszerűsítő primeminister.hu portál 74 millió forintba került. A nyugdíjasoknak kiküldött reklámújság (Jókor) 369 millióba, a 13. havi nyugdíjhoz küldött "tájékoztató levél" 443 millióba került az adófizetőknek.

Rogánék a pártközeli civil szférának is osztották a pénzt. A legtöbbet - bő fél milliárdot - a fideszes szellemi holdudvar milliárdokkal és ingatlanokkal kitömött bástyája, a Kommentár Alapítvány kapta. Ahogy a korábbi években, a Király Nóra fideszes politikus, korábbi újbudai alpolgármester fémjelezte női szervezetek idén is sok pénzt kaptak. A Tuzson Bence államtitkárral jó viszonyt ápoló, a közmédiában rendszeresen egyszerű családanyaként bemutatott politikus FICSAK 11 Alapítványa 15 milliót, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete 40 milliót, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület 40 milliót kapott.
 
Számos civil szervezet rendszeres nyertese az állami civil pályázatoknak - és bár végez érdemi civil tevékenységet, erősen kapcsolódik a politikai napirendformáláshoz, megjelenést biztosít politikusoknak és állami programoknak, kormánypárti szervezetekkel és önkormányzatokkal műúködik együtt, az ő rendezvényeiken független civilként szerepel. A minisztérium kifizetési listáján csókosként, pályázat nélkül, egyedileg kapnak pénzt.

A teljesség igénye nélkül a listán szerepel a szombathelyi fideszhez kötődő Női Erőforrás Társaság, a Szabó Krisztián Szilárd korábbi Fidelitas-vezetőhöz kötődő Fiatalok a Polgári Magyarországért Egyesület, a KDNP-közeli Szent István Intézet, Kobza Miklós alapítványa (Digitális Kutatások Intézete). 82 milliót kapott a Civil út Alapítvány, amit Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, korábbi Fideszes politikus, a Puskás musical producere vezet. A listán erősen felülreprezentáltak a kiemelt társadalmi ügyekért felelős Nyitrai Zsolt-közeli, Heves megyei szervezetek.